onsdag 29 april 2020

Jag skulle vilja...

Det är mycket som vi vill, men det tycks också vara mycket som vi skulle vilja! Vad är skillnaden och hur påverkar detta vårt psyke? Om detta skriver jag lite kortfattat om och hela inlägget står att läsa på Trade Venue. Nedan är bara ett litet utdrag.

Hur många gånger har du inte sagt ”Jag skulle vilja…”? Hur många har inte en, oavsett om den är uttalad eller dess antonym, bucketlist där dess punkter ofta börjar med ”jag skulle vilja…”? Jag vågar ta gift på att det är många, riktigt många. Jag hör dagligen kollegor, vänner, smurfar, kvalster och baciller säga detta: ”jag skulle vilja segla jorden runt”, ”jag skulle vilja bygga ut altanen och installera en swimmingpool” et cetera.
Vad är problemet, frågar du? I min bok om psykologi går jag in på orden och dess makt och att fel användning av fel ord leder till fel tankekedjor vilket, såklart och föga förvånande, leder till felaktiga resultat och utkomster. Det behöver inte göra det, men risken ökar.
De elever som jag undervisar brukar ofta, i alla fall den första terminen i årskurs 1 fråga vad de fick i betyg. Mitt svar brukar alltid vara: ”du får inget betyg – du uppnår. Jag är ingen jultomte e.d.”. Detta brukar mötas med ett lättsamt skratt och sedan ”hehe… men du förstår vad jag menar.” Självklart förstår jag vad eleven menar, men om denna börjar att tänka och tala till sig själv med korrekta begrepp ökar det sannolikheten att tankekedjorna blir korrekta. Om eleven tänker att betyg är något som denna uppnår – kan uppnå – kommer denna också, mer implicit, att bli mer medveten om sin egen förmåga att påverka betygens utkomst.

Allt gott!
/Sofokles

måndag 27 april 2020

Dags att ta in robotkirurgi?

Medicin, sjukvård och hälsa är områden som är under en konstant utveckling och bara sekunden efter att ett resultat har presenterats är det förlegat. Om man tycker att det går snabbt idag kan man enbart föreställa sig hur det kommer att vara då kvantdatorerna kommer in i ekvationen.

Kirurgi, operationer och hälsa - detta är något som blir allt mer avancerat, men också "perfektionerat". Vilka bolag ligger främst? Jag har tittat på Intuitive Surgical och nedan är en analys av bolaget. Likt alltid presenteras bara ett utdrag och hela inlägget finner du på Trade Venue (likt alltid - ingen/inga affiliates). 

Jag har som regel att alla de bolag som jag äger skall dela ut. Det behöver inte vara mycket, men jag ser utdelningar som ett bevis på att pengarna finns där och inte bara är abstrakta siffror i en finansiell rapport. I början av mitt portföljbygge satsade jag mer på bolag med en relativ hög direktavkastning, men med lägre utdelningstillväxt och när jag för cirka 2 år sedan uppnådde en milstolpe kom jag att fokusera mer på bolag som uppfyller ovan, men vice versa, dvs. relativt låg direktavkastning men med en desto större utdelningstillväxt. Självklart studeras även utdelningsandel et cetera.
Jag är nu beredd att ta in ett, eller två, bolag som just nu inte delar ut och detta då jag ser en enorm fortsatt tillväxt och även ser det som troligt att de förr eller senare kommer att börja med att skicka ut pengar till sina investerare. Emellertid är detta enbart en tro och inget som bör ses som självklart.
Ett av de bolag som jag tittar extra på är ett som säkert få har missat, likväl tåls de att presenteras än en gång. Bolaget grundades 1995, fokuserar främst på robotkirurgi och går under namnet ”Intuitive Surgical” (ISRG), vars hemsida du finner här. På Avanza står följande beskrivning: ”Bolaget designar, tillverkar och är återförsäljare av avancerade kirurgiska instrument. Exempel på produkter innefattar visions- samt kontrollsystem baserat på robotteknik, som vidaresäljs under varumärket Da-Vinci Systemet.”
Allt gott och må du ha en underbar dag!
/Sofokles

onsdag 22 april 2020

Belgisk choklad som kan bli välsmakande?

Lillördag och vad passar bättre än ett inlägg om.... en belgisk chokladpralin? Jag skrev om detta belgiska investmentbolag för nästan exakt ett år sedan och nu har bolaget hamnat i min väska, eller?
Hela inlägget finns att läsa på Trade Venue och nedan är bara ett utdrag.

För nästan exakt ett år sedan skrev jag ett inlägg om det belgiska investmentbolaget Groupe Bruxelles Lambert (GBL). Sedan dess har bolaget funnits på min bevakningslista och under de senaste veckorna har jag tagit en första position i detta intressanta bolag.
Jag har länge tittat på bolag såsom Adidas, Nike med flera därtill har alltid såväl franska Total (som jag har skrivit om tidigare) som franska Pernod Ricard lockat. Nu får jag, förutom Nike, dessa bolag och många fler och allt till en substansrabatt om cirka 25 %.
Förvisso är GBL inget Investor när historik granskas, men det som lockar mig här är dels innehaven, dels att de historiskt har klarat av att disponera och förvalta sina investerares pengar tillika förtroende på ett mycket tilltalande sätt. Att de därtill har en extremt sund finansiell ställning, med en negativ nettoskuld om cirka 45 % och en soliditet på 68 % gör att jag bedömer bolaget stå väl rustade för mer skakiga tider framöver (data från Börsdata).
Allt gott!
/Sofokles

måndag 20 april 2020

Fjöl av!

Ekonomi är nära förknippat med politik och även om det ibland kan bli lite väl mycket kring sistnämnda från mig kände jag att jag även denna gång inte kunde hålla mig. En debatt om kvinnan och hennes plats i ett jämställt samhälle är extremt viktig, men någon måtta får det ibland vara, eller?

Hela inlägget kring detta finns att läsa på Trade Venue och fungerar ej kommentatorsfältet där, går det bra att kommentera här, på "originalbloggen". Nedan är bara ett utkast.


Jag vill börja med att berätta att jag inte på något sätt ser ned på eller nedvärderar kvinnor. Jag är extremt noga med att i min historieundervisning, men också i svenska 2 och under delkursen ”litteraturhistoria, lyfta fram deras underordnade roll i historien. Förvisso fick kvinnor i Sverige rösträtt 1919, men att säga att de därefter blev och har behandlats likt männens likar är en hyperbol så kraftig att inte ens Karl Alfred, eller Hulken, skulle orka med att lyfta.
Med det sagt… snälla Annika Strandhäll – kan du vara vänlig att inte försöka vinna lätta PK-poäng i tider likt dessa och med sådana okloka utspel att jag får rysningar? Hos de som ej ser igenom vad du egentligen suktar efter, dvs. makt och uppskattning, kanske du vinner ett par enkla poäng, men hos oss övriga blir det bara sandlådenivåer, om ens det.
”KVINNOR BETALAR ALLTID HÖGSTA PRISET I KRISER”. Så skrev nämnda Strandhäll och Helén Fritzon och även om jag har svårt att förstå varför de behöver versaler för att få ut sitt budskap låter jag bli att dryfta den frågan. Istället vill jag återkomma till hur de snabbt önskar berätta och visa hur kvinnor hamnar högst upp i offerpyramiden. Ännu en gång vill jag betona att jag mycket väl är medveten om att många kvinnor i dagens samhälle blir diskriminerade, misshandlade, utnyttjade et cetera och att detta är mycket hemskt, men jag vill gärna se mer nyans från politiker som befinner sig på dessa nivåer i det svenska, politiska landskapet och när de knyter an frågan till covid-19.
Allt gott!
/Sofokles

onsdag 15 april 2020

ULWV

Idag skriver jag om olika återhämtningsmönster som alla och envar förutspår. Hela inlägget finns på Trade Venue och nedan är enbart ett litet utkast.

”ULWV” skulle kunna vara en akronym för något så banalt att inte ens jag kan komma på det och säkert finns det någonstans en förening e.d. som har just denna. För oss som ständigt läser och håller oss à jour med de senaste nyheterna kopplade till börs och marknad kan de fyra bokstäverna te sig mer förklarliga, då vissa s.k. ”experter” har sagt att vi kommer att få se en ”V-kurva”, medan andra har sagt att det mer kommer att bli en ”U-kurva”. Vissa andra av dessa ”experter” säger att vi mer bör förvänta oss en utveckling till formen av ett ”L”, medan de sista hävdar att det kommer att vara en kurva till form av ett ”W”.
Likt alltid vet ingen något och likt alltid är ingens kaffesump bättre än din. Att jämföra med tidigare kriser kan vara tillgodo, men det finns ingenting som garanterar att samma mönster kommer att infinna sig denna gång. Varje kris är unik och således kommer varje lösning att så nödgas vara.
Jag lyssnar på många personer som jag har skapat mig ett förtroende för, men jag tar inte deras slutsatser som för alltid givna och jag är mycket noggrann med att alltid försöka falsifiera deras konklusioner. Därtill är det inte själva konklusionerna sig själva som är det mest intressanta, utan vilka källor som används för att komma fram till dessa. Jag försöker alltid att fråga hur X kommer fram till Y. Vilka källor och andra underlag används? Vilken metod och vilka tolkningsföreträden råder? Genom att ta del av ”experternas” underlag kan jag själv läsa, reflektera, analysera och sedan tolka.
Läs vidare på denna länk, som, likt alltid, är hundra procent fri från affiliates.
Allt gott!
/Sofokles

måndag 13 april 2020

Jag ångrar...

Måndag och på Stockholmsbörsen intet nytt. Dock har tur att i bland annat USA och Kanada håller öppet. Många är det som har agerat sedan den 21/2, då börsen tvärvände, och säkert är det många av dessa som ångrar något i sitt handlande. Om detta skriver jag idag och hela inlägget finns att läsa på Trade Venue (såklart fri från affiliates). Nedan är enkom ett utdrag.

Människan tycks mer ofta än sällan ha en tendens att ångra det som hon inte gjorde, än vice versa, dvs. vad hon gjorde. Uttrycket ”jag ångrar att jag inte…” är mycket mer vanligare än ”jag ångrar att jag…”
Väl omnämnd är Bronnie Wares alster Top Five Regrets of the Dying (2011) och det är lika fascinerande som skrämmande att ta del av de berättelser som här framställs. Detta då det är slående att så många människor tycks ha liknande (ånger)tankar trots att de inte har levt tillsammans. Saker såsom:
  • Jag ångrar att jag inte haft modet att leva enligt mina drömmar
  • Jag ångrar att jag jobbade för hårt på och med jobbet
  • Jag önskar att jag haft modet att uttrycka mina känslor
  • Jag önskar att jag hade haft bättre kontakt med mina vänner
  • Jag önskar att jag hade unnat mig att vara lyckligare
Allt gott och hoppas att du fick en avkopplande påsk, de hemska tiderna till trots.
/Sofokles 

onsdag 8 april 2020

Burger King revisited

Restauranger är en av de sektorer som drabbats hårdare än andra. Den 30 oktober anno 2019 skrev jag om QSR och idag gör jag ett återbesök på kungen av hamburgare(?). Hela inlägget finns att läsa på Trade Venue. Tyvärr går det inte för tillfället att kommentera anonymt på den sidan och jag tar gärna emot kommentarerna här, på denna blogg. Nedan är ett utdrag.

Den 30 oktober anno 2019 skrev jag en liten analys om Restaurant Brands (QSR), som är noterade både på den amerikanska och den kanadensiska börsen. För de som ej har läst denna rekommenderas att först så göra. Kortfattat kan sägas att Restaurant Brands International är ett restaurangföretag som äger och driver ett antal snabbmatskedjor. De mest kända är Burger King, Popeyes och Tim Horton. Företaget arbetar även med franchisetagare. Restaurang Brands International disponerar restauranger över hela världen. Bolaget grundades 1954 och har sitt huvudkontor i Toronto, Kanada.
Likt sina konkurrenter, såsom Starbucks, McDonalds et cetera har kursen slaktats då det i många delar av världen råder karantännivå, vilket inte bara har drabbat restaurangbranschen, utan även hotell- och turismnäringen än hårdare än många andra sektorer. Att addera till detta var att en av de tre bolagsdelarna – Tim Horton – redan innan höll, om än marginellt, de andra två – Burger King och Popeyes – tillbaka.
Många har nog räknat med att Warren Buffett, allas vår ”Buffe”, och som äger QSR skulle ha aktiverat den stora kassa som Berkshire sitter på, men icke. Kanske är det fortfarande för dyrt? Kanske tittar han på andra bolag, dit han kan flyga in med lite rester från Delta Airlines… host, förlåt, men det var öppet mål. Faktum är att aktien nyligen har handlats under IPO-kursen på ca $35. Således är guruns kursavkastning raderad, men beträffande utdelningar har han haft (och kommer fortsätta ha?) ett bra resultat.
Läs vidare på denna länk. Vill du kommentera går det bra att göra det på Trade Venue, eller här på originalbloggen.
Allt gott!
/Sofokles

måndag 6 april 2020

Vi röstar inte efter ideologi, utan utifrån hat & rädsla

En av de tidskrifter som jag har kommit att uppskatta än mer är Axess och i 2020 års första utgåva var det ett mycket bra tema. Med utgångspunkt från detta skrev jag ned lite tankar. Hela inlägget finns att läsa på Trade Venue. Nedan är enbart ett litet utdrag.

Få ämnen berör och delar människor så mycket som politik och detta har blivit extra tydligt de senaste tio åren i allmänhet, men de senaste fem i synnerhet, då Europa kom att få en kraftig flyktingvåg. Var det rätt av Sverige att ta emot så många flyktingar? Det är en fråga som är mer vital och närvarande än vad den var då, hösten 2015. Dock är det inte denna specifika fråga som jag i detta inlägg ämnar dryfta, utan istället vill jag presentera en bild över vad dagens politik är och varför det har kommit att bli sådana tydliga läger.
Underlaget för denna presentation är hämtat från magasinet Axess och det första numret för räkenskapsåret 2020. Detta nummers tema är ”Polariseringar pågår” samt det något mindre ”Hatet pågår” och detta tror jag det är få som motsätter sig(?). I fem artiklar – KänslostormDe upplystas intoleransAlla blev så argaLeta bortom politiken samt Så illa är det inte – presenteras mycket intressanta och välgrundade reflektioner tillika slutsatser.
Den första och längsta är Känslostorm, som är skriven av författarens, aktivisten och journalisten Jonathan Rauch, känd för bland annat Political Realism: How Hacks, Machines, Big Money, and Back-Room Deals Can Strengthen American Democracy och Kindly Inquisitors: The New Attacks on Free Thought, Expanded Edition, och översatt till svenska av Margareta Eklöf. Den erkända författarens slutsats är lika skrämmande som den är sann: dagens människa har tappat sin ideologiska tro och röstar inte efter denna (logiskt, då den saknas…), utan efter känslor.

Allt gott!
/Sofokles

fredag 3 april 2020

Banker på andra sidan pölen - köpvärda?

Jojo. Vilka minnen denna leksak ger, men frågan är om inte nuvarande jojobörs kommer att ge än tydligare och starkare minnen? Under dessa tider som råder är amerikanska banker tappat rejält i fallhöjd och jag har börjat att titta på dem. Hela inlägget om detta står att läsa på Trade Venue och nedan är bara ett litet utdrag.

Vad har JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo & Company samt Citigroup gemensamt, förutom att de är bland de fyra största börsnoterade bankerna i USA? Det finns säkert många svar, men det jag främst syftade till är att de har slaktats än mer än många andra bolag sedan 21/2 2019. Faktum är att de just nu är nere på värderingar som inte sätts sedan WW2…
Är detta rationellt? Det kan jag inte uttala mig om, då jag inte har analyserat dem så noga, utan har mer studerat dem via Börsdata samt läst diverse artiklar på Motley Fool och skummat årsredovisningar från 2019 samt 2007-2009. 
Jag har aldrig tidigare tittat noggrant på bankerna och detta beror på flera anledningar, men den främsta att jag redan ligger tung i denna sektor via mina exponeringar mot alla de fyra svenska storbankerna, men också mot Bank of Nova Scotia. Därtill har jag även Resurs samt diverse försärkingsbolag, såsom Admiral Group, Sampo och Axa.
Trevlig helg!
/Sofokles