fredag 9 augusti 2019

Den tekniska revolutionen

Ett något längre inlägg och för dig som vill ha något som du läser på 2 minuter måste jag tyvärr göra dig besviken. Emellertid vill jag inte att du låter dig förskräckas, utan ta dig de extra  minuter som det tar att läsa nedan och reflektera kring om det är en korrekt bild och om så är fallet - hur du kan investera i den.

Jag har tidigare skrivit många inlägg om människans historia (Hur avsaknad av digerdöden i Ryssland gjorde att de hamnade efter i utvecklingenHistoria, perspektiv och protektionismEn lärdom av vår historia mm.) och vilka faktorer som har spelat roll till att vi idag befinner oss högst upp på näringskedjans piedestal. En av dessa är vår förmåga att kunna tänka och att kunna använda det abstrakta. En annan faktor är vår förmåga att samarbeta och ett sådant förutsätter ett språk. 

Att måla upp den bild som jag vill och även göra den rättvisa skulle krävas ett par meter papyrus och således hoppas jag att denna nedkortade version ändå fyller sitt syfte. För att förändringar i världen skall ske krävs en sorts revolution och denna erfordrar i sin tur en teknisk sådan. Många ser den franska revolutionen som en revolution grundad på de upplysningstankar som kom att växa fram under den sena renässansen och under upplysningstiden. Detta är sant, men det är bara en del av det stora hela och för att förstå varför den franska revolutionen bröt ut måste vi hitta den teknologiska utvecklingen (eg. "revolution") som drev den, dvs. den teknologiska faktorn. Var hittar vi denna? Jo, den hittar vi i Tyskland anno 1450-talet då Gutenberg uppfann tryckpressen.

"[...]Exakt – tack och adjö alla ni gamla som trodde att ni hade något att säga till om [...]"

Vad ledde denna till? Tidigare hade munkar och nunnor suttit i kloster och skrivit av tidigare verk från mycket tidig medeltid, vilka i sin tur ofta var avskrifter från fragment från tiden kirng Jesus födelse. Dessa avskrifter kunde ta flera år att skapa och sedan var det ej heller många som kunde läsa dem (en majoritet av Europas befolkning var illitterata). Då munkar och nunnor stod på Guds sida skrev/kopierade de också texter som hyllade denne och den kristna livsvärlden. Att några andra, ifrågasättande och okonventionella texter skulle skrivas därtill spridas fanns inte på kartan. Under denna tid var de läs- och skrivkunniga främst präster, munkar, adel och kungar (även om det såklart fanns undantagsfall) och dessa var nöjda med att det enbart var texter likt dessa som producerades, då det enkom stärkte deras maktposition. 

Skriften i sin tur var en uppfinning från ca 3500 f.kr. och denna var, likt tryckpressen, en teknologisk revolution. Tidigare, då vi var nomader, var de med mest makt de som hade levt längst. Varför? Jo, eftersom all information då var verbal samt det faktum att de äldre hade (livs)erfarenhet, hade de således störst möjlighet att ha all kunskap inom sig (läs: lagrad i hjärnan). Med skriften kom detta maktmedel att försvinna och vad hände då? Exakt – tack och adjö alla ni äldre som trodde att ni hade något att säga till om och hej till alla er unga, hungriga och drivna som ville, kunde och orkade lära sig läsa och skriva. Med skriften kunde information lagras och de som kunde läsa denna information och använda sig av den var de som fick makt.

Men gjorde inte de gamla något åt detta? Nej, för de satt mätta, tjocka och belåtna och såg aldrig faran komma och när de tyckte sig se något i periferin viftade de bort det som rent nonsens.

"[...]Ett rop från ett par mänskliga lungor räcker… vadå, cirka 50 meter?[...]"

Om vi nu hoppar tillbaka till 1789, då den franska revolutionen har brutit ut, har tryckpressen funnits i cirka 300 år och allt fler har blivit läs- och skrivkunniga. I takt med att vetenskapen under denna tid har nått en explosionsartad tillväxt har allt fler lärt sig om livet, världen och hur den kan (läs: ”egentligen bör”) fungera. Bland annat har metafysiken införts och då den kristna hegemonin inom det skriva fått sig ett slag såväl över som under bältet hade människor kommit att bli mer ”bildade”.

Röster höjs, högafflar tas fram, bollhus invaderas, uttalanden om kakor sägs göras et cetera och innan någon ur de högre ständerna, dvs. kungen, prästerna och adeln, har hunnit skapa sig en uppfattning om vad som händer, har de alla tappat huvudet. Varför agerade de inte? De hade suttit på makten sedan tidigt 1100-tal och gick därmed i förvisningen att så skulle det fortsätta att vara. De hade inte läst några tabloider, pamfletter e.d. på vilka (ny) information och budskap kunde lagras, användas och spridas. Ej heller hade de lyssnat på folket, de lärdas och filosofernas röster som ekat i över 200 år och vilka alla skrikit: den värld och maktordning som nu är gällande är inte hållbar! Således är den franska revolutionen ett symptom på tryckpressens införande, dvs. ett symptom på en teknisk revolution.

Information är data och med denna kan man skapa sig makt – ”kunskap är makt”.

Exemplen då när detta framkommer är oändliga och som ett av dem kan fenomenet Napoleon tas. Denna, bokstavligt, lilla korsikanska man kom att bygga upp en armé som kom att bli ostoppbar fram tills slaget vid Waterloo. Hur kunde detta ske i ett Frankrike som varit drabbad av inbördes strider, skräckvälde, hot från andra nationer et cetera sedan 1789? Svaret är enkelt – han visste hur att använda sig av teknologin. Då en majoritet av alla fransmän i armén, dvs alla från kanonmaten till de högsta officerarna, var läs- och skrivkunniga, gällde detta inte motståndarnas arméer, vilket Napoleon kunde utnyttja. Ett rop från ett par mänskliga lungor räcker… vadå, cirka 50 meter? Föreställ dig då hur segt och omständligt det var för kanonmaten, dvs. de legionärer/soldater som stod i främsta ledet under slagen och/eller de som rekognoserade terräng et cetera att få fram budskapet – informationen -  att ”fransoserna kommer” eller ”fransoserna försöker att flankera oss. Vi måste flytta vänstra flanken och försöka skapa en kil i centern”.

De franska soldaterna kunde skriva och läsa, vilket gjorde att de via denna lagrade information visste mer om fienden än vad de själva visste – de skapade sig själva ett maktövertag. Preussen och andra nationer var större och hade mer manskap, men de saknade insikten om hur att använda teknologi och för detta fick de lida pin. Självklart spelar andra faktorer en roll, som till exempel införandet av konserver, strukturen i armén et cetera, men jag hoppas att poängen framkommer.

Som görs synligt, om än mycket förenklat och ej till fullo helt nyanserat, förekommer teknologin den mänskliga revolutionen. Hur ser vi detta idag? Vilka sitter på information och data? Vilka sitter på en lagrad sådan? Vilka är det som inte gör det men som ändå (just nu) har makten?

Svaret på den första frågan är bolag såsom Google, Amazon, Apple, Tencent, Facebook, Yandex et cetera och på den andra frågan är svaret ”politiker inom den sjuka patienten även känd som ’nationalstaten’”.

Medan dessa jättar till bolag mer och mer suger åt sig data och information, sitter politiker och missar vad som håller på att ske. Idag finns det ett fåtal stora molntjänster, däribland Amazon, Apple, Google, Tencent, Alibaba, Flipcard, Yandex och några fler och ingen av dessa kommer från Europa – ping @Bryssel.  

"[...]Steget därifrån är inte långt och när vi sedan adderar det faktum att din Apple Watch eller och telefon ständigt skickar ut information om dig[...]"

Vem har mest makt idag? Sveriges europaminister eller en profil á la Oprah, eller PewDiePie? Hur och varför har de makt? De har makt för att de förstår hur att använda den teknologiska revolutionen som har skett och än idag fortsätter att ske. Världens miljökämpe nummer ett, Greta Thunberg, har via den teknologiska revolutionen vunnit makt och inflytande och vad gör dagens politiker? Trump? Brexitkampanjen? Alla är de exempel på hur några kloka har förstått hur att använda teknologi för att skapa sig makt. Beträffande Trump finns mycket att säga, men faktum är att han (och hans entourage) är ett symptom på den teknologiska revolutionen och vet hur att utnyttja den. Detta i samband med att människor börjar tappa tilltro till nationalstaten och den politiska makten (läs: de som sitter i sina elfenbenstorn och inte vill se vad som håller på att hända, likt nomadstammarnas äldsta eller Ludvig den XVI med flera).

Bevakningssamhällena växer upp likt svampar. Det börjar med några kameror i ”särskilt utsatta områden” för att därefter bli inhängande områden. Steget därifrån är inte långt och när vi sedan adderar det faktum att din Apple Watch eller och telefon ständigt skickar ut information om dig, eller hur Netflix vet vad du gillar att se, förstår vi att de stora bolagen vet och kan allt om oss. De sitter på en lagrad information som de kan använda, dvs. de har en makt.

Det kommer att ske en mänsklig maktrevolution som är byggd på den tekniska som vi ser idag, med data (informationlagrad i moln och krypotvalutor (moln) som vapen och likt alltid när revolutioner bryter ut kommer det inte att gå direkt städat till. Det behöver inte inträffa, men det är en farlig väg som ligger framför det mänskliga släktets fötter. 

De som har dessa vapen är de stora bolagen som ovan har nämnts. En riktigt fara ser jag i den möjlighet som finns att den kinesiska staten kan kräva all denna av Tencent och Alibaba i syfte att skapa sig ett järngrepp om det idag redan högt kommunistiska Kina. 

Av alla de revolutioner som mänskligheten har fått uppleva finns ett par lärdomar att ta; de som genomför den inser inte vilken egentlig makt som de faktiskt innehar och att tiden efter en revolution - det kaos som uppstår - är ofta mer än hemsk än tiden då den genomförs. Tiden efter en revolution är mer farlig än själva revolutionen, för i det maktvakum som uppstår kan många, många saker gå fel.

Hur kan du, jag och alla vi andra använda denna insikt i våra investeringar och vad bör man investera i? 

3 kommentarer:

  1. Själv tror jag inte att man kan använda kunskap om hur det ser ut nu till att dra några som helst slutsatser om framtiden eller hur man skall investera. En fjärils vingslag i Tokyo kan ge en storm i USA. Utvecklingen tar alltid en vändning som egentligen ingen tänkt på.

    Har kollat på den tyska serien Babylon Berlin som utspelar sig under Weimarrepublikens sista år. Vem hade någon uppfattning om vad som komma skulle? Det skulle så fall vara Keynes som deltog i fredskonferensen 1919. Han var chockad över den totala respektlöshet som man visade Tyskland. Landet skulle tvingas ner på knä med gigantiska skadeståndskrav för kriget. Samtidigt rådde svält och hyperinflation i Tyskland.Fredsavtalet skulle omöjliggöra goda grannrelationer. Kort sagt oändliga mängder orsaker ger en viss utvecklingen. Jag har varje fall aldrig tjänat en krona på börsen genom att försöka identifiera en kommande trend.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars och tack för din kommentar!

      Fjärilseffekten är vida känd och jag säger ej emot den. Därtill håller jag Buffetts citat för sant - "Forecasts may tell you a great deal about the forecaster; they tell you nothing about the future" - men ställer mig frågande till vad det då är när vi investerar?

      Jag kommer tyvärr inte ihåg vem som sa det, men utlåtandet var: "En filosof skall inte - kan inte - förutse framtiden. Dennes roll är att alltid se till att denne har platsen längts bort från centrum för att kunna skapa sig en helhetsbild som denne sedan delger de som befinner sig i centrum."

      Jag har för mig att du köpte och fortfarande äger Skanska(?) - är inte din investering en aktion på din tro om bygg- och infrastrukturens framväxt?

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  2. När man handlar med aktier så handlar man med framtida värden. Hur man ser på dessa är egentligen omöjligt att veta. Skall man ovanpå det försöka sätta in aktien i en trend som företaget kan dra nytta av blir det en komponent till att ta hänsyn till. Jag äger Skanska för att jag tyckte värderingen här och nu kring 160kr var attraktiv inte för att jag har någon uppfattning om hur infrastruktursatsningarna kommer att falla ut och om Skanska kan dra nytta av dessa.

    Sedan tycker jag inte att en farlig väg ligger framför mänsklighetens fötter. Jag tycker att det ser mer hoppfullt ut än någonsin. Att sedan alla revolutioner brukar äta sina egna barn är väl känt och ligger i korten

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera