fredag 30 augusti 2024

Återbesök i Cardinal Health

 Jag har börjat gå tillbaka och tittat på några av de bolag som jag skrev om för över 5 år sedan. Bland annat har jag tittat på Cardinal Health (CAH), som jag skrev om i april 2019. Anledningen är dels att se hur det har gått, dels väcktes intresset för bolaget ännu en gång efter att jag såg dokumentären The Crime of Century förra veckan. 

Jag tror vi är flera som på ett eller ett annat sätt har hört talas om Purdue Pharma, bolaget bakom olika opioder i allmänhet, men OxyContin i synnerhet. Det finns såväl böcker, såsom Smärtans Imperium (läsvärd), som tv-serier, såsom Dopesick samt Painkiller, om ämnet samt bolaget. Skall du se någon av dessa serier är det inte någon fråga om vilken att välja, då Dopesick är mycket, mycket bättre än Netflix försök att kopiera hulus lyckade serie.  

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig allt gott och en trevlig helg.

/Cristofer

onsdag 28 augusti 2024

Rentier

 FIRE är ett omtalat begrepp. Vissa lever för att hellre snarare än senare exekvera det, medan andra anser att det är att betrakta som pestsmittat och inte värt kostnaden i form av hårt jobb ackompanjerat med ett extremt sparande. Att jobba och spara hårt under en viss period, såsom 10 år, för att sedan kunna leva av kapitalet är nog en dröm många har, men som få förmår att fullt ut förverkliga. Därav hyser jag en stor respekt för de som 1) sätter upp ett stort mål uppdelat i flera mindre dito och 2) klarar av att exekvera det. Det kanske tar ett år extra, eller till och med två eller tre, men det nås. Det ihärdigheten, det tålamodet, den motivationen… det tål att både hyllas och respekteras.

Som ung och singel kan det vara tämligen lätt att lägga ut planen, men sedan träffar man en bättre hälft, ett barn kommer till, lägenheten förbyts till en villa och en sådan kan man ju inte ha om man heller inte har en vovve och Volvo. Vips så skall det börja ridas, spelas fotboll eller hockey. Och så vidare och så vidare, vilket jag ägnade ett inlägg om senast 2021.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god lillördag!

/Cristofer

lördag 24 augusti 2024

Placera Media lägg ned – tack för dessa år.

Jag hade inte tänk att skriva ett inlägg om att Avanza har beslutat om att lägga ned Placera Media, dotterbolaget som står bakom det redaktionella innehållet på Placera som ges i såväl skrift som ljud – den av många uppskattade Placerapodden, men också den minst lika uppskattade tidningen Börsveckan. 

Jag var rädd för att det skulle ses som att jag försöker vinna sympatipoäng eller dylikt från de som hittar till och läser denna blogg. Emellertid tänkte jag om, för är det inte typiskt svensk om något att tänka och tycka, men sedan hålla käft och möjligtvis knyta näven i byxfickan? Kanske förmår man sig att trycka ”gilla” på ett inlägg, eller skriva en kommentar såsom ”tråkigt” eller dylikt, men därefter tar det ofta slut. 

Läs vidare på Trade Venue. Trevlig lördag tillönskas.

/Cristofer

fredag 23 augusti 2024

Xact Sverige felaktiga utdelningsdata på Avanza (förhoppningsvis) snart justerat + ADM PLC

 För cirka 1,5 veckor sedan twittrade jag om att jag nyss hade varit i kontakt med Avanza gällande att de inte har alla tillgängliga utdelningsdata för EFT:n Xact Sverige. Det saknas just nu utdelningar för åren 2009, 2012, 2014, 2015 samt 2018 (dessa kan du finna på denna länk och sedan navigera dig genom årtal för årtal längs ned på sidan/länken). Avanza svarade att det låg hos deras leverantör, men att man skulle skicka frågan vidare. Obstinat och i många fall (alltid?) ettrig som jag kan vara samt bli, bestämde jag mig för att inte släppa detta. 

Således skickade jag ett nytt meddelande till Avanza under tisdagen, den 20 augusti. Jag fick mer eller mindre samma upplysning då och svarade snabbt att de med fördel kunde ligga på leverantören för att på det sättet visa att det är ett ärende som inte kan, eller ska, få ”försvinna i höstacken med ärenden”.

Det tycktes ha gjort susen, för dagen efter, närmare bestämt onsdagen den 21 augusti, skickade Avanza ett meddelande där de skrev: ”Gällande ovan [min fråga/utdelningar som saknas] har vi nu fått återkoppling från Morningstar och dom undersöker saken närmare med deras ’database team’, dom kommer återkoppla efter det.”

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig helg!

/Cristofer

onsdag 21 augusti 2024

Investmentbolag med drygt 7,5 % i direktavkastning

 För drygt fem och ett halvt år sedan skrev jag ett inlägg om det belgiska investmentbolaget Groupe Bruxelles Lambert (GBL). Utöver det inlägget har jag även avhandlat dem för Aktiespararna, vilket skedde i en serie inlägg om flera investmentbolag noterade utanför Svea Rikes börslistor. Förutom Groupe Bruxelles Lambert avhandlades även franska Wendel i samma inlägg och därefter Exor och Prosus i denna länk, vilka följdes av kanadensiska Brookfield och franska Eurazeo, tillgängliga på denna länk

Utöver ovan nämnda finns än fler investmentbolag, såsom amerikanska Berkshire Hathaway, schweiziska BB Biotech, men också HBM Healthcare, portugisiska Sonae, som bland annat återfinns i Kavaljer Investmentbolagsfond, som kan adderas. Ska begreppet ”investmentbolag” vidgas och mer närma sig konglomerat kan även koncerner såsom Fairfax, Danaher och LVMH plussas på.

Jag köpte på mig aktier i Groupe Bruxelles Lambert under Coronaraset våren 2020 utifrån bedömningen att bolaget hade en stark historik, var storägare i flera starka bolag, hade en bra och intressant exponering samt hade en lika stark finansiell ställning, där såväl utdelningar som återköp gjordes. Beträffande dessa har bolaget återköpt aktier till en summa om €2,75 miljarder sedan 2018. Aktiestocken har därmed minskat med cirka 13 %.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en härlig lillördag!

/Cristofer

söndag 18 augusti 2024

En söndagsbatalj mellan liberalismen och kommunismen

 Innan vi ger oss in i en berättelse om Churchill, Thatcher, Reagan, Orwell och Lenin vill jag först addera ett par rader. 

Det kan för vissa framstå som att jag lider av ett självskadebeteende, men så är icke fallet. Jag finner det viktigt att läsa brett och därmed från både vänster, höger och allt däremellan. Alla representerar olika ideologier, men också olika individer därtill folkgrupper. Att se, lyssna till samt visa respekt för alla är viktigt och tas det bort finns bara en väg för AB Sverige – utför.

För cirka två veckor sedan läste jag bland annat en ledare på Aftonbladet som, föga förvånade, ondgjorde sig över liberalism och däremed och något mer indirekt kapitalism. Gott så, för en sådan hållning behövs lika mycket som hur Dagens Industri hyllar näringsfriheten. Vad som är bäst och mest viktigaste är upp till var och en att bestämma och därefter rösta enligt.

Jag brinner för demokrati och att allt och alla ska få göra sin röst hörd. Därtill är det min åsikt att ingen ideologi är perfekt, för alla har de sina fel och brister. För mycket liberalism och det blir ”var man för sig själv”, likt tendensen har varit i USA under en lång tid och som tycks kristallisera sig än mer här i Sverige. För mycket socialism (vid dess grundande under 1800-talet var detta ”vänster/kommunism), eller konservatism har även de sina nackdelar för ett samhälle. Staten kan och ska inte sköta allt och inte heller ska eller kan kungar och adel göra detsamma. Alla behövs för att ingen sida ska få en för stor majoritet. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god söndag.

/Cristofer

fredag 16 augusti 2024

Traction

 Ett bolag som har en relativt stor position i min portfölj är investmentbolaget Traction. Jag har bland annat avhandlat bolaget tidigare såväl på bloggen som för Aktiespararna och trots att jag sett vissa andra skriva samt diskutera kring och om bolaget tycks det vara en fortsatt så kallad doldis bland investmentbolagsdjungeln. Det är något märkligt i och med bolagets historiska avkastning.

s
Bildkälla. Bolagets hemsida för investor relations

Bolaget grundades 1973 av Bengt Stillström och noterades 1997 på Nordic Growth Market. Tre år senare, närmare bestämt 2000, byttes lista och sedan dess finns aktien noterad på Stockholmsbörsens huvudlista för medelstora bolag. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en avkopplande helg!

/Cristofer

onsdag 14 augusti 2024

Vem eller vilka inspireras du av?

I flera poddar och intervjuer tenderar frågan ”vem eller vilka inspireras du av” vara med. Ofta är svaren kända investerare, såsom Warren Buffett, Charlie Munger, Peter Lynch med flera de som ges, men ibland kan även profiler verksamma på sociala medier yppas. Jag hämtar inspiration från samtliga av de som nämns, men är det några som verkligen inspirerar mig är det ”the avarage Joe”. 

Jag imponeras, respekterar och inspireras av alla de män och kvinnor som varje dag tar sig upp och beger sig till jobbet. De som efter att arbetstimmarna är klara axlar rollen som tränare för sina barns sporter, eller är ideellt verksamma i något annat, såsom en förening eller är utropare för veckans bingo. Jag inspireras av de föräldrar som förutom att fokusera på sig själva, även ger sina barn allt, precis och verkligen allt. Veckoaktiviteter, sporter, utflykter, matlagning, packa gympaväskor och så vidare och i allt detta även klara av att spara ett par hundra- eller till och med tusenlappar.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god lillördag!

/Cristofer 

söndag 11 augusti 2024

Går - över tid - som tåget

 Innan inläggets fokus ges plats vill jag dela tre ledare, som skrivits som reaktion på den plan som Socialdemokraternas arbetsgrupp leda fram i fredags på Dagens Nyheters debattsida. Gruppen har letts av Annika Strandhäll, som under en längre period slagit sig på bröstet för en förkortad arbetsvecka. Jag tycker det är bra att man kan ändra sig, men det tål i sammanhanget vara värt att påminna sig själv om att samma Strandhäll sade att ”Problemet med låga pensioner har ingen annan lösning än att vi jobbar längre” till SVD Näringsliv den tolfte mars 2018.

Trots att de är ryggdunkarnas ryggdunkare skrev Aftonbladets ledare att planen är att betrakta som ”århundrades pyspunka”, vilket inte säger så lite om den besvikelse som torde ha infunnit sig i det stockholmska Elfenbenstornet. Mer sakligt kritiska är, föga förvånade, Dagens Industri, vars ständigt läsvärda skribent Tobias Wikström skriver att en reform likt den Strandhäll tycks se som relativt lätt och friktionslös att implementera kommer vara allt annat än detta. Ytterligare en som är inne på samma linje som Wikström är Expressens Malin Siwe; ”Inget barn har någonsin haft en dyrare önskelista än Annika Strandhäll.”

Blir det av och i sådana fall när? Det är något som vi kommer att få lov att återkomma till under de kommande månaderna, men högst sannolikt även åren. Kommer det blir en diskussion som mynnar i att ”de rika” ska stå för kostnaderna? Bankerna? Höjda skatter på kapital? Kanske, för en diskussion om ökad effektivitet, bortskaffandet av onödiga myndigheter och administratörers administratörer och således mer nytta per insamlad skattekrona lär högst sannolikt inte ges plats. Detta trots Slöseriombudsmannens uppskattade insatser

 

Tåg

Sverige utmärker sig inte med att ha tåg som håller tidtabellen, utan snarare råder vice versa. Det skulle vara roligt att för en period om låt säga tolv månader låta alla verksamma inom och med tågnäringen i Japan byta plats med de svenska företrädarna, som i sin tur fick bege sig till Japan. Vad skulle hända? I Sverige skyller man dag in och dag ut på tekniskt underhåll – ett som varit sedan jag lärde mig gå (och högst sannolikt än längre), i Japan begär ansvarig att få avsked och hade det varit äldre tillika svunna tider hade hen begärt att få utföra seppuku. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god söndag.

/Cristofer

fredag 9 augusti 2024

Perspektiv + lite transaktioner

 När det blir snabba och relativt kraftiga börsnedgångar tenderar den instinktiva tanken vara ”köp/öka”, eller ”sälj/minska” beroende på perspektiv, strategi samt kynne. Det är dock viktigt att förmå sig att zooma ut och se nedgången i ett vidare perspektiv. I måndags sjönk börsen med över 4 % och i enskilda aktier var fallen än högre. Till exempel var Firefly ned med ca 10 % och Investor med drygt 7,2 %. 

Där och då kan det ha känts som REA. Kanske kommer det visa sig ha varit det, men studeras bara de senaste månaderna under 2024 framkommer att Firefly och Investor är upp – veckans nedgångar till trots, 16,5 % respektive 21,6 %. Absolut har bolagen utvecklats sedan den första januari och detta styr till stor del värderingarna, likväl kvarstår faktum att aktierna handlades på samma nivåer som vid kring den 6-10 maj tidigare i år, det vill säga drygt tre månader sedan. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en avkopplande helg!

/Cristofer

tisdag 6 augusti 2024

Storebrand Sverige PLUS SEK B – 5 % i direktavkastning

 För lite mer än en vecka sedan skrev jag om den utdelande fonden Storebrand Sverige SEK B, som har som ambition att årligen dela it motsvarande 5 % i direktavkastning. I takt med att index stiger, stiger även dess utdelning. Det är något förenklat, men i sak är det som så det har och högst sannolikt kommer att se ut. Index stiger med drygt 4 % ett år och fondens utdelning kommer således öka med ungefär detsamma. Såklart gäller också vice versa. Över en längre tid går det fler bra och positiva år på de sämre och negativa sådana och således torde utdelningen över tid vara stigande.

Jag var idag, den 6 augusti, i ytterligare ett trevligt samtal med förvaltaren, Andreas Poole, för Storebrand Sverige samt den som i detta inlägg kommer avhandlas. Det var ett trevligt samtal och jag fick mig berättat hur de stämmer av med årets utdelningsnivå. Kort och enkelt kallas det till ett styrelsesammanträde i april där procentsatsen sätts. För Storebrand Sverige SEK B, Storebrand Sverige Plus SEK B, Storebrand All Countries SEK B och ett par till är procentsatsen – direktavkastningen - 5 %. Beträffande Storebrand Low Volatility SEK B är procentsatsen 6 %. Nämnda sätts mot den andelskurs som är gällande vid avstämningsdagen, som historiskt har varit i början av juni. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig allt gott!

/Cristofer

måndag 5 augusti 2024

Brev till mig själv

 Det är augusti, den 5:e för att vara exakt. Utomhus råder sommarvärme med en högt stående sol som ackompanjeras med en lätt vind om cirka 2 sekundmeter. I högtalarna hörs Marie Fredrikssons stämmor i Den bästa dagen.

Världens börser mer eller mindre rasar. Natten till idag rasade Tokyobörsen med lite mer än 11 %, vilket var den värsta dagen sedan 1987. Oron består av flera faktorer, som fallet ofta är; ty sällan är det enkom en sak. Dels är det oroligheter i Mellanöstern, dels visar data från USA att produktionen går svagare samt att det skapas färre jobb än prognostiserat. Addera därtill ett ökat narrativ om att FED och även andra centralbanker hamnat efter kurvan och att såväl inflation som arbetsmarknad är svagare än vad de presenterade siffrorna ger sken av. Allt detta medan kriget i Ukraina fortsätter och Kina fortsätter agera likt klassens tuffing som blivit påkommen att kasta papperslappar på en klasskamrat; ”Vadå? Det var inte jag. Jag sitter ju här och arbetar, precis som herr magister sagt.”

Läs vidare på Trade Venue. Allt gott och "good investing"!

/Cristofer


fredag 2 augusti 2024

Det är ju billigt. Det är ju ingenting!

 Ett par skakiga börsdagar och domedagsprofetiorna anländer i en sällan skådad takt. Är det inte Ulf Pettersson på Dagens Industri som lyfter fram ”en ny tid”, är det bland annat björnen framför (många) övriga, Peter Malmqvist. I sistnämnda artikel lyfts även Dr Baisse, Börspoddens Johan Isaksson, fram och hur han förra våren spådde att ”helvetet skulle braka lös”. Jag gillar såväl Johan som John och jag kan ta gift på att Isakssons utfästelse förr eller senare kommer att materialiserats. Förr eller senare och historiskt cirka vart sjunde eller åttonde år träffar skiten fläkten. Rejält. Det har hänt förr och det kommer att hända igen. Kanske sker allt snabbare och intensivare nu, eller kanske blir det vice versa? Oavsett kommer det att ske; skit. Fläkt. Brunt!

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god och avkopplande helg!

/Cristofer

torsdag 1 augusti 2024

Games Workshop – en årsrapport som lämnar allt annat än en besk eftersmak

 Tiden går… är nog ett av världens mest klichéartade uttryck som vi människor brukar. Det och ”vad skönt det ska bli med helg” tillika ”hur var helgen? Gjorde du något speciellt?”. Kanske kan ”vad ska vi äta ikväll?” ges en plats, men det överlåter jag till den spanska inkvisitionen att avgöra. Oavsett huruvida det är ett slitet uttryck eller inte är det ett faktum att det gått mer eller mindre exakt sex månader sedan jag behandlade Games Workshop och dess rapport för den första halvan av bolagets brutna räkenskapsår. I tisdags, närmare bestämt den 29 juli, släpptes årsrapporten

Nämnda hade föregåtts av en omvänd vinstvarning, vilken jag kort redogjorde för. I och med denna var jag inställd på att det skulle bli vinsthemtagningar på rapportdagen, men där jag gick bet. Kanske var det för att rapporten var mycket, mycket stark, eller för att någon förvaltare glömt att göra ett hastigt inhopp från sin semester? Oavsett steg aktien drygt 2,5 % på rapportdagen.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig eftermiddag samt kväll!

/Cristofer