söndag 16 juni 2024

Vill du bli förmögen?

 Vill du bli förmögen? Jag tror det är få som inte skulle svara jakande på den frågan. Många vill, men nämnda vilja är hos flera inte så stark att den övertrumfar de kostnader som tillkommer för att nå målet. Vill du bygga dig en pengamaskin kommer det krävas mycket. Om du är en mycket duktig investerare och kan investera klokt och mycket bra, kommer förmögenheten att komma relativt snabbt och kostnaden i form av sparande är eventuellt inte lika stor och kraftig som i nästkommande exempel/fall. Saknar du dessa förmågor som karaktäriserar de som tycks kunna navigera på börsen likt vore det ”mare nostrum”, kommer din styrka och kraft vara ett konsekvent och över lång tid sparande; sparande som investeras i indexfonder, investmentbolag et cetera.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god midsommarvecka!

/Cristofer

fredag 14 juni 2024

Tappa inte fokus

 Ju äldre jag blir, desto mer inser jag vikten av att lägga fokus på saker som dels betyder mest för mig och mitt liv, dels att på att inte göra fel. Belästa och återkommande läsare av den här bloggen känner säkert till Mungers ”invert, always invert” och jag har verkligen tagit åt mig detta i mer eller mindre allt som jag tar mig för. 

Istället för att jaga maximal avkastning och därmed, såväl medvetet som undermedvetet, lockas till investeringar i bolag som lämnar inte så lite att önska när de ställs mot analyskriterierna, läggs fokus på hur jag kan skapa avkastning men till en sådan låg risk som möjligt. Om jag ska gå till Rom, ständigt detta Rom, lägger jag alltså fokus på att inte gå vilse från stora Motala till den något mindre italienska huvudstaden. Genom detta fokus kommer jag per automatik att gå mer rätt än fel. Via att inte fokusera på att gå rätt, utan mer på att undvika att gå fel kommer stegen som tas vara mer positiva och bra än vice versa. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god och avkopplande helg.

https://tradevenue.se/@fermentumvitae/tappa-inte-fokus-4635

/Cristofer

onsdag 12 juni 2024

Nordens bästa telekombolag - en kamp mellan de fyra stora

 Norden har fyra ”stora” telekomoperatörer (således exkluderas Bahnhof m.fl.) som dagligen konkurrerar om kundernas gunst. Konkurrensen syns även på börsen, där respektive bolags fundamentala utveckling manifesteras i dess aktiekurs. Denna något snabba genomgång visar att finsk SISU gör skäl för sitt namn och att detsamma gäller Stockholmsbörsens sorgebarn – du kan gissa vilket... 

Läs vidare på Trade Venue.

Jag önskar dig allt gott,

Cristofer

lördag 8 juni 2024

The Selfish Gene

Jag har i dagarna läst ut Richard Dawkins (2016) bok The Selfish Gene, som också sedan 2020 finns översatt till svenska – Den Själviska Genen. Jag har som ambition att beta av några av de böcker som Charlie Munger under sin livstid rekommenderade alla som frågade och här är Dawkins bok en av de nämnda. Flera har jag redan läst och vissa av dem, såsom Guns, Germs & Steel (Diamond, 2017) har jag även läst flera gånger.

Dawkins bok är inte bara välskriven, utan också mycket pedagogisk. Tydligt visar han hur individualism (eller kanske mer passande; själviskhet) och altruism växelverkar inom Darwins evolutionsteori. Gener som främjar beteenden och därmed ökar en organisms chanser att överleva samt reproducera sig kommer att föras vidare till nästa generation. Detta kan inkludera altruistiska handlingar om dessa gynnar genetiska släktingar (genom konceptet "kin selection"). Gener konkurrerar om att överleva i den genpool de finns i, medan organismer, såsom människan, är de medel genom vilka nämnda påverkar sin miljö.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en avkopplande helg!

/Cristofer

torsdag 6 juni 2024

Substansrabattens vara eller icke vara i Investor

 Få är de som inte har sett eller hört talas om Investors fantastiska resa. Sidan där aktuell totalavkastning finns är en guldgruva för de som älskar att studera historisk utveckling och som synes är utvecklingen sedan 1987 inget annat än imponerande. Studeras de senaste 20 årens totalavkastning (A-aktien) framkommer summan 2 579 % - en inte nog så respektgivande siffra. Än mer imponerande är siffran gällande perioden januari 1987 till och med idag, som för B-aktien är 22 316 %. Dessa till trots har investmentbolagets aktie historiskt handlats till en substansrabatt. Ibland låg, ibland hög, likväl alltid en rabatt. 

Läs vidare på Trade Venue.

Jag önskar dig en trevlig dag.

/Cristofer

tisdag 4 juni 2024

Över 3,5 miljarder lider obesitas inom 10 år

 Jag har tidigare avhandlat såväl obesitas som sjukdom och fenomen som Novo NordiskAmgenEliLilly och, till viss del, Astra Zeneca som starka bolag inom sektorn. Det finns idag flera megatrender vars krafter vi sällan förmår vare sig inse eller förstå dess framtida och fortsatta kraft. I mars varje år släpper World Obesity Federation en årsrapport med mycket intressanta data (här finner du rapporten). Skrämmande och hemska, likväl intressanta för oss som följer sektorn och dess bolag. Förstå mig rätt, för jag vill inte framstå som en känslokall kapitalism som enbart ser dollartecken framför ögonen, för obesitas är mycket hemsk folksjukdom. 

Läs vidare på Trade Venue. 

Jag önskar dig en trevlig studentvecka!

/Cristofer