onsdag 29 september 2021

Panik & Överlevnad

 Sättet att tänka och förhålla sig till börsen på kan exemplifieras på många olika sätt. Metaforerna och liknelserna liksom står som spön i backen… … Vissa är mer passande, andra inte fullt så passande. Jag ämnar här måla upp en bild som jag bedömer vara mer av det förstnämnda. Detta och mer samt mer utförligt finns såklart i mina böcker, Börspsykologi samt MER Börspsykologi.

Vad är pengar? Vad har du detta medel till? Beroende på vem du frågar kommer svaren vara olika. Dock kommer ingen svarande ifrån det faktum att pengar är medel att betala hyramat och skydd (sistnämnda kan vara allt ifrån ett hus som diverse andra skydd, såsom försäkringar etc.). Dessa tre faktorer är essentiella för människans överlevnad och har varit det sedan vi dansade runt på savannen för en sisådär 30 000 år sedan. Vi var då, precis som nu, beroende av mat/näring och tak över huvudet samt skydd. Detta har vi alltid varit och kommer nog alltid, på ett eller annat sätt, fortsätta att så vara.

Förr ”betalade” vi tillgång till skydd, mat och hyra genom att vara aktiva och bidraga i och till en stam, grupp eller ett litet sorts samhälle (dock sällan fler än 150 deltagare). Vi hjälpte till att jaga, vakta mot faror, bygga skydd och så vidare. Detta var avgiften för att få tillhöra flocken och därmed få hjälp med allt du ensam aldrig skulle klara av, nämligen att leta och jaga föda, bygga skydd och vakta/vaka samt fortplanta dig.

Läs vidare på Trade Venue. Kom ihåg att du har makten över hur du förhåller dig till känslor och tankar.

Må väl,

Cristofer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar