onsdag 30 oktober 2019

Investera i Burger King?


Restaurant Brands International (QSR) är ett restaurangföretag som äger och driver ett antal snabbmatskedjor samt snabbmatsrestauranger. De mest kända är Burger King och Tim Horton. Företaget arbetar även med franchisetagare. Restaurang Brands International disponerar restauranger över hela världen och grundades 1954. Huvudkontoret är förlagt i lövstaden Toronto i Kanada.
Många bedömer att QSR är en av de största snabbservice-restaurangoperatörerna i världen, med över 26 000 restauranger. Mer än 18 000 av dessa är Burger Kings. QSR bildades 2014 som ett holdingbolag för Burger King och Tim Hortons. 2017 förvärvade de Popeyes för 1,8 miljarder dollar, vilket förbättrade företagets globala expansionsstrategi.

Företaget kontrolleras av det brasilianska värdepappersföretaget 3G Capital, som är känt för fusionen Anheuser-Busch Inbev 2008, och som också samarbetar med Warren Buffetts Berkshire Hathaway i Kraft Heinz-fusionen. 3G Capital äger 41 % av Restaurant Brands utestående aktier. Då jag har ett ambivalent förhållande till 3G har jag svårt att se deras ägande som positivt, eller negativt. Deras historik vittnar som såväl fram- som motgångar, där KHC får bedömas vara ett av deras större snedsteg. Kanske blir det annorlunda med hamburgare och kyckling?

I överensstämmelse med 3G Capitals modus operandi har QSR avancerat kraftigt tillika robust och har även levererat lönsam tillväxt samtidigt som de har expanderat internationellt. Under de senaste tre åren har intäkter och resultat från verksamheten ökat med 32,6 % respektive 87,5 % och aktien har ökat med cirka 55 %.

Ledningen ser potentialen i att expandera så mycket som till totalt 40 000 restauranger. Förvisso fina ord och storslagna drömmar, men är det en hållbar strategi? Visst, Starbucks och McDonalds bygger mer och expanderar, men i takt med nyttighetstrenderna kanske de först måste fokusera på sitt utbud? Faktum är att företagets kärnmarknader för servering av kaffe, bagerivaror, kyckling och hamburgare förväntas växa med ensiffriga procentsatser fram till 2023.

Burger King och Popeyes har konsekvent ökat sin försäljning i det lågsiffriga sortimentet, medan Tim Horton inte har gjort det. Kaffe- och bagerikedjan har varit inkonsekvent och rapporterat negativa siffror mer än en bara ett fåtal gånger. Emellertid verkar QSR:s justeringar i marknadsföring och servicekvalitet löna sig – totala intäkter skiftades till positivt territorium under det senaste kvartalet, där Burger King och Popeyes ökade försäljning var 3,6 % respektive 3 % under andra kvartalet. Detta är en uppgradering från 1,8 % och 2,9 % under samma kvartal föregående år.

Analytiker förväntar sig att företagets resultat ska växa med en årlig takt om 19 % under de kommande fem åren, eftersom de fortsätter att öppna nya restauranger och upprätthålla kostnadsdisciplin. Aktiens framtida P/E på cirka 27 bör då kanske inte se som ”dyrt” relativt detta, men när PEG-talet studeras ligger det på -1,5... Det finns, uppenbart, här väldigt många ”om” och ”men”.

Likt sina fränder, McDonalds och Starbucks, är utdelningstrenden positiv. Sedan första utdelningen 2012 har tillväxten varit:

12 månader
3 år
5 år
7 år
44,6 %
44,01 %
48,15 %
80,59 %

Utdelningsandelen har växlat mellan 84 % till 48 % och under nuvarande räkenskapsår ligger den på förstnämnda. Utdelning i förhållande till fritt kassaflöde ligger i år på 36,5 % och har som högst 40, 39 (2018) och som lägst 5,49 (2012). Dock bör det tilläggas att vinsten per aktie – VPA- inte går i en spikrak trend. Emellertid är den långsiktiga trenden positiv. Till en kurs om cirka 88 CAD ligger direktavkastningen på 2,8 %, vilket skall ställas till dess snitt om cirka 2 % de senaste 7 åren.

Då de expanderar i snabb och kraftig takt är skulden därefter. Fram t.o.m. Q2 2019 har bolaget en nettoskuld på 49,6 % och mätt i ebita ligger den på 5,1, vilket också är dess snitt sedan 5 år tillbaka.
Källa: Börsdata
Till ett pris om cirka 85 CAD ligger P/E på 25,7 % och ev/ebit 14,8. Detta kan sättas i relation till dess bruttomarginal, som är i en stigande trend på 66,8 %. Detta bör ses som positivt och detsamma gäller även rörelsemarginalen på 35,4 % samt den stigande vinstmarginalen på 10,7 %.


Källa: Börsdata
Jag har suttit och jämfört QSR:s siffror med McDonalds', men även Starbucks' och sett till dessa tycker jag inte att de sticker ut som någon sorts "vinnare". Dock kanske det är ett sådant där bolag man kan/vill köpa, låta det ligga och "hoppas" på att de kommer utvecklas och gå som McDonalds (bild nedan)? Jag lägger till bolaget på min bevakningslista och ser om det tål att dammas av inom en relativt snar framtid.
Källa: Börsdata. McDonalds´ utveckling sedan 1998
Äger du QSR? Tror du att det är en hållbar (host host!) verksamhet att investera i? Om det jämförs med McDonald's tycks denna bransch kunna klara såväl den ena som det andra krisen? Viktigt att poängtera är det faktum att McDonalds mer är ett fastighetsbolag än en renodlad snabbmatskedja.2 kommentarer:

 1. Tycker McDonalds eller även Starbucks är mer attraktiva alternativ. Läs boken "Behind the Arches" . Rekommenderas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stoli7 och tack för din kommentar,

   Även jag håller SBUX för QSR, men är kluven till att de lånar mycket för dels utdelningar, dels återköp. Förvisso är det låga räntor, men...?
   Hade hoppast att nämndas rapport igår skulle vara dålig, men de kom in enligt estimaten. Funderar på om jag skall svälja värderingen och bara "köpa och glömma"?

   Tack för boktipset!

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera