tisdag 9 oktober 2018

Fast Forward?

Många är det bloggare, twitterprofiler och investerare som önskar kunna gå i tidig "pension" och leva som ekonomiskt fria med hjälp av passiva inkomster från sina investeringar. Ofta förekommer inlägg och tweets om "Täcker 3 månader med hjälp av utdelningar", "Bara 7 månader kvar att täcka", "Utdelningarna täcker nu 32 % av mina omkostnader" eller dylikt.

Att leva i nuet tror jag en stor majoritet av oss gör, men jag tror även att det finns de som inte gör annat än att längta till den dagen med ett stort "D". Jag vill betona att jag har full respekt för dem som har denna önskan, men... är det värt det? Förstå mig rätt, för även jag har mål att kunna få uppleva tryggheten med att veta, att om jag vill, så kan jag välja att leva helt "fritt" med hjälp av passiva inkomster, men jag låter inte denna dröm tillika önskan ta överhanden av nuet och mitt liv idag.

Att spara och investera med ett mål är inget annat än sunt, men att inte göra annat än att tänka, drömma och visualisera den Stora Dagen anser jag vara skadligt. Att inte finna en lycka, en tillfredsställelse samt närvaro i sitt liv här och nu, torde öka risken för att att dels skapa sig en sorts depression (då allt idag/nu upplevs som dåligt och icke önskvärt), dels göra sämre ifrån sig gällande allt från såväl arbets- som familjeuppgifter och andra åtaganden.

En fråga jag kom på mig själv att reflektera över i veckan var: Skulle du välja att spola fram tiden tills den dag då du blir ekonomiskt fri, och med det missa alla åren som är där emellan? Svaret är intressant, för är det ett "ja" - torde det inte då betyda att du inte trivs och mår bra i din nuvarande situation? Självklart finns undantagsfall och alla dagar är verkligen inte guld och gröna skogar, vilket jag tror gäller alla, men se lite större/till en större helhet.

Om man svarar "nej" betyder ju inte detta att man inte vill "pensionera" sig tidigt, men det berättar ju ändå att personen i fråga ändå är relativt nöjd med sitt liv idag och kan, allt annat lika, tänka sig att fortsätta på inslagna väg en lång tid framöver(?).

Vad tänker och säger du?

10 kommentarer:

 1. Jag har nog alltid haft som mål att nå oberoende/frihet/sluta förvärvsarbeta tidig, men det har absolut inte inneburit något överdrivet ältande, drömmande, inte leva i nuet, etc. Har heller aldrig haft någon sparkvot, min väg var entreprenörsskap och företagande, i och för sig i kombination med tidigt aktieintresse. Ganska sund sparsamhet, men ändå långt ifrån det mer hårda sparande många andra som siktar på tidig pension har..

  Resan till ek frihet var väldigt kul och spännande, vill inte ha en dag
  ogjort av det, samtidigt inte byta ut en dag av detta nya helt fria liv..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Signs och tack för din kommentar!

   Det låter som ett sunt och fullt hälsosamt leverne!

   /Sofokles

   Radera
 2. Skrev faktiskt ett inlägg som jag nyss publicerade som rör just detta. Läs gärna.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB och tack för återkommande besök och kommentar.

   Bra inlägg!

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 3. "Att tänka på framtiden är att längta efter döden" - Sara Stridsberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Henrik och tack för din kommentar!

   Visdoms ord - enbart visdomsord!

   Önskar dig all lycka!

   /Sofokles

   Radera
 4. En vanlig missuppfattning!

  Allt tal om 4% regler och ekonomisk frihet, faller om man inte lever det liv under ackumuleringsfasen som man vill leva under uttagsfasen.

  Ackumuleringsfasen är för stor del av livet för att man inte ska njuta av den fullt ut.

  Det handlar om att leva ett ekonomiskt effektivt liv som ger maximal livskvalitet, både före och efter FIRE.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle56 och tack för återkommande besök och kommentarer!

   Jag tycker att du resonerar klokt. Dock tycks det vara som så att intrycket som jag/man får av att läsa vissas inlägg/bloggar/tweets inte är annat än en längtan och icke-levande i nuet(?).

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 5. Jag håller med! Det är resan som är målet så att säga :D
  Men mitt mål är ändå inte att sluta jobba, bara att kunna göra mer varierade saker, vi får se vad, men medan jag funderar jobbar jag på och investerar mycket men lever ändå med utgifter som jag vill!

  SvaraRadera