söndag 24 maj 2015

Människan - snabbtänkande men (oftast) dumdristig tillika lättlurad

I det senaste inlägget diskuterade jag vikten av att lära sig identifiera och utveckla sin självkontroll.
Det finns mycket att vinna på att "lära känna sig själv" och hur man agerar i pressade situationer. Ni har säkert gått en lång tid utan mat och vet hur mycket lättare det är att köpa den där halvljumma, mjuka och upplevt syntetiska burgaren från en viss globalt känd hamburgerkedja (som förvisso har en okej utdelningspolicy). Med en viss gnutta självkontroll här, dvs. en självkännedom om hur du agerar med lågt blodsocker, skulle kunna leda till att du klarar av att motstå frestelsen och impulskänslan och istället köper något annat som mer faller under kategorin "mat" och "nyttigt". Två kategorier som en majoritet av kalorijättens utbud inte faller under.

Låt oss applicera ovan på den sfär vi alla rör oss inom - börsvärlden. Många av oss gör ofta noggranna analyser och överväger varje investering som om den vore en liv- eller dödfråga. Detta är bra (ändock kanske man ändå bör lägga ribban under liv/död, för om så är fallet har man inte det kapital som erfodras att "spela" med) och så som det bör bör vara. Detta till trots händer det att vi gör investeringar som inte varit lika noggranna som övriga. Vi tvingar undan den analytiska, mer beräknande, delen av hjärnan till förmån för den mera lättsamma. Här existerar tänk likt "äh...det kommer säkert gå bra" eller "Jag har varit duktig i veckan så min karma bör göra att mitt snabba, illhastade tillika ogenomtänkta beslut ändå bör falla väl ut".

För att kunna utveckla sin självkontroll krävs det att man vet vilka mekanismer som ligger bakom den. Detta är inget som det finns något entydigt svar på, då vi alla är unika på många sätt och vis. Utöver det rent biologiska kan till exempel det dagliga humöret, sociokulturella olikheter, etnicitet etc. spela in.

Dock, jag vill hävda att du kan bli en bättre investerare om du lär dig att veta vilket system av din hjärna som talar till dig. Vänta nu, vilket system? Pratar Sofokles nu om vänster och höger hjärnhalva? Den estetiska och den analytiska? Njae...låt mig förklara.

För cirka 2 år sedan läste jag en mycket intressant bok. Även om jag då inte var "tagen" av börsvärlden tilltalade ändå alstret mig och jag kom att lära mig mycket av de 512 sidorna.
Boken heter Tänka, snabbt och långsamt och är skriven av Daniel Kahneman (som för övrigt vunnit ekonomipriset).

Det intressanta i denna bok, och som gör att den diskussion jag förde i tidigare inlägg om självkontroll, är att här presenteras fakta som gör att du kan lära dig registrera, utdöma, problematisera tillika reflektera kring dina tankar och impulser innan du agerar.

I grunden är människan ett rovdjur, som inte funnits allt för länge på jorden. Vi har primitiva drifter som dagligen driver oss; mat, sömn, sex. Således är vår hjärna som klippt och skuren för det, numera fjärran, apstadium vi från början existerade i. När det kommer till dagens samhälle och alla de val vi dagligen nödgas fatta (ofta i hast) är vår hjärna extremt begränsad. Detta gör att vi mer ofta än sällan begår misstag.

Kahneman åskådliggör tänkandets mekanismer med hjälp av två figurer.

System 1: Detta är det snabba, mer eller mindre automatiska tänkandet. Detta system kan inte stängas av och bearbetningen av alla våra sinneliga intryck bearbetas twenty-four-seven för att skapa mönster. Detta system kräver inte mycket vad gäller ansträngning, vilket gör att det just kan vara aktivt på dygnets samtliga 24 timmar. Dock, då detta system inte är så krävande är dess resultat inte lika kvalitérika som i system nummer 2. I system nummer 1 är det enda mönster hjärnan tyder fram slumpens och det är även duktigt på att bortse från tvetydigheter. Denna förmåga, att bortse från tvetydigheter och inte reflektera noggrant kring varje handling, är en orsak till att vi just nu står överst i näringskedjan. Det har varit oss till fördel i evolutionen, där den enkla regeln lyder:
Skita eller skitas.

System 2: Detta system begriper statistik, rationalitet och är mer benäget att tvivla, problematisera och reflektera istället för att tro och lita på slumpen. Dock kräver detta system mer tid och energi i ansträngning. Detta gör att systemet ofta är satt på "sleepmode" till förmån för andra, av hjärnan då uppfattade, viktigare system.

Ex)  Mannen känner en sexuell drift och ser en kvinna. Båda önskar att utbyta kroppsvätskor men vill ej riskera i en obekväm överraskning 9 månader senare. Dock, då deras system 2 befinner sig i "sleepmode", är det system 1 som styr dem med tanken att "äh, det kommer nog gå bra. vad är oddsen att storken skulle komma till oss?" gör att de kör på - går på magkänslan - och således blir utlämnade till slumpen och den härliga 50/50-tanken.

Ex) Mannen, som vet att han har problem med sin vikt och därtill hjärta, vet att en hamburgare med extra allt (utom extra sallad) inte är det bästa för honom. Dock, just nu, idag, är han så hungrig. Han köper sig den där bacon-delux-med -extra-allt. Vad är chansen att just han skulle kola vippen idag? "Ha, jag är ju stark och alla de där som dör av stroke pga. sin diabetes och övervikt gäller inte mig".

Låt oss nu applicera system 1 & 2 till oss själva och hur vi agerar på börsen. Jag skulle kunna säga att jag alltid aktiverar system 2 när jag gör en investering. Dock, det vore att ljuga och sådant tycker jag inte om. Istället kommer jag säga att jag ofta har agerat just utifrån de premisser system 1 ger mig. T.ex. då jag ökade i Starbreeze efter deras rapport. Min tankegång var något likt: "Tänk efter nu. Alla köper på bra nyheter och troligtvis borde det bli vinsthemtagningar i morgon eller de närmaste dagarna. Det är då du ska köpa och sedan vara med på upprekylen. Fast i och för sig så...köp nu! I längden kommer det säkert att gå bra. Nästa år kommer ju `The Walking dead` och fram tills dess kommer det säkert bli någon form av spekulationsrace".
Här fanns inget analytiskt tänkande. Ej heller något problematiserade eller kritiskt ifrågasättande av mina tankar. Det var mer: "Kör på bara - enda in i kaklet". Och vem vet, kanske är det just där jag kommer hamna?

Mitt beslut var överilat, fattat på en känsla, som för dagen var bra sådan, och hade ursäkter såsom: i längden blir detta bra; skulle kursen sjunka kan du ha tur med en kort uppstuds då du kan sälja och undvika förlust; det är ju "bara" pengar etc.

Vi kan kalla det magkänsla eller ryggmärgsreflex...eller så kan vi välja att använda oss av det välformulerade, ändock spartanska, begreppet "System 1" - snabbtänkande, oförmöget att se till de negativa konsekvenserna därtill villig att snabbt fatta ett beslut. Varför vänta, liksom? Det primitiva tänkandet från apstadiet tillåts vinna. System 1 "lurar" oss då vårt försvar/vapen - system 2 - är urkopplat.

Nu när vi diskuterat självkontroll och de mekanismer som ligger bakom denna: system 1 & 2. Hur känner du inför de beslut du fattat/fattar? Är alla investeringar gjorde då system 2 varit på "on"? Hur försöker du att övervinna system 1 och dess (ofta falska tillika "primitiva") impulser? Har du en regel likt "köp aldrig innan 24 timmars beaktande" e.d.? Hur vet du att det är system 2 och inte system 1 som talar till dig?
4 kommentarer:

 1. Köper aldrig aktier i ett företag utan att ha tänkt på det iallafall i ett par dagar. Sen har det såklart hänt att jag har ökat/minskat enbart efter att ha använt "system 1", detta är svårare att undvika än man först kan tro. Jag tvingar mig själv till noggrann analys innan jag investerar i ett nytt företag så där är system 2 alltid inblandat, men när det kommer till själva köp- och säljordern så kan system 1 fortfarande ta över och stöka till det om man inte är på sin vakt. Jag har ansträngt mig för att bygga upp ett tålamod och en saktfärdighet på börsen, då jag är övertygad om att det för min del är bättre på lång sikt att reagera långsamt på nya händelser etc. än att låta känslor och system 1 styra hur jag agerar.

  SvaraRadera
 2. Hej och tusen tack för ditt svar!

  Jag känner igen mig i mycket av det du säger. Det är verkligen lättare att bli "lurad" av system 1 när det kommer till att hyvla eller öka och lättare att aktivera system 2 vid nya inköp. Förvisso skall system 1 inte helt ses med negativa ögon, då det ibland kan arta sig väl (vilket verkligen är ett undantag och inte regel).

  Tack att du tog dig tid att läsa och kommentera.

  Hoppas på återseende

  /Sofokles-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det gäller att se till att system 1 agerar som en hjälpreda åt system 2 och bygger på information och konklusioner som den sistnämnda har kommit fram till.

   Har inte kikat så mycket på din blogg (läser mindre bloggar nu än för några år sedan, har blivit svårare att sortera ut de som är bra) men jag tycker du skriver bra här, och om ett viktigt tema! :)

   Radera
  2. Tack för din extremt fina feedback och dina vitsord! Jag hoppas du återkommer. Jag strävar alltid efter att försöka förmedla något "matnyttigt" som skapar en tankeställare och reflektion.

   /Sofokles-

   Radera