fredag 1 mars 2019

Harvia - finsk sisu?

De stackarna som följer mig på twitter kan ha uppmärksammat att jag valde att sälja mitt innehav i Xl Media Group efter deras vinstvarning den 26 februari. Som om denna varning inte var nog, gick även ledningen ut med att de ämnar avveckla sitt delade fokus på paid media och mer och mer fokusera på publishing media. Det finns både för- och nackdelar med detta och även om jag förvisso ser fördelar med detta agerande och att det i det krystande likväl ständigt figurerade långa loppet, är mitt förtroende för ledningen obefintligt. För nästan exakt ett år sedan tog de in pengar genom en riktad, offensiv nyemission. Pengarna var ämnade till att göra förvärv under 2018 och förvisso blev det ett förvärv, men därefter blev likviderna liggande för att först kring december samma år användas till aktieåterköp. 

Under sommaren samma år, 2018, kom bolaget med en vinstvarning och det framkom att de problem som kommunicerats cirka sex månader tidigare inte var så "enkla" som man tidigare hade trott. Kursen kom med detta att ta stryk och det var i denna veva som jag gjorde mitt första köp på kurser om cirka 111 pence. Aktien fortsatte att åka jojo för att sedan stabilisera sig kring 80 pence, där jag vid två tillfällen valde att öka.

Det finns flera som är mer positiva, däribland Aktieingenjören och Adolfsson, två profiler som man bör följa på twitter. Jag säger ej emot de tankar som Adolfsson har, men för mig är, som ovan sagts, förtroendet till ledning lika obefintligt som antalet vänsteraktivister som läser denna och liknande bloggar.  

Jag brukar sällan vara snabb in i bolag och framför allt inte i takt med att åren har gått, men efter att ha läst om Harvia i senaste Aktiespararen (februaris utgåva), studerat deras prospect från IPO-noteringen under sommaren 2018, sett vad Lannebo fonder anser om bolaget då de gästade EFN Börslunch (ca 4,5 minuter in i klippet), studerat dem på Börsdata samt haft mailkontakt med deras CFO under loppet av bara tre dagar, valde jag att ta min första placering i bolaget. Detta är enbart en liten del av den slutgiltiga position som jag ämnar äga och då omsättningen i aktien är låg är jag vara beredd på tvära och även snabba kast i kursen.



Harvia är ett familjeföretag som grundats år 1950 och ägs av familjen Harvia. Företaget är marknadsledare inom bastuaggregat både i Finland och globalt.
Förutom aggregat producerar Harvia bl.a. ångrum, badrumsbastur och bastutillbehör. Harvias omsättning uppgick till 47 milj. Euro år 2013, varav cirka 40 % kom från Finland och cirka 60 % från export till över 60 länder. Företaget sysselsätter cirka 300 personer, av vilka 200 arbetar i Finland och 100 i Kina och Hongkong.

Bolaget är således inte nyfött och under en stor del av sin tid har private equity-bolaget Capman varit tunga investerare i det. Samma Capman sålde en stor del av sitt innehav den 28 februari, dagen efter att jag hade tagit min första position... Detta kan tolkas på flera sätt; 1) de tror ej längre på bolaget och därmed väljer att ta hem en vinst, eller 2) de ser mer potential men att de kan förvalta kapitalet på ett annat och mer lönsamt sätt i andra bolag. Oavsett orsak ändrar det inte något för mig och min investering i bolaget.  Intressant i sammanhanget är att Lannebo flaggade för att ha överkommit fem procent på fredagen, den 1/3. Möjligt är att de köpte en stor del av det som Chapman sålde.

I kontakt med bolagets CFO, som säkert undrade vad jag var för idiot som lyckades att stava bolagets namn fel i mailets rubrik, var denne noga med att betona att bolaget har varit lönsamt i flera av de kriser som bolaget har genomlidit. Förvisso fanns en svacka året efter 2008, vilket CFO framför i nedan inklistrade svar på en av mina frågor: 


"Regarding resilience, on the heater and component business app 80 % of it is driven by replacement. This has proven to be rather solid and not related to the economic trends. During the previous ” recession” in 2008, Harva sales took a small dent about a year after the crisis, but contiued very solid and on the growth trajectory there after."

Då bolaget har en kort historik finns ej mycket att tillgå på börsdata, men av vad som hittills finns att läsa tycker jag att det ser mer än aptitligt ut. Förvisso finns en relativt hög nettoskuld/EBITA, men som Aktiespararen skriver så har de fast ränta på dessa och givet att de har stabila kassaflöden tillika en måttlig valutaexponering, finner jag denna "överkomlig". 

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Vad tror du? Är bastu- och spaverksamheter relativt okänsliga för konjunktur och är det en marknad som inte bara består, utan även kommer att växa? Asien och Indien - är detta är växande marknad, eller kommer den att mättas snabbare än allas vår Ulla Andersson på hennes ostkrokar? 

1 kommentar:

  1. Intressant analys :-). Jag har precis fått upp ögonen för Harvia efter att ha tittat på DI TV där Helena Broman från Lannebo fonder rekommenderar de. (länk nedan). Jag letar efter lite högutdelande ersättare till Oriflame som nu verka lösas in. 5,6% direktavkastning enligt Avanza, är inte så illa. Särskilt om det kan kombineras med tillväxt. Tyvärr är skuldsättning lite högt, men räntorna lär förbli låga ett tag framöver. Jag gillar generellt Finska aktier. Det känns som ett ärlig marknad utan allt för höga värderingar och ger även ett Euro exponering som kan vara bra om kronan fortsätter nedåt (jag äger även Fortum, Fiskars & Wärtsila som alla ger hyggliga utdelningar. Några synpunkter om dessa?).

    https://www.di.se/ditv/borsradet/borsradet-14-juni-2019---se-hela-programmet/

    SvaraRadera