måndag 25 maj 2020

Facebook - to infinity and beyond?

Ett inlägg om "det nya" Facebook och hur agila bolaget tycks vara. Från att bara ha varit en plats där man publicerar bilder på (söta?) kattungar och vad man äter till såväl frukost som lunch och middag är de idag enormt mycket bredare. Hela inlägget finns att läsa på Trade Venue. Nedan är enbart ett utdrag.

Ett bolag som jag inte äger, men som jag följer med spänning, är Facebook. Jag tror att de flesta har, eller har haft, ett konto hos detta bolag och många är det nog som är kluvna till deras historiska ageranden med allt från reklam, vad som tillåts publiceras samt debaclet med Cambridge Analytica. Ligger detta bakom dem? Till stor del, ja. Förvisso är inte det finstilta löst, men hos gemene man och kvinna har detta redan glömts bort, precis som alla de gånger som nämnda lovat sig själva att ”ta tag i sina liv” genom att såväl ”äta nyttigare och mer varierat” samt ”börja träna”. Allt är medvetet och tacksamt förträngt, för det man inte ”vet” kan man heller inte skämmas över. Som sagt; tacksamt…

Facebook och dess historia tror jag att de flesta känner till. Antingen via att ha läst om dem, eller sett filmen The Social Network med b.la. Jesse Eisenberg som Mark Zuckenberg. Dock är Facebook igår vad de är idag och, än viktigare, inte vad de kommer att vara i morgon. Sedan länge har Tencent och Facebook, som till vissa delar kan och bör ses som konkurrenter, tittat på varandra för se vart den ena är på väg och hur detta antingen kan snos/kopieras, eller förädlas. Den som har haft mest att lära är inte, till Trumps förtret, Tencent, utan det amerikanska bolaget.       

För cirka två år sedan skrev jag om Tencent och rekommenderade i detta inlägg podden Den Digitala Draken och dess avsnitt om Tencenti allmänhet, men Wechat och WePay i synnerhet. Det som beskrivs är hur väl inkorporerat Tencent har lyckats med sin infrastruktur (vilket såklart den kinesiska staten är tacksamma för), en infrastruktur som kommer att utvecklas än mer under 2020 med mer tunga banktjänster.   

Läs vidare på denna länk.

Allt gott!

/Sofokles

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar