fredag 21 oktober 2016

Att föreläsa om nyckeln till frihet

Att berätta och "undervisa" - men framför allt inspirera - om den värld vi alla dagligen rör oss inom; den som finns med oss i våra tankar; i våra drömmar; våra framtidsplaner; ja, i våra liv, är det nog många som någon gång tänkt tanken att de skulle vilja göra. Onsdagen den 26/10 kommer jag att göra just detta. Då har jag nämligen en öppen föreläsning på mitt jobb för såväl elever som personal. Stora aulan är bokad och jag har marknadsfört via såväl uppsatta "affischer" som via digitala vägar (Facebook, Instagram och allt annat som dagens ungdomar visats med)."Do not save what is left after spending but spend what is left after saving"

Jag ser verkligen fram emot att få ha denna föreläsning och bland både elever och kollegor talas det redan mycket om den. Då den ej räknas som ett obligatoriskt moment var jag tvungen, vilket rektorn beklagade men absolut stödde, att lägga den efter skoltid, dvs. kl 15:30-16:45. Detta kan säkert få några att avböja sin vistelse men jag har poängterat att de kan komma och lyssna tills de måste iväg på någon annan fritidsaktivitet eller tills de antingen tröttnar eller känner att detta med sparande/investeringar ej är något för dem (om fallet är likt det sistnämnda blir jag rädd...).


Jag tror inte det kommer vara svårt att väcka allas intresse och engagemang - vem vill inte "tjäna" mer pengar och veta/förstå hur man kan skapa avkastning på sitt kapital? Nej, det svåra är för mig att bedöma är var jag skall börja och hur mycket jag skall ta med i denna första, av flera planerade, föreläsning. Jag har varit i kontakt med Unga Aktiesparare och de har berättat att de mer än gärna vill komma och besöka/föreläsa och det är något jag hoppas kommer inträffa. Om min föreläsning blir väl emottagen är min plan tillika förhoppning att dessa skall få ha 1-3 föreläsningar fram till sommaren (och att jag då ej har några).
Nyckeln till frihet?

Jag har börjat skissa på en Power-Point, då jag anser det mer lättarbetat än Prezi. Därtill är den lättare för eleverna att använda på mobiler samt att ladda ned och ha i "offline-mode". Sedan är jag en sådan som hellre ser till funktion tillika syfte mer än till ett snyggt yttre/flashigt utförande. Oavsett kommer samma budskap och innehåll att förmedlas och det är huvudsaken.

Jag tänkte dela med mig av mitt utkast, med tillägget tillika betoning på att det är just ett utkast. Vad anser ni att jag har missat? Skall jag stryka något? Något som det behövs läggas mer tyngd på? Jag är tacksam för all sorts feedback!


Jag är väl medveten om att det är svårt att ge feedback då ni ej vet mitt "manus" till alla bilder, men jag tror nog att ni, smarta som ni är, nog klarar av att någorlunda fundera ut vad jag kommer säga till samtliga bilder."The best time to plant at tree was 20 years ago. The second best time is now"

Utöver ovan kommunicerade "medvetenhet" kommer ytterligare en; ja, det är långt och ja, det är mycket. Jag är inne på att korta ned men har ännu ej beslutat vad. Det är en av anledningarna att jag vädrar detta med er. Lägg också till att denna PP kommer läggas ut på skolans intranät, så längden kan med fördel förbli, men att jag enbart nämner att mer finns att läsa, som jag tyvärr ej hinner gå igenom på denna föreläsningstid.


Jag vill ännu en gång tacka bland annat Alexander Boman på Avanza, Stefan Thelenius och Utdelningsstugan för era tillstånd att använda materiell från era sidor samt 40procent20år för bra bilder och diagram. Ni har besparat mig mycket tid och ännu en gång visat att ni är underbara människor - tusen tack!
Här finner ni min Power-Point


9 kommentarer:

 1. Riktigt bra presentation, man blir sugen på att uppleva den själv (hörde jag youtube?) :-)

  Saknar en slide om bra bloggar ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan och tack för din kommentar!

   Tack för dessa lovord. Youtube? Jag googlade detta och det ser ju absolut ut att vara ett alternativ (som jag redan tänkt på). Undrar om det kommer en tweet om att det sänds "live" denna onsdag alt. finns som klipp nästa fredag?
   Ska se över möjligheterna, då skolan har fin utrustning!

   Ännu en gång; tack för att jag får använda mig av dina verktyg!

   Önskar dig all lycka och välgång!

   /Sofokles

   Radera
 2. Bra presentation! Du har med en graf som visar på några nedgångar, vilket är bra, med tanke på läget vi befinner oss i just nu. Glöm inte att påpeka att det kan gå ner och alla är ansvariga för sina egna beslut samt att historien visar att efter nedgångar går det uppåt igen.

  Runt bild 17+20 är färgvalet på del av texten kanske inte det bästa (åtminstone inte på min skärm), med risk för att människor faktiskt kan må dåligt. På min skärm ser det också ut som att texten och graferna "ligger dubbelt".

  Men, som sagt, riktig fin ppt. Jag hade varit kanonglad om någon presenterat något sådant till mig i unga år.

  Lycka till med genomförandet!

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej egon och (likt alltid) tack för din kommentar!

   Absolut kommer jag vara noggrann med att påpeka om risker samt att alla är ansvariga för sina egna handlingar. Kommer trycka extra hårt på den psykologiska aspekten.

   Laddade du ned PP:n, eller tittade du enbart via länken/gdrive? Det skiljer sig tyvärr lite gällande prestanda i dessa format. Jag såg inte, då jag skapade detta, det du nämner kring bild 17-20, men ska absolut olla detta under lördagen.

   Tack att du dels tar dig tid att läsa, dels ger denna fina och adekvata feedback!

   Önskar dig all lycka och välgång!

   /Sofokles

   Radera
  2. Jag kollade endast via länken, så det kan förmodligen förklara en del av de problem jag upplevde.

   Mvh

   Egon

   Radera
 3. Hej Sofokles!

  Presentationen ser riktigt snygg ut! Precis som Stefan skriver så blir man själv intresserad av att se den.

  Må väl och ha nu en riktigt härlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningsstugan och tack för din kommentar!

   Tack för dina vitsord! Skall se om det är en möjlighet att sända live alt. spela in och lägga upp senare.

   Må väl!

   /Sofokles

   Radera
 4. Liten detalj; det står "E. Einstein" i dokumentet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej David och tack för din kommentar!

   Detta skall genast justeras! Det är alltid lika fascinerande, likväl skrämmande, hur ordblind man blir när man skriver;)

   Tack!

   /Sofokles

   Radera