tisdag 29 september 2020

Lazard - okänt hos den breda massan

 Lazard är ett finansbolag som tillhandahåller kapitalförvaltning och finansiella rådgivningstjänster. Bolaget erbjuder råd om fusioner och förvärv, strategiska frågor, omstrukturering av kapitalstrukturen, kapitaltäckning och företagsfinansiering samt förvaltning av tillgångar till företag, partnerskap, institutioner, regeringar och privatpersoner. Bolaget har funnits sedan 1848 och verkar på en internationell plan.

Merger and acquisitions, Lazards största affärsområde, är något som är cykliskt och detta kommer vi bli varse i takt med att covid-19-riskerna så sakteligen minskar. När R/R bedöms ha fått en liten extra tyngd på sistnämnda kommer många av dagens finansiellt starka bolag att ge sig ut på savannen och jaga de skadeskjutna dito. Nedan bild är tagen från Sure Dividend och visar hur Lazard har varit agila och mycket dynamiska i relation till marknad och omvärld.

Läs vidare på Trade Venue - totalt fritt från alla de "avgifter" som annars finns på vissa länkar...


Allt gott!

/Cristofer

lördag 26 september 2020

De tre små grisarna

 Få, om ens någon, har inte fått lyssna till berättelsen om de tre små grisarna och den stora stygga vargen. De tre bacongenererande önskar att bygga sig varsitt hus där de kan leva och verka ostört; precis som vilken vanlig gris som helst… Dock rimmar detta illa med vargens önskan om att få sig en härlig stek till söndagsmiddag och således ger han sig på den första av de tre grisarna. Den första grisens hus har förvisso en dörr med ett lås, men det har tyvärr även ett halmtak och eftersom vargen har lungor som skulle få Tarja Turonen att bli grön av avund spelar dörren med dess lås föga roll.

Läs vidare på Trade Venue, där hela inlägget står att läsa.

Trevlig helg!

/Cristofer

fredag 25 september 2020

Renovera nuvarande portfölj? Lösa reflektioner.

 Ständigt ser, läser och hör vi hur profil X redogör för en modellportfölj, som densamma inte själv applicerar likväl ändå skapar. Lika ofta ser vi hur person Y ger råd om såhär skulle jag göra om jag började idag. Och ofta, om än kanske inte lika ofta, kan vi läsa inlägg såsom det Olle skrev om att utvecklas och vi har även sett samma från bloggkollegan Utdelningscyklisten. Jag tror att denna utvecklingsprocess är något som alla går igenom, oavsett om du från början var en renlärig utdelningsinvesterare, värdeinvesterare eller en mer tillväxtorienterad sådan. Lika ofta tror jag att alla, i alla fall någon gång, är/har alla av dessa strategier.

Min strategi är att fokus – huvuddelen av portföljen – är på utdelningsvänliga bolag, men jag har också mer och mer kommit att förstå vikten av att även få in de mer (snabb)växande bolagen, såsom Facebook, Prosus, ChemoMetec och StoneCo, men även det senaste tillskottet Sofina S.A. Innan jag ens kom in på utdelning var jag den som mer jagade värde och här lärde jag mig mycket via den numera nedlagda tidskriften Värdepappret.

Min portfölj består idag av dryga 50 bolag och det säger sig självt att det är omöjligt att hålla bra och full översyn på samtliga. Detta speciellt om du även har ett arbete som du dagligen går till. Emellertid har jag vissa bolag som jag inte bedömer kräver så mycket översyn, såsom Investor, Latour, Svolder, Sampo et cetera, vilket absolut skall problematiseras. Likväl kvarstår faktum.


Läs vidare på Trade Venue och oroar du dig för eve. affiliate är din oro, likt alltid, obefogad.

Trevlig helg!

/Cristofer

tisdag 22 september 2020

Gästinlägg av "Ordförrådet"

 För ett par veckor sedan postade jag ett inlägg om min sommar, i vilket jag även kom in på vikten av acceptans. Efter detta kom jag att få ett mycket trevligt meddelande från en twitterprofil, som delgav sin berättelse tillika resa och jag frågade då om personen kunde tänka sig att skriva en rad, eller två, till bloggen och detta togs emot i god jord. Nedan text är skriven av twitterprofilen "Ordförrådet" och jag har enbart läst igenom för att strukturera efter bloggens formalia. 

Hej!

Mitt namn är Mathias och jag har haft huvudvärk i 27 år.

Det här är kanske inte är den inledning du hade väntat dig på en blogg om trading och investeringar. Vad har smärta och trading med varandra att göra? Ganska mycket faktiskt. Låt mig förklara.


Läs vidare på Trade Venue, där hela Mathias berättelse finns att läsa.

Trevlig dag önskas!

/Cristofer

söndag 20 september 2020

Sofina S.A - nytt innehav

 Få är vi som ju större portföljen växer och ju klokare (läs: äldre) vi blir mer och mer börjar att inte bara känna och uppleva en önskan om mer passivitet i vår portfölj, utan som dessutom också tar steget. Med passivitet menar jag främst investmentbolag och (index)fonder. Jag har länge varit förespråkare för investmentbolag som grupp, men viktigt är att inte dra alla över en och samma kam, för det finns också de som inte har presterat i paritet med sina likar.

Att öka i Investor, Svolder, Öresund, Creades, Industrivärden eller Latour nu känns mindre lockande, även om fakta säger att Wallenbergssfärens pärla handlas till en rabatt om cirka 13 % och Lundbergs dito till 9,5 %, men jag är ändå inte beredd att öka. Beträffande övriga handlas de till en premie, med Öresund och Svolder kring dryga 5 % och Latour samt Creades till 45 % respektive 60 %(!). Detta lockar inte.

I Europa finns ytterligare ett par inom nämnda sektor och här äger jag Wendel, Prosus samt GBL. Utöver detta har jag ett private equitybolag – Apax Global - på de brittiska öarna. Samtliga av nämnda, exklusive drottning Elisabeth, handlas till rabatt (oj, det där blev verkligen inte PK…), men jag är även här avig att öka. Nej, jag är inte förblindad av mitt GAV och det ”jobbiga” med att handla över det, för likt livet utvecklas, utvecklas även substansen, dvs. de underliggande värdena, utan jag vill inte handla för mycket för tätt inpå senaste köp/ökning.

Ett bolag som jag följt lite mer noga sedan våren 2020 är det belgiska bolaget Sofina S.A, som jag blev uppmärksammad om när jag talade med Karl Lans, som är analytiker på Placera. Jag kom strax efter detta trevliga samtal att skriva ett fåtal rader om våfflan till bolag, men har sedan dess inte skrivit mer.

Sofina är ett holdingbolag, men/och verkar som ett investmentbolag. De är inriktade mot att äga, förvalta och vidareutveckla olika tillväxtbolag runtom den globala marknaden. 

Läs vidare på Trade Venue, där hela texten finns publicerad.

Må väl!

/Cristofer

onsdag 16 september 2020

Lillördag, 6 månader och uppföljning

 Nyss hemkommen från jobbet och med en dubbel espresso vid min sida ska jag ta denna onsdag, en s.k. lillördag, att ”bara vara”. De senaste veckorna har varit mycket ansträngande, roliga och givande, likväl ansträngande. Jag försöker vara, i rimlig mån, aktiv på twitter med att svara på meddelanden och lämna feedback, men likt allt går i vågor har min tid även här nödgats minska. Jag upplever inte någon sorts press att vara aktiv och alltid anträffbar, eller att tweeta om såväl Mind Capital (bra sammanfattat av Aktiepappa) som om Simon Blechers deltagande i senaste Penderpodden. Precis som med 99 % av allt i livet har jag, du samt alla och envar ett val och när detta är taget betyder det att andra saker tyvärr måste strykas. Att säga ”ja” till något är att samtidigt säga ”nej” till alla andra alternativ. För mig är jobbet fokus och därefter mitt manusskrivande. Självklart vill jag blogga mer och vara mer involverad i twittertrådar med allt från recept till att ifrågasätta profiler som inte bara säljer kurser där det erbjuds energibars vars datum sedan länge passerat gå, utan som dessutom tycks äga alla bolags vars aktier agerar draglok än vice versa.

Nåväl… anledningen att jag tar mig denna tid att skriva detta inlägg (har bedömningsarbete på +15 timmar samt manus, men att sitta 24/7 med bedömning fungerar inte. Hjärnan måste vila och elevernas rättssäkerhet tillika rättighet till likvärdig bedömning är essentiellt) är att jag såg att det, om än inte på datumet, så åtminstone på dagen är 6 månader sedan Börspsykologi släpptes. Onsdagen den 18/3 kom den att sippra ut, även om det officiella datumet var satt till den 25:e.

Läs vidare på Trade Venue, där hela inlägget står att läsa.

Trevlig onsdag!

/Cristofer

måndag 14 september 2020

Meritokratins fälla

 Igår, söndag, kunde vi läsa om Ulla Anderssons förslag om hur staten skall kräma ur än fler skatter från Sveriges "rikaste", vilket enligt nämnda är de som tjänar över 42 000 kr. För mig är detta medelklass, men Ulla och jag tycks leva i olika världar. Oasvett kom hennes debatt passande med den bok som jag har läst den senaste 1,5 veckan. Jag ställde även frågan, som såklart inte besvarades, på twitter och frågade vad hon/V tänkte kring deras förslags fjärde punkt... 

Nåväl - åter till en mycket bra bok!

Jag har under den senaste 1,5 veckan läst en majoritet av Daniel Markovits senaste bok, The Meritocrazy Trap: How America’s Foundational Myth Feeds Inequality, Dismantels the Middle Class and Devours the Elite, och upplever att det har varit en minst sagt intressant och matnyttig läsning.

Läs vidare på Trade venue och oroa dig icke, ty länken har ingen affiliatesjukdom.

Trevlig vecka tillönskas!

/Cristofer

fredag 11 september 2020

Dagboksanteckning från 2034

Jag vet inte när det hände och sanningen är nog den att det skedde mer långsamt och precis som när en groda kokas kom vi aldrig att uppleva en snabb och tydlig övergång från ”A till B”. Då, för flera år sedan, var det fortfarande en fri värld där olika bolag och dess produkter fanns på det stora, vida Internet – World Wide Webb. Idag är det helt annorlunda och frågan om exakt var som det gick snett är svår att svara på.

Jag kommer ihåg när det började; det var en amerikansk president som uppmärksammade världen om att Kina, under flera år, agerat fult och amoraliskt genom att ta tillika sno såväl data, patent, företagsprodukter, teknologi et cetera likt vore de deras att bara ta. Bara sådär. Jag vet inte om väst i allmänhet, men USA i synnerhet, var så mycket bättre, men givet de fakta som då presenterades tycktes det mer vara det förstnämnda, dvs. att det var Kina som varit den mer ”fula fisken”.

Det började med att vissa tullar på fysiska varor kom till och därefter spred sig detta s.k. ”handelskrig” till att inrymma så mycket mer, som just nämnda teknologi. Bolag såsom Huawei, ByteDance et cetera kom att få möta mycket hårt motstånd i väst och öst kom att svara med att bli ännu hårdare och restriktiva mot bolag såsom Facebook, Apple, Alphabet et cetera.  

Läs vidare på Trade Venue via denna länk.

Trevlig helg!

/Cristofer

torsdag 10 september 2020

Catapult Sports - en nisch väl värd en investering?

 Catapult Group International Limited är ett australiensiskt företag som erbjuder bärbar elitspårnings- och mätningsteknologi inom till sportatleter. Företaget är engagerat i den pågående utvecklingen och försäljningen av lösningar för bärbar spårning tillika analys av data för elitidrottare. Genom hårt arbete och bevisad expertis har de lyckats att bredda sig inom olika sporter, så det är inte bara cricket och rugby.

Bolaget erbjuder ClearSky, ett lokalt positioneringssystem som kombinerar rörelse, men även en mer ”mikrorörelse”, i syfte att ge såväl utövare som coach all möjlig data för att utveckla atleten. Alla som har hållit på med elitidrott vet att det oftast handlar om detaljen på detaljen och medan andra pratar sekunder talas det här om mikrosekunder. Via Catapults produkter kan denna utveckling från att vara nummer två till att bli nummer ett göras än mer möjlig (eller att fortsätta vara den främsta bland likar). På denna länk finns en workshop om hur denna programvara fungerar.

Dess OptimEye S5 är en övervakningsutrustning för idrottsmannen i elitesporten. OptimEye har både ett GPS och Global Navigation Satellite System- (GLONASS) antenn, vilket gör att enheten kan komma åt båda signalerna för att öka noggrannheten och minska bortfall (jmfr. en sorts triangulering). På denna länk går det att se hur programvaran används inom rugby.

Slutligen har de Inertial Movement Analysis (IMA), som är en algoritm som tar bort de inneboende felen hos tröghetssensorer och hur detta ser ut finns att beskåda på denna länk.

Läs vidare på Trade Venue. Självklart är länken helt fri från alla sorters affiliate eller dylikt.

Trevlig dag!

/Cristofer

söndag 6 september 2020

Baozun - Kinas Shopify

 Baozun kallas ofta för ”Kinas Shopify”, eftersom båda företagen tillhandahåller tjänster/plattform för att skapa webbplatser och supporttjänster för att hjälpa till att starta och även ”skala” online-detaljhandeln. Liksom Shopify har Baozun en stor potential att bli en vinnare på lång sikt inom e-handelsutrymmet, även om det finns några viktiga skillnader mellan företagen.

Medan Shopify började fokusera på att tillhandahålla service till småföretag och sedan dess har ökat sin kundbas bland stora företag, består Baozuns kärnkundbas av stora västerländska varumärken som vill verka på Kinas onlinedetaljhandelsmarknad. Det kinesiska e-handelsföretaget har stora varumärken, såsom Nike, Microsoft, Adidas och Tapestry-ägda Coach bland sina kunder, och verksamheten är på väg för fortsatt tillväxt eftersom fler stora västerländska varumärken går med på sin plattform och med det utökar sin verksamhet.

Läs vidare på Trade Venue. Affiliate? Vad är det?

Trevlig söndag!

/Cristofer

fredag 4 september 2020

Med stort ansvar kommer stor makt - investera!

 Till tonerna av Metallicas senaste album med San Francisco Orchestra sitter jag och reflekterar, likt så ofta är fallet. Vi som investerar har flera gånger fått se bilden och läst citatet om att det ”… idag sitter en man i skuggan av ett träd, för denna var klok nog att så och vattna dess frö för längesedan”.

Detta tankesätt kan – och ska – appliceras på mer än bara det ekonomiska planet. Har du sått ditt träd gällande förvärvande av kunskap? Av att skapa möjlighet att uppleva nöje, eskapism et cetera?

Jag älskar att lära mig och att utvecklas. Jag älskar känslan av att känna hur ansträngning leder till resultat; hur insats leder till avkastning. Att läsa, memorera, lära sig och införliva gör att kunskap lagras och denna ligger sedan till grund för en annan/ny sådan, vilket således betyder att kunskap ackumuleras.

Att läsa, se TED Talks, videor på Youtube, lyssna på poddar… allt detta ger kunskap och genom att variera tränar du olika sinnen. Således tränar du hjärnan att ständigt vara observant; ständigt beredd att se, lyssna, känna och av detta lära.

Det går inte fort och det kräver sin insats. Det kräver att du bereder samt tar dig tid och sedan exekverar. Det handlar om bestämdhet, övertygelse, ihärdighet och vilja. Har du dessa kommer du att lyckas. Om det är jag hundra procent övertygad.

Läs vidare på Trade Venue och likt de senaste femtioelva gångerna är den självklart fri från affiliate e.d.

Trevlig helg!

/Cristofer

torsdag 3 september 2020

Streaming med annonser?

Vi lever, som så ofta hörs sägas, i spännande tider och visst är det mer gällande i år än föregående år? I ett nafs kom mycket av det vi tog för givet att raseras och lika plötsligt kom det som vi ofta trott lågt långt fram i framtiden att bli nutid; våra gamla och äldre kom helt plötsligt att bli riktiga hejare på att handla online och på ett fåtal dagar ställde det svenska skolsystemet, på gymnasie-, universitets- och högskolenivå om och gick från undervisning på plats (i.e. ”fysisk”) till en distansbaserad sådan.

Många har kommit att bli permitterade med allt från 10 till 100 procent, medan vissa, tyvärr, har blivit uppsagda. Detta har lett till att många har fått mycket (fri)tid över och medan vissa har valt att använda den till att antingen skapa sig, eller förädla sina, gröna fingrar eller bygga en altan, har andra valt att läsa, förkovra sig i något särintresse eller bara ägnat tiden till att spela datorspel och/eller se på tv-serier.

Att studera trender, via diverse rapporeter och google trends, är intressant och är viktigt för att skapa sig en uppfattning om bolag och dess produkter; vart har trenden pekat, vart pekar den idag och vart tror jag att den i framtiden kommer att peka? Att addera till denna retoriska fråga är också ”varför?”. Att ha argument och motiv till sitt ställningstagande är ”a och o”, för utan dessa faller argumenten lika snabbt som förtroendet för 99 % av Sveriges ministrar efter att de har varit med i utländsk tv

I Sverige har Internetstiftelsen levererat sin årliga rapport Svenskarna och Internet och i rapporten för 2019 stod bland annat att läsa att allt fler svenskar väljer att konsumera tv, film, poddar och böcker via virtuella plattformar. Andra kategorier i nämnda rapport var b.la. ”gaming” och ”sociala medier”.

Läs vidare på Trade Venue (som alltid inga affiliate e.d.).

Likt alltid önskar jag dig en givande dag!

/Cristofer

 

tisdag 1 september 2020

Creades - ytterligare tankar

 I söndags skrev jag ett inlägg om mitt innehav i Creades och jag kom att få en del kommentarer via såväl Twitter som på bloggen, men även via meddelanden/mail. En majoritet säger ”sälj/hyvla” och jag finner anledningarna till detta adekvata. Men… det finns alltid ett ”men”, eller hur? ”Jag tyckte X, men…”.

Min strategi är att premiera (växande) utdelningar och således består en majoritet av portföljen innehav av bolag som delar ut. Jag ser också investmentbolagen som inte bara utdelare och utdelningshöjare, utan att jag här får en bra totalavkastning, vilket inte nödvändigtvis behöver vara fallet i diverse andra (utdelande) bolag, såsom Lazard och GlaxoSmithKline.

Min ambition är att, inom en tidshorisont om 10 år, kunna leva gott på utdelningar. Jag tror inte att jag kommer att sluta jobba, men jag vill ha en stabil, pålitlig och ”stor” fallskärm från min portfölj i form av utdelningar som uppdelat per månad ger en ”normal” nettolön. Sedan är det tacksamt att se kurstillväxt, för visst kommer jag att, ju äldre jag blir, börja nalla. Emellertid är det en mycket lång, lång tid kvar till detta.

Idag är jag 34 år, arbetar fulltid och har även mina bokprojekt. Jag får in en stabil lön varje månad och har full översyn tillika kontroll på såväl in- som utkomster. Jag är således sinte beroende av min portfölj och givet de fakta som ligger på bordet ser jag inte att ett sådnt beroende finns inom de närmsta åren, om ens tjugo sådana.

Jag skulle kunna sälja för att fördela vinsten i andra utdelande bolag och på det sättet öka den totala utdelningen, men det betyder också att jag måste placera dem i rätt och bra bolag. Det betyder också att jag tappar den vikt jag vill ha i investmentbolag – min portföljs kärna. Jag ser att Investor handlas till cirka 16 % substansrabatt och att Industrivärdens ligger kring 9,5 %.  Gällande Öresund handlas de till en, för att vara Öresund, låg premie kring 2–3 %. Jag äger även Svolder, som just nu handlas kring 1–2 % i substansrabatt.

Läs vidare på Trade Venue.

Trevlig dag!

/Cristofer