torsdag 16 maj 2024

The Wal-Mart Effect

 Det har inte blivit så mycket bokläsande som jag önskat den senaste tiden. Dels är det tider för nationella prov (och därefter betygssättning på kurser), dels har jag mitt bokprojekt. Förvisso blir det mycket läsning i och med nämnda, men det är mer referenslitteratur och i många fall omläsning än något annat. Jag har dock hunnit med att avsluta en bra och vad jag tror är en bok som många kan finna intresse av.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en avkopplande avslutning på denna arbetsvecka.

/Cristofer

söndag 12 maj 2024

Ett flockoffers bekännelse

 ”Vänligen ta allt från början. Andas och ta det lugnt. Vi har gott om tid.”

”Okej, men du får lova att inte dumförklara mig, eller så. Jag vet inte när det exakt började, men kanske för ett par, tre, fyra, fem månader sedan. Jag har tidigare inte känt av den stress och… ’press’ som då började växa fram och helt ärligt vet jag egentligen inte varför den gjorde det…”

”Okej, men vad var det som hände?”

”Fram till kanske februari/mars hade jag investerat som jag började med för cirka ett år sedan; dels lite i en global indexfond, dels i Investor, Industrivärden, Svolder och G5”, där sistnämnda var det bolag jag såg som en sorts krydda. Portföljens totala utveckling gick helt okej och gällande G5 var jag aldrig direkt orolig. Även om jag inte kan så mycket än – kom ihåg att jag upptäcka investeringsvärlden för bara ett år sedan – så förstod jag mig på G5 och tyckte att aktien borde kosta mer. Här fanns och finns stabila finanser, en ökad försäljning via den egna butiken et cetera. Visst kommer det krävas att Twilight blir en relativ hit, då Sherlock och de andra tidigare stortitlarna har haft sina ’glory days’”.

torsdag 9 maj 2024

ATH och känsla av relativ fattigdom?

I takt med de senaste månadernas uppgång kan en viss girighet ha väckts till liv? investeringsvärlden är det nämligen lätt att låta sig frestas av penningbegärets lockelse. Det är som om vi bär på en inneboende strävan att ständigt vilja ha mer, oavsett hur mycket vi redan har. Emellertid väcks frågan huruvida den verkligen är hållbart. Är girighetens drivkraft verkligen vägen till ekonomiskt välstånd och inre frid?

En av de mest kraftfulla lärdomarna som vi kan hämta från filosofin är uttrycket "this too shall pass". Detta enkla, men djuplodande, uttalande påminner oss om att ingenting varar för evigt. Varför är det relevant för oss som investerare? För att det hjälper oss att behålla en balanserad syn på våra ekonomiska fram- respektive motgångar. I glädje och i sorg, i medgång och motgång, är det viktigt att komma ihåg, krystat som det är, att varje steg på vägen är en del av vår tusenmilafärd. Aktiekurser kan svänga – och gör det ofta - som en pendel, och att hålla sig fast vid detta koncept kan hjälpa oss att undvika att låta oss ryckas med av kortsiktiga vinster eller förluster. Samma är gällande i livet i dess allmänhet. En bra dag på jobbet? Var glad och nöjd, men kom ihåg att det kommer att komma regniga dagar. Syftet är inte att trycka ned sig själv, utan istället är det att ha en bra balans samt att laga för att aldrig riskera att drabbas av hybris, eller en naiv tilltro på att ”allt är underbart, guld och gröna skogar” et cetera. Förhållningssätt, acceptans och ihärdighet. Tre ord som är lätta att uttala, men som är allt annat än att applicera.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god och avkopplande långhelg.

/Cristofer 

tisdag 7 maj 2024

Nintendo - räkenskapsåret 23/24

 Ännu ett strakt räkenskapsår från Nintendo och som jag skrivit flera gånger tidigare går bolaget från klarhet till klarhet. Trots att koncernen är 1–2 generationer efter konkurrenter såsom Sony (Playstation) och Microsoft (Xbox) fortsätter Switchkonsolen att sälja relativt bra. Nämnda släpptes i mars 2017 och är således inne på sitt sjunde(!) år. Trots sin ålder sålde Nintendo 15,7 miljoner konsoler under det brutna räkenskapsåret 2023-2024, vilket gör att den totala andelen sålda enheter uppgår till 141,32 miljoner. Endast Nintendo DS har sålt fler enheter, 154,02. 15,7 miljoner sålda Switchenheter är 1,7 miljoner fler än de guidade 14 miljoner sådana.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig allt gott och en trevlig afton/dag.

/Cristofer

lördag 4 maj 2024

Den sista lägerelden

Jag har vid ett flertal tillfällen skrivit om berättelsens makt – storytelling. Människan har en tendens att lockas till och med berättelser, vilket är en anledning till att hon ofta lockas in och med i saker som tillsynes ger uttryck för att vara gott och bra, men är allt annat än detta. Inom investeringar är det lätt att lockas till en karismatisk vd, eller ordförande – eller någon annan storägare e.d., då de skildrar framtiden och hur klart, friktionslöst och relativt snabbt resan till dess destination skall ske.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god helg!

/Cristofer 

onsdag 1 maj 2024

Nodebis Applications

Detta är ett betalt samarbete mellan Trade Venue och bolaget.

 

KISS. Återkommande läsare vet att det begreppet och dess innebörd har avhandlats såväl en som två gånger och lika återkommande läsare vet att jag tidigare nämnt hur jag blev hjärntvättad av min far som ung med låtar såsom Heaven’s on Fire, I Was Made for Loving You, Crazy, Crazy Nights samt Detroit Rock City, för att nämna några av flera. Min mor, min älskade mor, var inte lika begeistrad i just KISS, om än att hon och far annars har en relativt liknande musiksmak. Istället för KISS gav hon mig Iron Maiden och Metallica, medan de båda gav mig AC/DC, Dire Straits och U2 för att ännu en gång nämna några av flera.

 

Dock var det inte just KISS i bemärkelsen (glam)rockbandet jag syftade till med begreppet, utan istället var det akronymen för Keep It Simple, Stupid. I takt med digitaliseringens framväxt, med allt från artificiell intelligens till… ja, artificiell intelligens, har bolag erbjudits möjligheter att bli än mer effektiva. Beslutsprocesser tar ofta mycket tid och energi i anspråk, tid och energi som annars hade kunnat läggas på annat som i långa loppet kommer leda till en ökad omsättning och, rätt exekverat, vinst. Här kan och kommer automation och andra digitala stöd verka främjande. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en skön första maj!

/Cristofer