fredag 27 oktober 2023

Det handlar om långsiktighet

 Det är så lätt att säga; ”jag är långsiktig”, men det är något mer utmanande och krävande att praktisera nämnda. Dock går det! Bolagens rapporterade siffror skall inte negligeras och det är alltid viktigt att se över sina investeringsteser, för allt och inget kan förändras. 

Har portföljen rasat med tvåsiffriga tal? Ligger du minus för året? Är du ”sämre” än ditt jämförelseindex under detta år, denna månad, denna dag? Det är fullt normalt om du är en aktiv småsparare/investerare och något som ryms inom kostnaden (pris är vad du betalar, värde vad du ”får”). Att under vissa perioder prestera sämre en kreti och pleti har flera av de främsta investerarna gjort (och kommer så fortsätta göra), men vad som skiljt dem från den breda massan är att de förmår att dels se bolagets underliggande verksamhet och dess utveckling, dels ständigt investera i sig själva och med det utvecklas. De har haft psyket att stå emot när allt och alla skriker ”sälj och rädda vad som räddas kan.” 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig helg!

/Cristofer

3 kommentarer:

  1. I min värld. Märk väl i min värld är detta prat om långsiktighet en stor fet lögn. Låt mig ta ett exempel. Japanhysterin på 1980-talet. Dessa Japanfonder såldes till just långsiktiga investerar med motiveringen att Japan var annorlunda. När denna investeringsfars nådde sin kulmen hade en kvadratmeter mark under det kejserliga palatset i Tokyo värderats till 300 gånger priset på en kvadratmeter mark på Manhattan. SBB lovade utdelningar i 100 år. Man delade ut ett år. Det tog 30 år för Tokyobörsen att återhämta sig. Denna långsiktighet kan innebära en synnerligen lång väntan. Troligen får man inte tillbaka sina pengar.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars och tack för kommentar.

      Vilken tur att jag då skriver vikten av att 1) inte strutsa och 2) "Således är en av de främsta och återkommande lärdomarna att känna, kunna och veta ditt bolag. Vad är dess marknadsposition och vilka strukturella trender talar för att den enbart kommer stärkas? Hur ser finanserna ut? Styrelse och ledning? Och så vidare."

      Allt gott och tack för återkommande bsök tillika kommentarer.

      /Cristofer

      Radera
  2. Vi är alla olika. Att investera i trender gör jag aldrig det blir lite som att investera i ett bolag som tillverkar stödkäppar med motiveringen att vi alla blir äldre. Då kan man investera i Essity idag med motiveringen att toapapper behövs alltid. Kanske blir aktien intressant nu när det finns många oroliga magar. Hur bedömer man en styrelses intregitet? Kvaliteten på ledarskapet? Fråga har Essity en bra ledning?

    Ha det bäst and keep up the good work
    Lars

    SvaraRadera