onsdag 30 augusti 2023

Att pitcha eller inte pitcha (små och lllikvida) case i poddformat

 Igår, tisdagen den 29 augusti, släppte Peter och Magnus ett nytt poddavsnitt av sin poddcast Aktiesnack. Jag har varit en frekvent lyssnare sedan dag ett och ämnar så fortsätta vara givet att de fortsätter hålla samma höga nivå som nu. Dock finns en risk att formatet och podens struktur kan förändras framgent, då både Peter och Magnus berättar att de drar sig för att pitcha bolag vars aktier är illikvida (och ofta har lågt börsvärde) och där deras pitch kan skapa ”onormala” kursutvecklingar. Detta då det finns lyssnare som (oreflekterat?) tar rygg. Att ”rygga” är också något som vissa (många?) tycks ha gjort, för båda herrarna har fått såväl mail som personliga meddelanden och offentliga tweets om att de hausar/snackar upp aktier för att därefter, i det dolda, själva sälja. Såväl Peter som Magnus dementerar att så är fallet.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god och avkopplande lillördag.

/Cristofer

måndag 28 augusti 2023

Revolution(er)

 Det ligger en viss negativ klang i begreppet revolution och förvisso tenderar de att komma med mycket lida och förödelse. Emellertid kan processen ofta mynna ut i något bättre; starkare. Allt handlar, som så ofta, om perspektiv och relativitet. Nuvarande tekniska revolution ses på med både öppna och stängda armar och detsamma var gällande under alla tidigare revolutionsvågor.

Jordbruksrevolutionen ledde till att tidigare hierarkier slogs ut och nya skapades. Feodalsamhällets kollaps ledde även det till samma resultat, då borgarklassen reste sig som en relativ vinnare. Et cetera.

Läs vidare på Trade Venue.

Jag önskar dig en god och givande arbetsvecka!

/Cristofer

fredag 25 augusti 2023

Planerade månadsinköp för augustilönen

 Ännu en månad, ännu en månadslön och nya betänkligheter kring hur att fördela månadens sparande. Alla är vi olika och har olika, unika livs- och arbetssituationer. Således är det viktigt att aldrig låta sig ta rygg på någon eller några enbart för att de ger sken av att kunna eller veta mer än du. Absolut finns det alltid någon som kan och vet lite mer inom område X, medan någon annan kan mer inom område Y. Likväl betyder detta inte per automatik att de använder sin kunskap, erhållna erfarenhet med mera på bästa adekvata sätt. Kunskap är i sig inte makt, utan det är först vid applicerandet av detsamma som makten tillkommer. 

Sedan jag nådde ett av, i brist på bättre begrepp, delmål med en viss utdelningsnivå har jag blivit än mer fokuserad på att begränsa den synliga nedsidan. Förstå mig rätt, för visst såg jag till nämnda även förr, men ju yngre jag var, desto mer risk ville och vågade jag ta. Då var fokus något mer på att växa till en något högre om än acceptabel risk, medan det idag är mer förvalta/försvara kapitalet. Jag bedömer att om jag ser till nedsidan kommer uppsidan komma av sig självt, vilket många duktiga och erkända investerare återkommit till, inte minst Charlie Munger.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en avkopplande helg!

Mvh Cristofer

söndag 20 augusti 2023

Ekonomin är riggad för att banken ska lura dig

 Nej, det är inte jag som satt den rubriken, utan det är Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet som så gjort. Återkommande läsare vet att jag vid ett fåtal gånger tidigare har skrivit av mig efter att ha läst vad nämnda med kollegor skriver om. Jag vill förtydliga några punkter innan jag fortskrider.

  • Jag är väl medveten om att jag egentligen inte bör reagera, men då jag har såväl tid som energi väljer jag att göra det.
  • Jag uppskattar att det finns medier som förespråkar alla samhällsklasser, såsom att Dagens Industri mer troligt företräder de som är mer benägna att rösta blått än rött, medan vice versa är gällande för Aftonbladet. Vad jag dock är emot är när det inte ges en nyanserad skildring, eller där det är så tondövt, tonlöst och så… Donald Trump:igt.
  • Jag vet att jag är fast i min bubbla, om än att jag dagligen gör vad jag kan för att läsa, lyssna till och titta på olika medier och källor i syfte att skapa mig en sådan bred och nyanserad bild som möjligt.
  • Jag är, såklart, även såväl medvetet som undermedvetet påverkad av mitt liv, mina nära och kära samt utifrån min allmänna vardag.
  • Jag är också medveten om att det oftast tycks vara modus operandi att jaga klick och lågt hängande frukter. Gud förbjude att problematisera och ge olika nyanserade tolkningar för händelse/resultat X.  

Typiskt för en ledartext är att klanka ned på X ämne som det skrivs om. En ledares uppgift är mer att visa hur fel Y och Z är och hur dumma och korkade ledare M och N är som inte gör något åt den hemska situationen. Beträffande lösningar, eller insikter om sina egna tillkortakommanden ges inte plats; ska inte ges plats. Som du märker är det på exakt samma sätt som Donald Trump, men också de som till mångt och mycket, om än ej till kroppsform, följer nämndas strategi och applicerar densamma; ”Titta hur hemskt det blivit när de har fått styra! Titta hur fel allt blivit! Titta er omkring och förfäras! Jag lovar er att om jag kommer till makten så kommer det bli ändring!” Sällan är det någon ur folkmassan som ställer frågan ”hur”, eller ”när” samt ”varför”. Istället väljer de att lita på en som om inte har, så åtminstone tycks ha en stark röst samt besitta den kompetens som erfordras. 

Läs vidare på Trade Venue.

Jag önskar dig en avkopplande helg.

/Cristofer

fredag 18 augusti 2023

Ibland bjuder min vän

 Har du träffat min vän? Han (hen som känner sig kränkt, vänligen ha överseende alternativt fyll i kränkhetsformuläret) är gammal, men tycks inte bli klokare för åren, snarare tycks han befinna sig på samma mentala stadie som en treåring sittandes i en sandlåda och i en hemskt ”debatt” med övriga barn om vem som ska få ha spaden och hinken och vad dess bytesvärde egentligen är.

Vissa kallar honom manodepressiv, andra schizofren. Förvisso finns det delar av dessa diagnoser som stämmer in på min vän, men ingen av dem är korrekt. Mer talar för att han lider av en sorts enkelspårighet och ett tunnelseende ackompanjerat av ovan nämnda diagnoser. Det är som att han bara och alltid kan se på myntets ena sida och inte ens föreställa sig hur dess motpart ser ut, eller känns.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god fredag tillika helg.

/Cristofer

måndag 14 augusti 2023

Longtermism

 ”Om du ställs inför möjligheten att rädda ett barns liv måste du göra det, skulle många säga. Men om du måste välja mellan att rädda ett barn idag eller att rädda en miljon barn om tusen år, vad skulle du göra då?”. Med dessa ord inleds en artikel jag läste under våren i tidskriften Forskning & Framsteg

Artikeln avhandlar en filosofisk rörelse som vuxit mer och mer för varje år och syns tydligast i de insatser som rika kapitalister såsom Elon Musk och Peter Thiel gör. Filosofin går under namnet ”longtermism” och har som fokus att ställa nuet mot framtiden och vad kostnaden för såväl nutidens som framtidens generation är om insats X gör idag. Kanske gör X att vi, mänskligheten, gör en kortsiktigt vinst/utveckling, men vice versa i ett längre perspektiv? Om så är fallet, varför då göra X? 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god start på veckan samt all lycka och välgång.

//Cristofer

fredag 11 augusti 2023

Min bok: Mentala Modeller

 Den 22/3 var den officiella releasedagen för min fjärde bok; Mentala Modeller – för investerare som vill slå aktiemarknaden. Jag skriver ”fjärde bok”, då jag skiljer på de böcker jag ensam författat och den bok, Börsen, Livet och Allting, jag författade tillsammans med Erik Sprinchorn 2022. Precis som mina tidigare böcker ämnar jag att här samla utlåtanden, recensioner, närvaro i media med mera. Detta dels för att andra skall kunna läsa innan de bestämmer sig om de ska köpa min/mina böcker, dels för att själv ha som ett fint minne.

För dig som läser via mobil finns tidigare inlägg med recensioner, utlåtanden et cetera längst ned på sidan och för dig som läser via dator finns de under ”fastnålade inlägg” till höger på sidan.

Samtliga böcker finns där böcker finns, såsom AmazonAdlibrisBokus med flera samt i förlagets egen shop.  

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig helg!

/Cristofer

söndag 6 augusti 2023

Rabatter och premier i investmentbolag – du är domare

 De svenska investmentbolagen har som grupp skämt bort de som valt att investera i nämnda. Enligt ibindex.se har gruppen sedan mars 2014 överpresterat relativt OMX S30 med en inte så liten marginal. Några av de investmentbolag som främst varit drivande för den positiva utvecklingen är Latour, Investor, Creades, Bure, Svolder, Lundbergs, Spiltan och Traction, medan bolag såsom Öresund, Kinnevik samt Fastator varit sänken som hållit utvecklingen tillbaka.

Trots sin positiva utveckling handlas Investor till en substansrabatt om 15,91 % medan Öresund handlas till en premie om 1,36 %. Givet hur de båda investmentbolagen utvecklats de senaste fem och sju åren faller det sig som en anomali, ty torde det inte vara tvärtom? Förvisso har Investor sin onoterade del Patricia Industries, likväl har nämnda med råge presterat inget annat än bra. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig söndag.

/Cristofer

torsdag 3 augusti 2023

Nintendo - det brutna räkenskapsåret första kvartal

 För en majoritet av alla investerare som vistas såväl på bloggosfären som på Twitter, Instagram med flera är/var nog torsdagens rapportsläpp från Amazon och Apple de mest efterlängtade. Emellertid var det icke fallet för mig (och säkert många, många fler, framför allt i Japan). Istället riktades mina blickar till Nintendo och deras första kvartalsrapport för det brutna räkenskapsåret 2023/2024.

Jag var mycket spänd på att se hur Super Mario-filmen gått, men också dess synergieffekter. Vidare var jag intresserad av att ta del av hur Zelda: Tears of the Kingsdom sålt, men också om bolaget skulle kommunicera hur Pikmin 4 sålt sedan dess släpp i slutet av juli. Såklart var det också högintressant att se hur många konsoler i allmänhet, men Nintendo Switch i synnerhet som producerats, skeppats ut och landat i världens hushåll. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en avkopplande torsdag.

/Cristofer