fredag 1 september 2023

Utdelningsfest

 Huruvida utdelningar är ett nollsummespel eller inte tvistar såväl de lärda som olärda om än idag och beträffande något slutgiltigt resultat tror jag det ligger en oändlighet bort. Det finns, som med så mycket annat, såväl för- som nackdelar med en utdelningsfokuserad investeringsstrategi och viktigt är att alltid utgå från sig själv, sitt eget kynne, placeringshorisont, önskan om investeringsaktivitet, ekonomi, socialt liv och så vidare. Vad andra gör, tycker och säger kan och bör ses på som något att själv bygga vidare på, men inte att oaktsamt och naivt ta för sanning eller ta rygg på.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god och avkopplande helg.

/Cristofer

2 kommentarer:

  1. Utdelningar är bra, gärna i kombination med återköpsprogram å liknande. Ett företag ska kunna generera vinst och ett vinstgenererande bolag bör kunna dela ut, även om det är så att man tror på sig själv (därmed tror att man kan investera pengarna klokare än ägaren). Men det bolag som aldrig generar utdelningar kunde ju lika gärna läggas ner, för syftet med bolagen kan inte bara vara att berika ledningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack!

      Jag förstår inte exakt hur du menar, för bolag som INTE delar ut gynnar ju inte enbart ledningen, eller hur? Invidia delar ej ut, utan kassaflödet används för att investera i verksamheten. Givet att det investeras klokt och bra, betyder det ökade vinster och högre kassaflöden - därmed en högre aktiekurs, då nämnda följer med bolagets positiva, fundamentala utveckling.

      Ledningen får förvisso (stigande) lön, men om de inte äger egna aktier gynnas ju ej de av ovan. Således kan du ej säga att "inga utdelningar" gynnar ledningen.

      Allt gott,
      Cristofer

      Radera