söndag 14 oktober 2018

Diversifiering


“Diversification is a protection against ignorance," enligt Buffett. "[It] makes very little sense for those who know what they’re doing.”

Detta är visdomsord för många, många investerare. Jag är helt enig med Buffett om detta givet att vissa förutsättningar gäller, såsom att investeraren har tid, energi samt övriga faktorer som erfordras att kunna fokusera på några få, enskilda bolag. De som har detta och enbart har ett fåtal bolag i sin portfölj brukar ofta också vara duktiga, pålästa, kunniga och erfarna. I dessa fall är det absolut tal om en "ignorans" om de inte utnyttjar sin kunskap och tid för att öka avkastningen ytterligare.

Emellertid vill jag lägga fram ett annat perspektiv med detta citat. För de som inte uppfyller många av ovan kriterier, såsom tid, kunskap, erfarenhet et cetera, är det ren och skär ignorans att inte diversifiera. Med diversifiering menar jag inte + 30 bolag, men att enbart ha 3-5 bolag, som investeraren egentligen inte är tillräckligt insatt i, torde leda till stress, ångest och kval i tider då det är hög volatilitet. Därtill ökar också sannolikheten att investeraren inte agerar rationellt på bolagsspecifika nyheter med mera. 

Jag vet vad jag gör och det är att diversifiera. Buffett säger, som ovan har redovisats; "[It] makes very little sense for those who know what they’re doing.” Jag, som anser mig veta vad jag gör och vilka kunskaper jag besitter: de är inte tillräckliga för att kunna applicera en sådan fundamental analys som många andra i bloggosfären, såsom Finansnovis, Ägamintid, Gustav, Aktieingenjören, Vägen till Frihet, för att bara nämna några. Detta vet jag. Jag vet också att jag mår bäst i såväl sinne som kropp om jag sprider mina innehav. Hellre små och sakta steg som håller sig något före index, än möjlighet till stora och rejäla kliv, vila då också kan gå baklänges.

Att analysera citat och uttalanden är något som envar kan hålla på med i evigheter, för till syvende och sist handlar det om tolkningar. Hur länge har teologer inte argumenterat för att Gud menade si och så, medan andra hävdar så och si? Detsamma gäller såklart citat från Lynch, Buffett, Soros och alla andra av de mest kända och framgångsrika investerarna. Således är det motsägelsefullt att jag ens postar detta inlägg...

Vet vad du gör och varför du gör det. Det är så som du kan bli framgångsrik på börsen. Buffett gjorde det, men hans strategi och filosofi skiljer sig från din. Att då blint följa honom och även citat likt dessa är att ignorera sig själv. Ignorera istället allt "det andra", såsom onödigt brus, känslor som säger en sak ena dagen, en annan dagen därefter, störande objekt et cetera. Ignorera det som är skadligt och omfamna det som är gott. Jag vet att jag diversifierar och varför jag gör det. Det gör att jag mår och presterar bra.

Och nej, detta inlägg har inget att göra med denna veckas volatilitet, för jag anser att det knappt har skakat. Vi är där vi var i april. April! Det är för cirka 6 månader sedan. Kom tillbaka och prata volatilitet och svängningar om -10-15 % till. Se i det större perspektivet. Jag har ej köpt eller sålt något denna vecka, då det inte har varit värt att ta från krigskassan. 



4 kommentarer:

  1. Hej tack för ett trevligt inlägg. Jag tänker att buffett har väldigt rätt i vad han säger men tänker samtidigt att han kan vara en av få som haft tur och lyckat få rätt sida upp vid slantsingling många gånger. Jag funderar på hur många som försökt hans taktig och totalt misslyckats? Det är bara att läsa på om Einar Aas, den norska kraft tradern som gjorde allt rätt väldigt länge och vad det ser ut som också den sista gången men marknaden gjorde inte som den borde och han gick i konkurs. Själv så nöjer jag mig med att följa marknaden och försöka slå den genom att återinvestera när vi har blippar i olika bolag eller i hela marknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Filip och tack för din kommentar!

      Visst har du rätt i att tid, "tajming" et cetera spelar en stor roll. Jag tror nog att Buffetts kunskaper torde bli mer synliga nu de senaste 5-10 åren samt de kommande, för innan dess har det inte varit så mycket av "a new economy", som vi faktiskt har idag.

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  2. Tittar man i Buffets annual letter så listas Berkshires 15 största innehav, inkl en "others" post som torde innehålla ett större antal bolag. Känns väl rimligt att tro att det finns en 25-30 innehav totalt. Är inte det en rätt stor diversifiering med tanke på Buffets uttalanden? Samma sak med "Sveriges Warren Buffet", Spiltan, tittar jag på deras hemsida för investmentbolaget så listar de knappa 50 investeringar och det går inte att skjuta mkt bredare än Spiltan - från stora noterade till rena start up investeringar i tex Blondinbellas senaste bolag. Hur rimmar detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Signs och tack för din kommentar!

      Det rimmar "illa" absolut. Dock är det såhär som det alltid är; man säger något ena dagen och agerar tvärt emot dagen efter? Hörde jag "politik" och "politiker" nämnas.

      Vi är alla människor och detta framkommer tydligt i det som du exemplifierar.

      /Sofokles

      Radera