lördag 19 juli 2025

Betsson H1 2025

 Jag har ägt aktier i Betsson sedan 2017 och har sedan dess varit nettoköpare. Som syns på nedan bild finns tre ”sälj”-prickar. De två förstnämnda var vinsthemtagningar i syfte att placera i ett annat innehav och gällande den sista under 2019 var det för att jag, inför rapporten, upplevde att extremt mycket positivt var inprisat. Därtill var jag, där och då, inte fullt bekväm med den vikt som positionen hade i portföljen. Sedan dess har nämnda vuxit – men utan att jag upplevt positionen bli för krävande, jag själv utvecklats och min tro på bolagets och dess vd, Pontus Lindwall, befästs. Därmed syns ett par ökningar under 2021–2022.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god lördag tillika helg!

/Cristofer

fredag 18 juli 2025

Yoghurt till frukost, yoghurt till portföljen?

 Att investera i det som man själv konsumerar är något som många uppmuntrar till, för när om inte håller man sig à jour med utbud och kvalitet? Har man själv Netflix och är nöjd kan det vara ett uppslag för en eventuell investering, precis som om man äter yoghurt till frukost och anser att det finns ett varumärke som är särskilt uppskattat. 

På mer eller mindre var mans frukostbord 
Enligt Livsmedelsnyheter är yoghurt en uppskattad frukost hos svenskarna och placerar sig före den traditionella havregrynsgröten. Även knäckebrödproducenten Wasa visar i en undersökning att ungefär var tredje svensk äter yoghurt till frukost och i ett större, internationellt perspektiv visar prognoser sammanställt av Statista att den årliga genomsnittliga tillväxten för yoghurtmarknaden beräknas vara cirka 6,7 % mellan 2025–2030. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god och avkopplande fredag tillika helg.

/Cristofer

onsdag 16 juli 2025

Fortsatt iskallt för nybyggnation - JM, NCC och Peab

 Trots förbättrade inflationssiffror och en allt mer expansiv räntepolitik är det ännu långt kvar till sommarvärme på bostadsmarknaden. De tre tungviktarna JM, NCC och Peab har alla släppt sina halvårsrapporter – och budskapet är samstämmigt: nybyggnation av bostäder är fortsatt lika iskallt som Piggelinglassen liggandes i frysen. Konsumenter tvekar, försäljningen sviktar och produktionsstarterna hålls tillbaka. Mer eller mindre är det exakt samma melodi som vi hört spelas sedan mitten av 2022 och ”den där vändningen som ska komma i H2” – densamma som har sagts sedan våren 2024 – tycks fortsatt vara framskjuten till… H2 2026? 2027?

Samtidigt försöker bolagen hitta vägar att hålla tempot uppe genom projekt mot offentliga beställare, industri och infrastruktur. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god lillördag.

/Cristofer

söndag 13 juli 2025

"Inget ont kan drabba en god människa"

 Under 2024 utkom en nyöversättning av såväl Senecas Om försynen som Ciceros Om ödet. Återkommande läsare vet att jag är en varm, förhoppningsvis inte naiv, anhängare av stoicismen – en lära, eller mer korrekt; ett förhållningssätt, som hjälpt mig överkomma flera livsutmaningar, men också att vara tacksam för de små tingen. Det må låta hemskt, hårt och allt annat som ett drägligt liv, men genom att ha ett mindset om att alltid vara (för)beredd på det värsta skapas en tacksam position att tackla allt, precis allt som livet ställer i din väg. 

Addera vi till detta stoikernas drift att leva mer minimalistiskt än dess antonym ser jag än mer fördelar med förhållningssättet. ”Räkna med det värsta, hoppas på det bästa” samt ”sök inte tröst eller flykt i materiella ting, ty den sanna och enda funktionella sådana finner du inom dig själv” är ett par meningar som jag tror många kan ha nytta av. För att ha det, nytta, krävs ett öppet och radikalt ärligt förhållningssätt gentemot sig själv. Här finns inga genvägar, eller andra fusk. Och, vilket är en essentiell fråga; varför ens tänka tanken på att gena, eller hoppas på att allt löses med silvertejp, en googling eller dylikt? Det enda man gör är 1) svika sig själv och 2) laga för att utförsåkningen fortsätter vara gällande. Upprepa detta och resultatet torde vara allt annat än lockande.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig dag.

/Cristofer

fredag 11 juli 2025

Portföljens största innehav

 Kring mina halv- och helårsuppdateringar – den senaste för H1 2025 -  brukar jag skriva en rad, eller två, kring portföljens största innehav. Beträffande dessa kan jag mäta på två sätt, varav det ena är att räkna utifrån investerat kapital i relation till detsamma för hela portföljen. Det andra är att räkna på nuvarande värde, även det i relation till detsamma för hela portföljen. 

Ett exempel är att om jag har investerat 100 000 kronor i Handelsbanken och totalt investerat kapital i hela portföljen, oaktat nuvarande värde baserat på kursrörelser, är 1 000 000 kronor ger det fördelningen 10 %.

Om min investering i Handelsbanken ökar till att uppgå till 150 000 kronor och portföljen just nu värderas till 1 000 000 kronor (på grund av att ett annat innehav agerat som sänke) blir fördelningen 15 %. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god fredag tillika helg!

/Cristofer

onsdag 9 juli 2025

2000-talets bästa PR?

 I och med att F1-filmen, F1 – The Movie, nyligen hade premiär väcktes intresset att läsa på om sektorn, som fick en rejäl boost av Netflix-serien Drive to Survive, som började 2019. Med denna fick gemene man möjlighet att tas med bakom Formel 1:s glänsande rampljus. Få tänkte nog att satsningen skulle få någon betydande effekt för bolaget, Liberty Media, bakom sporten och med det ökade tittarsiffror samt andra relaterade intäkter. Idag tror jag det finns många som hävdar att satsningen är att betrakta som modern investerings- och PR-historia utan motstycke.

Enligt Parrot Analytics har dokumentärserien genererat över 290 miljoner dollar i streamingintäkter för Netflix mellan 2020–2024. Det gör Drive to Survive till en av de mest lönsamma sportserierna någonsin. För Netflix innebär detta direkt avkastning på investering – och en paketering som gör sporten tillgänglig – och attraktiv – för miljoner nya tittare.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god lillördag!

/Cristofer

söndag 6 juli 2025

LVMH – bolaget finns kvar om +10 år

 Återkommande läsare av denna blogg har säkert, såväl explicit som implicit, noterat att jag har en fäbless för lyxbolagen i dess allmänhet. Den främsta anledningen till detta är att jag dels lockas till, dels fascineras av psykologin som får människor att betala, enligt mig, hutlösa summor för en viss produkt. Absolut finns det nyanser kring vad ”hutlöst dyrt” är samt ska det ej förringas att de produkter som LVMH, Moncler, Keering, Hermés med flera har en hög kvalitet, vilket gör att de klarar av mer slitage än en vara från Shein. Emellertid är frågan om just kvalitén på till exempel en Hermés Birkin motsvarar priset om $10 400 – 2 000 000, motsvarande 100 000 kr – 20 000 000 kr. Jag har svårt att se att ens priset för en begagnad, som snittar cirka 100 000 kr, kan försvars med en kvalitét som skulle få min pizzabagares, låt oss kalla honom Elias, kebabsås att framstå som dess antonym.

Människor är flockdjur och savannismen, som jag många gånger tjatat er läsare sönder och samman om, lever kvar i oss än idag. Utan en stam var vi utlämnade till ett ensamt liv på savannen. Att överleva ensam var omöjligt och därmed ett beroende av andra, en grupp; en flock; en stam. För att få behålla sin plats krävdes dock något i gengäld, för någon räkmacka gick inte att glida. Kanske var du bra på att jaga (föda), eller bygga (hus/skydd)? Kanske hade du en annan förmåga som värdesattas av övriga flockmedlemmar, men om du ej hade det blev du utesluten snabbare än Lucky Luke hinner dra, eller Dagens Industri be Ålandsbankens Lars Söderfjäll om ett utlåtande om valfritt bolag. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en fortsatt god helg!

/Cristofer

fredag 4 juli 2025

Vi i väst är ”WEIRD”

 Idé- och kulturhistoria är ett ämne jag finner lika givande och stimulerande som viktigt för att inte bara förstå vår egen historia, utan också för att få underlag för att försöka se vart vi är på väg. Att citera Mark Twain, Voltaire med flera tror jag blir överflödigt här och hos många ses deras utlåtanden som klichéer, men kanske beror det på att det finns en sanning i dem? Jag är i alla fall benägen att så hävda. 

Jag har läst flera böcker på temat och ett par av dem har jag skrivit om. Denna gång är det dags för en bok som jag läste för cirka fyra år sedan och som jag nyligen såg en föreläsning om. Såväl boken som föreläsningen är läs- och sevärd, men jag vill också betona att den kräver sitt engagemang. Det är inte en bok som du läser med halva ögat slutet och sommardrinken i sandstranden bredvid dig.

Läs vidare på Trade Venue. jag önskar dig en god fredag tillika helg!

/Cristofer

tisdag 1 juli 2025

Halvårsavstämning 2025

 Det har varit ett lika intressant som omtumlande halvår. MAGA har blivit MEGA och ”liberation day” har blivit… ja, vad har det egentligen blivit? Trump vill dels få ned dollarkursen, dels få sänkta räntor för att kunna hantera USA:s enorma och växande statsskuld. Dollarn har han hittills lyckats förträffligt med, men vad gäller följderna av detta för såväl USA som övriga världen återstår att se. 

Räntemarknaden har inte uppskattat den förda politiken, vilket har fått fastighetsmogulen och kryptoguden att, för närvarande, retirera. I kontexten blir det passande, men också viktigt, att påminna sig om räntemarknadens kraft att påverka, för som James Carville, Bill Clintons finansminister, sade "I used to think that if there was reincarnation, I wanted to come back as the president or the pope or a .400 baseball hitter. But now I want to come back as the bond market. You can intimidate everybody”. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god tisdag.

/Cristofer