tisdag 25 december 2018

Dystopia

Förvisso inte ett inlägg som lämpar sig kring jul- och nyårstider, då livet, glädjen, familjen, närhet, kärlek et cetera är det centrala. Förstå mig rätt; detta gäller även mig. Låt oss dock bortse från detta (du sitter ju ändå och läser detta, så "skadan" är ju redan skedd). Jag vågar nog påstå att vi alla inom twitter- och bloggosfären är skadade (haha) av att ofta, ja kanske t.o.m. alltid(?), associera och koppla det vi ser, hör, smakar och så vidare till investeringar. 

Jag har tidigare detta år skrivit mina reflektioner om hur en eventuell framtid kan komma att se ut och denna är mer lik en dystopi än en utopi, varav en av flera anledningar är att dagens välfärdsstater, vars välfärd bygger på ett förlegat (välfärs)system, inte är anpassade efter de förutsättningar och krav som det nya samhället tillika världen har. Inte för att jag önskar detta, eller applicerar någon sorts prepperverksamhet på hemmaplan (träffar skiten fläkten så gör det det, m.a.o. que sera sera), utan för att mycket tyder på att det kommer att bli än värre tider för mänskligheten. Klimathotet kommer leda till svält och massflyktingar, länder som stänger sina gränser, ingår allianser, hotar fiender, rustar, förbereder sig... Havsnivån höjs, städer hamnar under vatten, sjukdomar, vars baciller är resistenta mot många av de botmedel som idag finns. Beträffande medicin, botmedel, vård et cetera kommer detta vara en vara värd mer än guld och enbart de rika kommer att få tillgång till detta.


"En hamburgares sanna pris skulle behöva vara cirka 800 kronor"

Detta är bara en potentiell framtid och jag hoppas innerligt att den inte inträffar, men om vi verkligen vill detta, dvs göra verkstad av snacket, måste saker ske och ändras nu. Inte i morgon.

Jag tänker inte skriva några längre rader om detta, men vill verkligen tipsa om denna podd från P3 - "Dystopia". Lyssna gärna på samtliga avsnitt, men framför allt När maten tar slut (börja med detta), Demokratins reträtt och När havet kommer. Även om ett källkritiskt förhållningssätt alltid skall appliceras samt sättas i relation till de forskare, undersökningar med mera som visar det motsatta till ovan poddavsnitt skall inkluderas då en uppfattning skall skapas, är det inte svårt att bli skrämd. 

Det krävs tre gånger så mycket för att göda ett kreatur än vad det tar ett göda en människa. Lägg därtill att skog skövlas, uppvärmning får olika åkermarker att tappa i näring och därmed avkasta mindre. "Köpa av grannlandet?", tänker många. Absolut, om detta grannland vill handla. I takt med ökade medelklasser i världen i allmänhet, men i Kina och Indien i synnerhet, vilka alla önskar förtära kött, kommer detta "problem" med uppfödning och gödning av kreatur att bli just ett sådant - problem

Vegetarisk och vegansk kost kan vara nyckeln(?).
John Parker, ledarskribent i The Economist, skriver i tidningens samlingutgåva inför 2019, i vilken flera framstående journalister och analytiker diskuterar vad som kan/kommer att hända kommande år, att 2019 kan komma att bli "Year of the Vegan" och även om det är från låga siffror tycks antalet veganer öka i kraftiga mängder. Om detta är något som kommer att fortsätta att växa återstår att se, men det är intressant att se hur många av den nya generationen som mer och mer tar in detta tänk kring kosten och miljön. 

En "komisk" anekdot som kommer fram i avsnittet om "När maten tar slut" är att om vi vill fortsätta äta kött á la envar amerikan och betala ett pris som motsvarar allt från gödning av det kreatur som kommit att förvandlas till denna maträtt, utsläpp, frakt, produktion et cetera, skulle ett rimligt pris vara cirka 800 kr. 

Som jag skrev i inledningen är det lika skrämmande som hemskt att tänka kring investeringar kring detta ämne, men det första som kom att slå mig var "vatten". Således kom jag att läsa om Lans' artikel Släck törsten med vattenaktier, varav flera av dessa tillhör de bolag som har världens längsta utdelningshistorik. Ett bolag som jag vill äga, inte för att jag har studerat deras nyckeltal et cetera något ingående och på det sättet funnit dem intressanta, utan det finns bara en vilja då jag vill ha en exponering mot vatten, är York Water. 




4 kommentarer:

  1. Hmm... fin balans mot den positiva högtid vi firar i dagarna! :-)

    Skämt åsido, detta är naturligtvis något att ta på allvar. Det är inte så lätt att hitta rätt bland alla aktier och jag hoppas att något av våra investmentbolag investerar "rätt" i de trender som kommer att gå starkt i framtiden. "Vatten" skulle kunna vara en sådan.

    God fortsättning!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Egon och god fortsättning!

      Blir intressant att se om och i så fall vilket av inv.bolagen som tar in ett vattenbolag.

      Läste nyss dina mål inför 2019 och jag har inget att invända! Stabilt, likt alltid!

      Jag hoppas att din jul var god och att du får en fin avslutning på detta år!

      /Sofokles

      Radera
  2. Kan vara värt att påpeka att världen blir en mycket bättre plats att leva på år från år. Den extrema fattigdomen minskar drastiskt årtionde efter årtionde. Medellivslängden ökar. Internet har gett en ökad handel. Det händer massor av positiva saker.

    Ett av de mer trista fenomenen under 2018 är denna klimatalarmism som har lett till något som kallas klimatångest. Själv tycker jag att Greta Thunberg och hennes mor är helt ointressanta. Sjuksköterskor är däremot relevanta. Spektakulärt bild matrial i nyhetssändningarna är ointressant. Översvämningarna i Indonesien är ointressanta eftersom det är ett vanligt fenomen. Monsunen kommer och husen spolas bort. En verklig nyhet vore om monsunen inte kom.

    Börsen i Tokyo föll 5%. New York föll 2,5%. Står vi inför en krasch? Oron kommer att vara genuin. Den verkliga paniken börjar nu komma krypande. kan vara bra att tänka på att en nedgång på aktiemarknaden inte är något konstigt utan en helt naturlig sak. Fast den visar om inte annat att man kan se vem som har simmat naken. Ta det lugnt med andra ord. Fast de flesta ligger nog i likvider nu så inte ens det är väl ett problem. Vi har snart a stockpickers market och då skall de bli åka av.

    Julefrid

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. God jul, Lars!

      Mycket av det som du skriver stämmer, men det går icke att negligera det faktum att vi har, och kommer att få, mer utmaningar i form av (klimat)flyktingar et cetera. Tiden får visa om männsikan lyckas navigera lätt.

      Visst är det härligt; börser som går ned och folk som drabbas av panik(?)! Det viktiga nu är att inte köpa för fort, med för mycket och ej heller i bolag som inte håller det som investeringskriterierna säger.

      Hoppas att din jul var god!

      Önskar dig en härlig fortsättning på dessa juletider och tack ännu en gång för dina återkommande besök.

      /Sofokles

      Radera