fredag 24 april 2015

Är du nöjd?

Är du nöjd? Frågan är väldigt bred och jag kommer här att begränsa den till det tema bloggen anknyter till - ekonomi.

Är du nöjd med din ekonomi? Är frågan "ja" bör det ifrågasättas varför då du riskerar den på börsen. Har du ett svar på det? Om inte skulle jag vilja påstå att du mer är "miss"nöjd än nöjd med nyss nämnda subjekt. Människan är, i grund och botten, ett rovdjur som agerar utifrån sina primära drifter såsom hunger, sömn och sexlust. Vad gäller alla dessa agerar vi tills vi är mätta och belåtna, utvilade samt har nått ett klimax - kort sagt: NÖJDA. Därefter bryr vi oss föga om dessa drifter.

Vad gäller ekonomi kan en liknande diskussion föras. Likt vägen-till-frihet, frivid42, ägamintid m.fl har de ett utsatt mål; att en dag kunna leva på sin byrålåda. När de gör detta tror de sig vara nöjda. Tror ni att så kommer vara fallet? 

Jag delar deras mål och har som detta att kunna gå ned på halvtid vid 40 års ålder. Om detta blir en realitet, kommer jag då vara nöjd? Kommer mitt leverne fram till dess att ha påverkat mitt psyke, sätt att tänka och agera mm. i sådan grad att min "nöjdhet" vid passerande av mållinjen blir drabbad? Kommer jag klara av att inte sträva efter de där extra pengarna, att inte fortsätta förvärvsarbeta i syfte att (möjligen) öka mitt portföljsvärde? 

Innan jag på allvar började med aktier (oktober 2014) sa jag till mig själv: "når du 50 000 kr i avkastning så sälj allt och var nöjd". Jag var inställd på att detta skulle ta lite mer än 1,5 år. För er som följt mig vet att detta kom att inträffa snabbare än killarna på bs hinner skriva "ras" så fort OMX snuddar minus för dagen. Har jag sålt allt? Nej. Är jag nöjd? Ja...och NEJ. Likt allt i livet vill mer ha mer och nu säger mitt psyke att 100 000 kr i avkastning... då, då, då kan du sälja och vara nöjd. Kommer jag vara nöjd? Kanske, men troligen inte. Det jag är rädd för är att denna brist på "nöjdhet" kan göra att jag, istället för att få en positiv utveckling och fin avkastning, kan få en negativ dito. Vi vet alla att huset oftast vinner, då casinospelaren sällan klarar av att vara nöjd med dagens fångst...

Visst är jag "nöjd" men jag är inte NÖJD, för då skulle jag inte spela med min nöjdhet. Om jag är mätt och belåten äter jag inte mer. Om jag har sovit och är utvilad  sover jag inte mer. Om jag haft sex och...ja, låt oss stanna där.

Det finns många positiva saker med att aldrig vara nöjd. Att man alltid är "hungrig", sugen på det där lilla extra, kan göra att man kommer långt i livet. Själv har jag en femårig lärarexamen men är trots detta inte "nöjd" till en sådan grad att jag kan lägga upp fötterna på bordet och luta huvudet tillbaka. Istället vill jag utvecklas och lära mig mer samt bli bättre på/i mitt yrke. Således läser jag nu en masterexamen inom pedagogik. Orsaken till detta är att jag inte är "nöjd" till sådan grad att jag är NÖJD (jag hoppas ni hänger med i diskussionen). 

Visst kan vi ifrågasätta och diskutera om jag i detta inlägg kopplar samman begreppet "nöjd" med "tillfredsställelse" samt "lycka". Visst, till stor del har de mycket gemensamt men jag vill gärna dra det till sin spjutspets. Är man nöjd fortsätter man inte med den aktion som uppbådat denna känsla. Varför? Jo, för man är NÖJD.

Det barn som skriker efter godis när stackars mamma & pappa veckohandlar slutar ofta skrika då de, efter ett par tysta, men mycket tydliga, försök att tillrättavisa barnet inser att barnet kommer inte bli nöjt förrän det fått som det vill (i 9/10 fall är det barnet som vinner, så kom inte med en kommentar om att vissa föräldrar klarar av att stå emot. Med andra ord: det finns svarta svanar, men dessa är extremt sällsynta i fall likt dessa fall i operant betingning).

Att vara nöjd är något dynamiskt. Samma dag du köpt din Iphone 98 är du extremt nöjd för att redan dagen efter vara sugen på nästa version, Iphone 99. Så, låt oss försöka att bortse från denna dynamik utan istället diskutera just nöjdhet och dess för- samt nackdelar på ett mer generellt plan men kopplat till ekonomi.

Så...är du (miss)nöjd eller nöjd med din ekonomi? 
7 kommentarer:

 1. När man har mål om att exempelvis sluta arbete eller gå ner i halvtid, och dessa mål ligger säg 10-20 år framåt i tiden, är det uppenbart att det kommer påverka ditt "psyke" (Jag lägger ingen värdering i huruvida de är positiv eller negativt). Eftersom "Målet" kräver viss ansträngning, beslutsfattande, kontroll etc. Och du kommer leva med det under så lång tid kommer det forma hur du organiserar hela eller delar av ditt liv!(Annars når du inte dit).

  Huruvida du kommer vara nöjd eller inte, är väl en annan femma.(Och intressantare ämne!) Förhoppningsvis är du lycklig och känner att det var värt att kämpa för. Sen beskriver du också nöjdhet som om det vore en drivkraft, jag tror inte det handlar om att du vill läsa master i pedagogik för att bli "nöjd". Det låter mer som din drivkraft där är att utvecklas, lära dig nya saker, få perspektiv,se helheter etc.(som du ju faktiskt skriver också) Den typen av drivkrafter behöver inte ha med nöjdhet att göra. Du borde snarare vara stolt och NÖJD över din utbildning - den nöjdheten kommer inte hindra dig från att fortsätta vilja utvecklas, men troligtvis främja känslomässig stabilitet och harmoni. Kommer du däremot så långt att du känner att nu kan jag inte lära mig mer eller utvecklas mer, då är man nog kanske illa ute. Men att känna sig nöjd, det borde man göra mycket oftare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och ditt återbesök på bloggen!

   Förvisso har du rätt i att min drivkraft är att utvecklas. Jag tror vi båda tänker i samma banor fast väljer att använda olika begrepp/termer. Drivkraften måste komma från något, en vilja. Viljan i sig måste ha en utgångspunkt, vilken jag vill leda till en "nöjdsamhet".

   Jag är stolt och NÖJD över min utbildning och förringar inte dess betydelse samt hur starkt det är att klara av fem års studier på universitet. Dock finns alltid "mer vill ha mera" inom mig och detta kommer till uttryck i det mesta (vilket ömsom är positivt, ömsom negativt).

   Jag måste säga att jag gillar din slutfras: "...nöjd, det borde man känna sig oftare". Ja, detta borde man göra och det är lätt att glömma ibland när livet är extra tufft att man de facto har ett tak över huvudet, en säng att sova samt ett bord att dinera vid.

   Tack för din kommentar!

   /Sofokles-

   Radera
 2. Jag är absolut missnöjd idag. Med 400k i studieskulder (vilket ger mig en net worth på -300k kronor) finns det ingenting att vara nöjd över. Men nu med en bra utbildning och goda jobbmöjligheter så hoppas jag på att så snabbt som möjligt gå från missnöjd till nöjd vad det gäller min ekonomiska situation...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för att du tittar in samt kommenterar!

   Jag förstår din känsla och vet hur din situation känns. Dock, låt detta inte tynga ned dig utan fokusera istället på lösningarna (och INTE problemet).

   Jag tror att du kommer klara resan galant så länge du är lugn, metodisk, inser vikten av att skynda långsamt samt inte tar för stora risker.

   /Sofokles-

   Radera
 3. För familjen Vägen till Frihet handlar det inte om att vara "nöjda" efter att målet om att kunna leva av passiv inkomst har uppnåtts. Det handlar istället om friheten det innebär att själva kunna välja vad vi vill lägga vår tid på eftersom vi inte längre är beroende av någon "inkomst av tjänst".

  Vi tänker som så att när vi inte längre är beroende av ett arbete för att få tak över huvudet och mat på bordet så kommer vi enklare kunna ta risker, t ex att starta upp en verksamhet där vi ägnar oss åt en hobby vi brinner för eller varför inte utvecklas som människa genom att arbeta som volontär under en period? Efter en tid kanske det till och med blir som så att vi återigen vill förvärvsarbete. Den stora skillnaden då blir dock att vi gör det för att vi själva vill och inte för att ha råd att bo, äta osv vilket för mig är en enorm skillnad.

  Den stora frågan är därför vad som driver en person? Är det nya prylar, lyxbil och större hus eller är det friheten att kunna göra det man vill? Vi investerar för att kunna förverkliga frihetsdrömmen då den i våra ögon är oändligt mycket mer värdefull än alla världens materiella ting. Pengar är därför bara medlet, inte målet när vi vandrat klart på vägen till frihet och kan leva drömmen.

  Med vänlig hälsning
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Jag hoppas inte du tog illa vid dig av att jag hade med er som exempel i mitt inlägg. Begreppet "nöjd" är, som jag skrev i inlägget, tämligen brett och svårt att applicera i någon sorts snäv och objektiv korrekt betydelse.

   Jag tycker din fråga om vad som driver en person är mycket givande att diskutera. Faktum är att jag har ett utkast där jag just skriver om detta och vill koppla till motivation: vad driver oss; en inre eller yttre motivation?

   Förvisso har jag vänner som tycks leva efter devisen "flest prylar när man dör vinner" men jag tror att en majoritet av oss aktieintresserade drivs av en inre motivation, vilken du så tydligt formulerar i din kommentar! Att läsa detta känns roligt och skönt!

   Som vanligt önskar jag dig all lycka och tackar dig för att du tittar in och även lämnar en kommentar.

   /Sofokles-

   Radera
  2. Ja ämnet är absolut spännande och inte minst vad som driver oss. Nej, jag tog absolut inte illa upp att du tog med mig/oss i inlägget, snarare är det kul att du lyfter fram oss som ett exempel.

   Alla lycka till dig också och en fortsatt trevlig helg!

   /Vägen till Frihet

   Radera