Innan inläggets fokus ges plats vill jag dela tre ledare, som skrivits som reaktion på den plan som Socialdemokraternas arbetsgrupp leda fram i fredags på Dagens Nyheters debattsida. Gruppen har letts av Annika Strandhäll, som under en längre period slagit sig på bröstet för en förkortad arbetsvecka. Jag tycker det är bra att man kan ändra sig, men det tål i sammanhanget vara värt att påminna sig själv om att samma Strandhäll sade att ”Problemet med låga pensioner har ingen annan lösning än att vi jobbar längre” till SVD Näringsliv den tolfte mars 2018.
Trots att de är ryggdunkarnas ryggdunkare skrev Aftonbladets ledare att planen är att betrakta som ”århundrades pyspunka”, vilket inte säger så lite om den besvikelse som torde ha infunnit sig i det stockholmska Elfenbenstornet. Mer sakligt kritiska är, föga förvånade, Dagens Industri, vars ständigt läsvärda skribent Tobias Wikström skriver att en reform likt den Strandhäll tycks se som relativt lätt och friktionslös att implementera kommer vara allt annat än detta. Ytterligare en som är inne på samma linje som Wikström är Expressens Malin Siwe; ”Inget barn har någonsin haft en dyrare önskelista än Annika Strandhäll.”
Blir det av och i sådana fall när? Det är något som vi kommer att få lov att återkomma till under de kommande månaderna, men högst sannolikt även åren. Kommer det blir en diskussion som mynnar i att ”de rika” ska stå för kostnaderna? Bankerna? Höjda skatter på kapital? Kanske, för en diskussion om ökad effektivitet, bortskaffandet av onödiga myndigheter och administratörers administratörer och således mer nytta per insamlad skattekrona lär högst sannolikt inte ges plats. Detta trots Slöseriombudsmannens uppskattade insatser.
Tåg
Sverige utmärker sig inte med att ha tåg som håller tidtabellen, utan snarare råder vice versa. Det skulle vara roligt att för en period om låt säga tolv månader låta alla verksamma inom och med tågnäringen i Japan byta plats med de svenska företrädarna, som i sin tur fick bege sig till Japan. Vad skulle hända? I Sverige skyller man dag in och dag ut på tekniskt underhåll – ett som varit sedan jag lärde mig gå (och högst sannolikt än längre), i Japan begär ansvarig att få avsked och hade det varit äldre tillika svunna tider hade hen begärt att få utföra seppuku.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar