söndag 7 oktober 2018

Kraft Heinz - kom nu ketchup så går vi(?)

Sedan flera år tillbaka, ja, ända sedan 2009, då börsen började att återhämta sig efter den stora kraschen, har techbolag och snarlika sådana bidragit till att ge en extra stor avkastning relativt med de mer "stabila" och "tröga", såsom telekom-, läkemedels-, konsumtion- samt energibolag. Förvisso har dessa inte stått stilla, men jämfört med småbolag och bolag som ligger "rätt i tiden", har de inte utvecklats lika väl. Detta är inget annat än symptomatiskt med högkonjunkturer och en övergripande bullmentalitet. Under en sådan söker sig investerare alltid till bolag som tros ge högsta och bästa avkastning och ju längre bulltrenden fortgår, desto mer tycks investerare tillåta sig risker. När tjuren inte lyckas stånga sig fri från björnen, gäller såklart det motsatta.


Jag har sedan början av detta räkenskapsår, 2018, följt diverse konsumtionsbolag, såsom Kraft Heinz (KCH), Procter & Gamble (PG) samt Unilever (UN), vilka producerar diverse mat- och dryckesprodukter. 

Då jag främst letar efter bolag som klarar av att stå emot mer än andra i tider, då såväl konjunktur som börshumör sviktar, har dessa varit lockande. Lockande, men inte tillräckligt för att ett köp har genomförts. Dels skräms jag av deras skuld. Därtill har också dollarn avskräckt. Inte för att jag inte har investerat i amerikanska aktier detta år, men då jag ej vill vikta för mycket mot dollarn just nu, då jag bedömer att en viss nedgång kan komma, har jag valt att prioritera nuvarande innehav samt andra, som jag har bedömt vara mer attraktiva.

Vad som även har gjort att något köp ej har gjorts är min tro att dessa bolag fortfarande ligger långt efter vad gäller att hålla sig á jour/med jämna steg med den alltmer växande medvetenhet hos dagens konsumenter som finns kring mat, dryck och dess innehåll. Socker, tillsatser och andra substitut är lika mycket historia som Aqua, A-teens och Hanson och jag tror vi alla vet vad som händer när de ändå försöker sig på att "göra comback", eller hålla sig i rampljuset.

"[...]I valet mellan Heinz' och ICA:s ketchup tror jag inte att många fler idag än förr är beredda att betala ett par kronor extra[...]"

Samtliga av ovan tre bolag har påbörjat en omvandling till att slå om till mer grönt och hälsosamt, men det finns nu andra och mindre och mer nischade spelare på planen. Konsumenter har kommit att ta åt sig av den religion som nu tycks gälla; ekologiskt, närodlat, närslaktat, inga tillsatser, fairtrade et cetera (för att inte nämna att tillväxten just nu finns i Asien, där västerländska produkter, som ofta innehåller mycket tillsatser inte är uppskattat). Alla dessa krav, tillsammans med att butiker, såsom ICA, Coop och Willys/Axfood, har börjat att producera egna produkter som är snarlika, ändock ej av/med samma kvalitet, har gjort att PG, KHC samt UN har tappat marknadsandelar. I valet mellan Heinz' och ICA:s ketchup tror jag inte att många fler idag än förr är beredda att betala ett par kronor extra (dock tror jag att detta ej gäller på andra, mer dyrare/"luxuösa" varor).

Just ovan framkommer tydligt i VD Bernardo Hees' ord i 2017 års Q4: "There's no question that our financial performance in 2017 did not reflect our progress or potential. We made significant improvements in many of our businesses, and were able to accelerate some important business investments at the end of the year. This, together with benefits from the U.S. Tax Cuts and Jobs Act and additional investments in our capabilities, should help further advantage our brands and grow our business in 2018 and beyond."

Emellertid är det ändå något som lockar i dessa bolag i allmänhet, men Kraft Heinz i synnerhet. Förvisso är KHC ett "nytt" bolag, då Kraft och Heinz slogs samman under 2015 (en produkt av Berkshire och 3G Capital), så en lång och pålitlig historik finns ej att tillgå. Istället nödgas intresserade investerare att studera de båda bolagens historik för att kunna göra antaganden inför vad framtiden kan ha i sitt sköte.

"[...]de så att säga "förvärvar sig" ur nuvarande prövningar tillika utmaningar[...]"

Heinz har varit en stabil och pålitlig utdelare. Från sin start till anno 2003 var det en "dividend aristocrat". Dock hände något detta år  - branschens utmaningar kom bolaget, men även dess konkurrenter, till kännedom samt kom de att göra flera förvärv, såsom Del Monte. Bolaget skriver i sin årsrapport: "Fiscal 2003 was a generally positive and productive year for Heinz, during which we improved our global portfolio of brands and better positioned our company against our goals of sustainable growth and shareholder value. We had many significant achievements during the year, as well as a few disappointments that we are working to correct [...] Finally, as first announced in June 2002, we adjusted our dividend in April 2003 to an annual indicated rate of $1.08 per share to reflect our new size following the spinoff and to provide greater financial flexibility. Heinz’s dividend still offers an attractive yield above 3%—better than the industry average and in the top 20% of the S&P 500."

Det är just detta förfarande som UN, KHC samt PG måste applicera för att överleva. De har försökt sig på, och i de flesta fall lyckats, med att pressa sina marginaler men resultatet har ej återspeglat ansträngningen/åtgärden. Istället har de alltmer kommit att nödgas till förvärv, de så att säga "förvärvar sig" ur nuvarande prövningar tillika utmaningar. Så sent som förra veckan förvärvade KHC Ethical Bean. Kraft Heinz försökte sig till och med på att försöka köpa upp Unilever under 2017. Dock blev det, vilket är uppenbart, inget av med den saken.

Förstå mig rätt, men att bolag sänker sin utdelning i syfte att föra verksamheten framåt och utnyttja pengarna inom denna, istället för att dela ut, eller ännu värre; ta lån för detta, ser jag enbart som sunt och stabilt - det inger förtroende. Att vissa bolag sänker utdelningen i syfte att ta ned nuvarande skuldsättning, eller för att investera i verksamheten brukar mer ofta än sällan leda till bättre totalavkastning för investerarna. Dock vill jag ha någon utdelning, då min strategi är att ha ett passivt kassaflöde för att göra vad som faller mig in, såsom att resa, hjälpa nära & kära ekonomiskt, skämma bort min familj et cetera.

Källa: Motley Fool

Beträffande Kraft Food Group, som bolaget hette innan det slogs samman med Heinz, har de en relativt kort historik, då de i sin tur var resultatet av en avknoppning från Mondelez International. Sistnämnda bolag hade en mycket fin historik med stigande vinster och utdelningar till ca anno 2000, då diverse problem kom att leda till att utdelningen stagnerade. Kraft Food Group kom under sina år som egen att ha samt höja sina utdelningar. För ett något mer övergripande perspektiv om detta rekommenderas denna artikel.

Hos samtliga av ovan nämnda bolag är konsensus hos de analytiker som följer dem att deras VPA kommer att stiga, om än i långsamt takt. Detsamma gäller EBITA och försäljning. När jag granskar historiken framkommer en liknande bild likt den som spås för framtiden; mer ofta än sällan har ovan nyckeltal utvecklats positivt.


Nyckeltal 2018
KHC
UN
PG
Sales
26 252
51 239
66 832
EBIDTA
7 562
10 767
17 284
P/E
15, 8
19,3
21,3
EPS
3, 53 $
2, 42 $
3, 67 $
DIV.Share
2, 54 $
1, 54 $
2,79 $
Yield
4, 57 %
3, 29 %
3, 57 %


Nyckeltal 2019
KHC
UN
PG
Sales
26 530
51 541
66 887
EBIDTA
7 806
11 327
17 498
P/E
14,4
20,3
18,8
EPS
3,87 $
2, 30 $
4,37 $
DIV.Share
2, 63 $
1, 66 $
2,92
Yield
4,74 %
3,55 %
3, 56 %


Nyckeltal 2020
KHC
UN
PG
Sales
26 850
53 586
68 960
EBIDTA
7 954
12 263
18 336
P/E
13,9
17, 2
17,5
EPS
4,00 $
2, 72 $
4,68 $
DIV.Share
2, 73 $
1, 82 $
3,09
Yield
4,92 %
3,90 %
3, 76 %
Källa: 4-traders.

Som framkommer i ovan tabell spås dessa bolag att utvecklas och förbättras, vilket bör anses som tacksamt för investerare som söker stabila och pålitliga kassa/pengamaskiner. Viktigt att betona är att detta är estimat.

Beträffande KHC har de såväl Berkshire som 3G Capital som stora ägare. Dessa har historiskt visat att de är långsiktiga men trots detta har 3G Capital valt att hyvla i sitt innehav. Detta till trots har de fortfarande en ägarandel om 22 procent! Vad som var värt att uppmärksamma vid denna nyhet var Jorge Paulo Lemanns uttalande: ""We bought brands that we thought could last forever," he said at the Milken Institute Global Conference earlier this year, according to Forbes. "You could just focus on being very efficient. ... All of a sudden we are being disrupted."

Ännu en gång framkommer hur marknaden håller på att stöpas om, vilket syns i KHC:s kurs.


KHC:s utmaningar till trots lockar de ändå. Nuvarande kurs ger ett P/E på 15,8, vilket är ca 4 punkter under deras största peers. Detta är också en värdering som ligger långt under vad Heinz och Kraft Food Group tidigare har handlats kring. Med "stabila ägare", en, att döma av senaste tidens skriverier, sjukdomsinsikt hos ledningen, fokus på marginalpress samt utvecklande av befintliga varor samt förvärv kan detta vara de ingredienser som kommer få nuvarande värdering att om ett år, eller två, att ha framstått som REA.

Vad är dina tankar kring dessa bolag i allmänhet, men Kraft Heinz i synnerhet? Bör man som investerare ha en viktning mot detta segment och är Kraft Heinz då ett bra val? Klarar de av alla utmaningar, eller kommer de och övriga bolag att "disruptas"? Kan man se KHC som en sorts obligation?











3 kommentarer:

  1. Tjena Sofokles.

    Min åsikt är att dessa konsumentdrivna bolag är stagnerade. Livsmedelhandlarnas EMV konkurrerar med pris. Sen ser jag som konsument inte vad som är så speciellt med Heinz ketchup eller Pepsodent tandkräm. Går lika bra med ICA:s EMV, det är ju trots allt inte en bil man köper. Man har ingen mur och det märks på den stagnerade försäljningen. Det enda de kan göra är att effektiviera för att trimma marginaler.

    mvh
    myntaren.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Myntaren och tack för din kommentar!

      Jag är ömsom inne på samma linje, ömsom inte. Visst finns det produkter som nog de flesta känner "same same" om, men det finns även dess motsats(?). Klarar sig dessa bolag på detta?

      Tack för din kommentar!

      /Sofokles

      Radera
  2. Nice post. I be taught something more challenging on different blogs everyday. It is going to always be stimulating to read content material from other writers and follow a little bit something from their store. I’d want to use some with the content material on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll provide you with a link in your internet blog. Thanks for sharing. online casino games

    SvaraRadera