fredag 28 juli 2023

Moncler H1 2023

 Min exponering mot lyxsektorn är via LVMH, Moncler samt Kering. I veckan har samtliga rapporterat och jag är mycket tillfreds med de två förstnämndas resultat, medan jag är negativt häpen över Kerings första halvår för räkenskapsåret 2023. Jag bedömer dock att förvärvet av Creed tidigare under våren och det, i samband med torsdagens rapport, av Valentino vara moderbolaget gynnande. Jag är likafullt kluven, för varför köpa in fler ”hus” när de har ett av världens kändaste sådana – Gucci? De har år efter år lyckats med allt utom att förvalta samt förädla det märket. Potentialen är enorm, likväl. Nu har vd sparkats och en ny tillträder i september. Jag är beredd att ge bolaget ännu ett halvår, men kommer följa dem än mer nära kommande sex månader. 

Läs vidare på Trade venue. Det är fredag och därmed helg - en god sådan tillönskas.

/Cristofer

lördag 22 juli 2023

Övervärdera

 Under det första halvåret av nådens år tillika räkenskapsåret 2023 har vi fått se hur bolag som blott snuddar vid artificiell intelligens handlats upp likt hade de ett fastpass till börsens finaste av de finaste finrum. Det hela påminner inte så lite om dot com-bubblan, där näst intill alla bolag som hade ”it”, ”.com” eller dylikt i sitt bolagsnamn handlades upp till nivåer som skulle få till och med Edmund Hillary och Tenzing Norgay att bli höjdrädda. 

Absolut är artificiell intelligens en stor del av framtiden, men som ofta tycks människan övervärdera den kortsiktiga utvecklingen, medan jag tror vi med tiden kommer att få se hur hon ännu en gång undervärderade den långsiktiga sådana. Som flera citat och utlåtanden har de en tendens att bli något… ja, uttjatade samt klichéartade, likväl ändrar det inte dess budskap. Roy Amara har yttrat att ”We tend to overestimate the effect of a technology in the short run and underestimate the effect in the long run” och jag tror så även är fallet denna gång. 

Läs vidare på Trade Venue.

Jag önskar dig en fortsatt god och avkopplande lördag.

/Cristofer

onsdag 19 juli 2023

Blodsugare

 Som jag skrev på twitter förra cirka fem-sju dagar sedan skulle denna vecka komma karaktäriseras av texter med rubriker ”Blodsugare” eller ”Bankerna gör övervinster på bolånetagarnas bekostnad”. Förvisso var oddsen till min fördel, då detta har varit ett signum sedan Riksbanken började höja sin styrränta. Likaså tror jag vi är många som vet att de lägst hängande frukterna är de som oftast plockats först…

Som alltid blir texterna i framför allt Aftonbladet och Expressen, men även Dagens Nyheter, väldigt enkelspåriga och, i alla fall förstnämnda blaska, ”vänstervridna”. Bankerna är de ”dåliga”; de ”hemska”; de som ”utnyttjar” sina kunder. Som alltid förekommer också begreppet ”vanligt folk” i texterna, med vilket menas… ja, vilka? Definitionen på det begreppet, i den mån det används av populister och på barrikaderna stående skribenter, bedöms som högst oklar, för ibland tycks medelklassen, som inte lever ur hand i mun, tillhöra nämnda, ibland bara de som mer eller mindre lever ur hand i mun. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en avkopplande lillördag!

/Cristofer

lördag 15 juli 2023

Inflation och räntor - krävs riktad finanspolitik?

 Enligt SCB ökar inkomstklyftorna i Sverige från relativt höga nivåer till än högre sådana. Därtill ökar antalet skuldsatta, vilket Kronofogden har skrivit om vid flertalet tillfällen. Framför allt ökar unga människors skulder och den kraftigaste ökningen, framför allt under 2022, syns bland unga kvinnor. Dock finns även en hög tillväxt att finna bland personer i åldrarna 64 år och uppåt.

Den 23 juni skrev flera medier att statistik från Kronofogden visar att två år efter studenten, mellan 19 och 21 års ålder, ökar antalet skuldsatta personer med 500 procent. Bland personer födda 2002 finns det i dag 3093 som har minst en betalningsanmärkning. I juni 2021 var den siffran 580. Det är en alarmerande siffra. Givet den inflation och de räntenivåer som idag är gällande, där sistnämnda spås öka än mer kommande halvår, är det illavarslande och tyvärr talar mycket för att antalet ”kunder” hos Kronofogden mer kommer öka än vice versa.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig och avkopplande helg.

/Cristofer

torsdag 13 juli 2023

Valutaexponering

 Jag har en tämligen bred portfölj, bestående av bolag noterade i såväl Sverige som annorstädes. Det går att diskutera att den valutaexponering jag fått via detta förfarande gynnat både de svenskt noterade som de utrikes noterade bolagen; förstnämnda då de flesta har produktion och inköp i kronor, men försäljning i dollar, euro eller dylikt; sistnämnda då aktierna, för oss svenska innehavare, fått en sorts extra multipel via kronans försvagning. 

Valutaexponering är som ett tveeggat svärd; en svag svensk krona gynnar innehav noterade på marknader annorstädes än den svenska, medan omvänt blir gällande när kronan stärks. Likväl är en relativt svagare dollar positivt för amerikanska bolag, liksom en relativt svag euro kan vara gynnsamt för bolag noterade i länder som har euro som sin valuta.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en givande dag.

/Cristofer

lördag 8 juli 2023

Avstämning nio år senare

 Jag har sett och tagit del av flera bloggare, twitterprofiler med flera som visat hur respektives H1 2023 har gått. Jag vill rikta ett stort tack till samtliga, då det är intressant men framför allt roligt att se respektives process utvecklas. Själv noterar jag hur mitt H1 2023 gått, men gör enbart mer ingående avstämningar vid årsskiften. Ett år visar föga i och med att jag har en strategi som är mer nära buy to build än att leta och identifiera eventuella investeringar i syfte att blott äga under en kortare tid. Mer viktigt hos mig är att studera treårstrenden i allmänhet, men femårstrenden i synnerhet. Det är först vid sistnämnda som det tydligt, svart på vitt, framgår om investeringsstrategin bär frukt eller ej. 

Jag bytte strategi från en tidigare mer renodlad värdefokuserad till en mer utdelningsfokuserad, om än med en inte så liten touch av ”värde”, sådan i samband med att jag emigrerade från min husbank till Avanza våren 2014. Sedan dess har min portfölj vuxit med cirka 154 %, vilket har varit något bättre än flera av de index som jag brukar ”jämföra” med. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god och avkopplande helg.

/Cristofer

torsdag 6 juli 2023

Nintendo – rykten och nyheter Uppdaterad:

 Det upplevs som att det mer eller mindre alltid kommer nyheter om och från Nintendo, vilket såklart är roligt givet att det är positiva nyheter. För cirka två veckor sedan, den 21 juni, höll bolaget ännu ett Nintendo Direct, vilket är event då de visar upp kommande spel, såväl AAA-titlar som indiespel. Förutom att visa nytt innehåll om det snart kommande Pikmin 4, överraskade bolaget med att det kommer släppas två nya Super Mariotitlar senare i år. ”Nya” är dock att ta i, då det i fallet Super Mario RPG rör sig om en remake. Den första utgåvan släpptes till Super Nintendo (SNES) 1996, men bara i Japan och Nordkorea. Förvisso fanns det de spelare som importerade spelet, men jag misstänker att det finns många i bland annat Europa som önskar ge sig an spelet.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god afton.

/Cristofer

tisdag 4 juli 2023

Transaktivt minne

 Jag tror du säkert har kommit på dig själv med att tänka eller högt säga ”Det vet Eva – hon har koll på det” när du antingen suttit med en tankenöt, eller när någon kommit till dig med en sådan. Du vet på ett ungefär hur att lösa nämnda nöt, men inte fullt ut. Emellertid är du fullt säker på att Eva kan lösa problemet. 

Du ska laga en, för dig avancerad, rätt som du älskar, men som du alltid har problem att tillaga. Eller ”problem” och ”problem – mer korrekt är det alltid någon detalj du ”lyckas” glömma, men du vet att din bättre hälft har full koll. Således frågar du hen innan du börjar leka med såväl ingredienser som köksredskap. Och mycket riktigt visste husets bättre hälft att du alltid glömmer att salta havregrynen och vattnet innan du mikrar dem … 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god och produktiv vecka.

/Cristofer

söndag 2 juli 2023

När profetian inte realiseras men tron består

 SBB, Embracer, Intrum, Azelio, Fingerprint. Bolag vars aktier slaktats de senaste tolv månaderna i allmänhet, men de senaste sex sådana i synnerhet. I samtliga bolag finns det också en korrelation mellan den fundamentala utvecklingen (mer korrekt ”avvecklingen”) och aktiefallen. Är det en tillfällighet och kommer bolagen resa sig, än starkare samt större? Kanske, kanske inte men för alla delägares skull hoppas jag det.

I flera av ovan bolag finns det näst intill sektliknande tendenser bland alla delägare (i.e. småsparare). Vissa har investerat, för dem själva, betydande belopp baserat på flera faktorer, där de fundamentala kanske inte alltid, tyvärr, varit de främsta. Mer har kanske investeringen var härsprungen ur berättelsens makt och därmed spegelneuroner, flockmentalitet, FOMO eller dylikt. Kanske, men inte säkert, vilket ska betonas.

Läs vidare på Trade Venue. 

Jag hoppas du haft en skön och avkopplande helg.

/Cristofer

lördag 1 juli 2023

Sommarkrönika i Börsveckan

 I flera år har jag haft det hedersamma uppdraget att skriva en sommarkrönika för Börsveckan. När Grabiel Iskander, chefsredaktör, mailade en förfrågan tidigare i våras var det aldrig någon tvekan att ännu en gång fatta pennan. Sommaren är här(?)!

Läs krönikan på Trade Venue.

Det är helg och således vill jag önska dig en god sådan.

/Cristofer