måndag 13 januari 2020

Mål - kvalitativa och/eller kvantitativa

Det är tider då många, ja nästan alla(?), tar sig tid att författa årsmål. Efter att ha läst många sådana från bloggosfärens skribenter i allmänhet, men lockats av Miljonär Innan 30:s dito i synnerhet, avhandlar jag idag ämnet i ett inlägg. Hela inlägget står att läsa på Trade Venue och nedan är ett litet utdrag.

Embryot till detta inlägg kommer från min bloggkollega och vän – Miljonär Innan 30, som den 9 januari skrev ett inlägg om målsättningar. Precis som nämnda konstaterar är de första veckorna i januari en tid då näst intill alla och envar formulerar tillika skriver och presenterar mål. Dessa kan vara sådana som ”jag skall läsa minst 10 böcker” och ”jag skall göra en Ironman”. Många, bland annat The Dividend Story, har också skrivit om vikten att inte gå ut för hårt, men att vara dedikerade och hängivna. Jag tror vi alla har en bekant eller närstående som har bestämt sig för att ”ta tag i hälsan” och som därefter köpt gymkort, bokat en PT, beställt hem diverse kosttillskott, köpt de senaste idrottskläderna et cetera för att sedan lägga ned efter tre till fyra veckor.
Det som MI30 kommer in på är när man vill ha och sätta mål som inte så lätteligen låter sig mätas och där prestationen mer lyser med sin från- än närvaro. ”Jag vill ha ett mer lugnt år” – hur mäter man det? Vad definierar det? Visst kan man vara noga med att säga ”nej” till fler saker än vad man tidigare har gjort, men det handlar ändå om en känsla, vilket det inte gör när man bockar av den tionde lästa boken.

Allt gott!
/Sofokles

2 kommentarer:

 1. Hej, djupa tankar där.
  Ja hela virret kring nyårslöften gör det svårt att gå till gymmet de första veckorna då det är överfyllt av personer som inte läggertillbaka sakerna, använder fler saker på samma gång eller är ovarsamm med utrustningen.

  Det viktiga är ju att börja smått inte gå ut 100%. Börja med att krypa sedan sitta efter det gå för att sist springa. Det enda som gäller är att lägga undan tid, behöver inte vara mycket ca 20 minuter eller något.

  Inte ta upp så mycket platts som möjligt på ett gym för att efter 2 -3 veckor försvinna. Visserligen gymmen är byggda för att många ska ge upp för att det ska vara behagligt där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investerarfar och tack för kommentar!

   Du skriver mycket av det som jag skrev i inlägget och jag håller med dig till 100 %.

   En undran - varför kommentera här och inte på Trade Venue där hela inlägget står?

   Allt gott!

   /Sofokles

   Radera