fredag 13 april 2018

Kärlekssjuka

Under 1600-talet kom olycklig kärlek att betraktas som en farlig åkomma, som i värsta fall tog livet av den drabbade. Självklart handlade detta om kärlek till en person av det motsatta, eller detsamma, könet och inte till ett bolag. Under ett par lektioner har jag och och en klass arbetat med detta och jag kunde inte låta bli att dra kopplingar till hur komiskt det skulle bli om de fakta som vi har funnit i främst A Treatise on Lovesickness (Ferrand, 1990), Lovesickness in the Middle Ages (Frances, 1990) och Love as a Mental Illness - Love Sick (Tallis, 2004) appliceras på bolag och aktier i allmänhet, men bolag såsom Fingerprint, MQ, H&M, NetEnt med flera i synnerhet, där det finns kvar ägare som enbart håller sina aktier av mer "emotionella faktorer".

Överallt står idag att läsa om att en investerare ej skall gifta sig med sina innehav. I den bästa av världar utgår giftermål från än ömsesidig kärlek, ty kärlek är essensen i ett förhållande.



Historiens syn på kärlekssjukan med det komiska applicerandet av att denna är till bolag/aktier.

Under 1600-talet kom olycklig kärlek (till bolag) att likställas som ett medicinskt problem i klass med hemorrojder och bölder. Sjukdomen skulle bekämpas med alla medel som stod till läkarnas förfogande, annars kunde patienten nödgas besöka Sankte Per.

Uppfattningen av kärlek (till ett bolag) som sjukdom har sina rötter i antiken. Den tidens vetenskapsmän och filosofer var de som först kom att beskriva kärlekssjukan (till bolag). Galenos, en av mina fränder, ansåg att alla sjukdomstillstånd i kroppen kunde tillskrivas fyra kardinalvätskor - blod, slem, svart därtill gul galla. Rådde det obalans dessa emellan kom en sjukdom att bryta ut. Behandlingen gick ut på att skapa balans i kroppen, oftast med hjälp av denna tid, vilket även kom att gälla under medeltiden, var åderlåtning, en metod som då betraktades som en universalkur (jmfr. Ipren och Alvedon). Denna metod kunde i princip bota alla besvär, inklusive kärlekssjuka (till bolag)!

Att världen gick 1000 år bakåt i utveckling i samband med att romarriket föll gjorde ej saken bättre för läkekonstens utveckling. Således kom ömsom åderlåtning, ömsom en föreställning om att kärlekssjuka (till bolag) var en allvarlig sjukdom att fortsätta. Kring 1000 annos efter Kristus födelse kom benidiktmunken Konstantin (nej, han var ej släkt med den bortgångne kejsaren) att beskriva kärlek:

"Kärleken (till bolag), som även kallas "eros", är en sjukdom som drabbar hjärnan. Emellanåt orsakas även kärleken (till bolag) av ett naturligt behov att utstöta ett ackumulerat överskott av vätskor. För den drabbade orsakar sjukdomen tankar och oro för hur han ska komma över det som han begär och få det i sin ägo."


"[...]Ångorna cirkulerar i kroppen och när de når hjärnan[...]"

Från dokument från 1600-talets Frankrike, beskrev en fransk läkare att när en person ser något vackert kan passionen tränga in genom ögonen och sedan sprida sig i kroppen. Längs vägen bränner de heta känslorna bort kroppens vätskor, vilket gör att kroppen blir torrare än valfri brittisk medborgares humor. Denna process resulterar i giftiga ångor, likt i en bakugn. Ångorna cirkulerar i kroppen och när de når hjärnan kommer kärlekssjukan (till bolag) att bryta ut. I detta stadium har den drabbade mist förmågan att tänka klart, logiskt och rationellt.

Flera läkare gör gällande att de drabbade; de smittade är lätta att känna igen. Ty de är bleka, smala och har ingen som helst aptit. Du ser dem hulka och sucka. Den ena flämtningen följer den andra och mer ofta än sällan flyr de sällskap för att får vara med sig själva och sina tvångstankar.

Om du känner någon som är drabbad av kärlekssjukan (till bolag) skall du se till att denne inte ägnar sig åt dans, kyssar, skratt eller inmundigar kryddat kött, som orsaker luft i tarmarna. Den drabbade skall heller inte läsa böcker som beskriver mannens säd, den mänskliga reproduktionen samt sjukdomar som har att göra med impotens och bristande fertilitet.

"[...]Skulle mannen vara skallig, likt Skalle-Per[...]"

En adekvat fråga att ställa i detta sammanhang är hur stor är risken att du, eller någon i din omgivning, kan drabbas av kärlekssjukan (till bolag). Enligt de antika läkarna, men även de aktiva under 1600-1700-talen, kunde man ofta utläsa detta på personens yttre. De har mycket kroppshår, en varm temperatur, är ofta röda i ansiktet och har ett svart, tjockt och lockigt hår. Utöver detta har personen (mannen) ofta en stark och kraftfull stämma. Skulle mannen vara skallig, likt Skalle-Per, ja, då är riskerna ännu större!

Hur kan detta botas?
  • Kärleken (till ett bolag) kan ätas bort genom inmundigande av lättsam kost, såsom frukt. Gällande kött bör det undvikas, men om det nu prompt skall förtäras är det duvkött som bör prioriteras. Något vin skall ej användas för att skölja ned dessa råvaror, utan rikliga mängder med vatten och/eller citronsaft är vad som gäller.
  • Om ovan ej hjälper är en ordination att fylla ett badkar med flodvatten och tillsätta stockrosor, humle, violer, hampafrö och andra örter. Bada sedan 1 timma om dagen i fyra dagar så skall det göra susen!
  • Vissa har ju vattenskräck och för dem finns även möjlighet att dricka en magisk dryck, skapad och gjord på urin och en dränkt ödla. Annars kan även bränning av hästgödsel i den sjukes närvaro hjälpa.
  • Ett litet mer drastiskt tillvägagångssätt är att låta en "ful" kvinna uppsöka den förälskade. Klädd i trasor skall hon räkna upp allt dåligt och obehagligt som hon kan komma på om den drabbades kärlek (bolaget) - till exempel att hon (bolaget) är smutsig, täckt av sår och att hon (bolaget) kissar i sängen. Om detta ej räcker skall denna kvinna visa upp sina underkläder, vilka skall vara dränkta i menstruationsblod.
  • Även för de svåraste drabbade finns hopp och detta kommer genom... samlag! Eftersom problemet, under antiken, medeltiden och 1600-1700-talen, ofta bestod i att de älskade ej kunde få varandra (pga. klasskillnader e.d.), var ofta en lösning med att "ge barnet det som barnet skriker efter så att vi kan lämna affären innan jag döööör av hunger".

Jag vet inte vad som egentligen fick Lundaluppen att sälja H&M. Medan han själv skriver "bokslutskommunikén", har jag för mig att jag kände en viss odör komma med de sydliga vindarna från Lund den där kyliga januaridagen...

Vet, eller känner, du någon som är "gift" med sitt bolag, där du tidigare, med hjälpa av "rationella" argument, försökt att få denne att se faror/risker men misslyckats, kanske ovan ordinationer bör testas(?).


2 kommentarer:

  1. Stor humor och - som vanligt - välskrivet!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Egon och tack för din kommentar!

      Jag hoppas dina investeringar löper väl och att du har hälsan i behåll(?)!

      /Sofokles

      Radera