måndag 28 oktober 2019

Cloetta - är det det rätta?


I den senaste Aktiespararen (2019: 10) är det en intervju med Cloettas VD, Henri de Sauvage Nolting. Bland annat avhandlas köpet av Candyking och problemen som här tillkom, e-handelns framväxt samt frågan om sockrets vara, eller icke-vara. Beträffande e-handel är det intressant att se att Cloetta satsar i Nederländerna, men också i ett samarbete med Tesco i Storbritannien. Just dessa länder bedöms av VD ligga i framkant gällande just e-handel.

Utöver detta ställs VD mot väggen angående sockrets vara, eller icke-vara, och här är svaret att de är mycket observanta på vad som händer på marknaden och på vad kunder efterfrågar. Därtill hävdar de Sauvage Nolting att de flesta köper godis en till två gånger i veckan och då kanske tankarna om undantag från vardagens regler om godisförbud ges överseende(?). Därtill framkommer att 20 % av bolagets produkter är antingen helt sockerfria, eller i en upplaga om ”X procent mindre socker”, såsom den senaste Gott & Blandat-påsen, som nu finns i en version med 30 % mindre socker.

Bolagets huvudmarknader är de nordiska länderna samt Nederländerna. I UK är bolaget marknadsledande gällande smågodis medan de befinner sig bland de främsta gällande pastiller et cetera. Godis står för 58 % av den sammanlagda omsättningen, choklad för 18 % och pastiller för 12 procent. Beträffande resterande omsättningsprocent är det tuggummi, nötter med mera som kläms ihop.

Cloetta är ett bolag som jag sett många diskutera och det framhålls som ett av de mer ocykliska tillika konjunkturokänsliga bolagen bland övriga, för ”det finns alltid utrymme för en kexchoklad, eller en plopp” på vägen ut ur butiken. Utöver detta skall ej heller deras pastillers roll negligeras, då bolaget tjänar stora pengar på dessa – framför allt i Storbritannien. Om detta och mycket mer framkommer i Nicklas Anderssons podcastavsnitt om bolaget, i vilket Jacob Broberg, f.d. IR-ansvarig på bolaget står för svaren på Mr. Googles frågor. Utöver detta kan även Kvalitetsaktiepoddens och Market Makers’ specialavsnitt med Lynchöping rekommenderas, då Cloetta, Saab samt Sectra avhandlas

Undertecknad har vid flera tillfällen tittat på Cloetta och ömsom har styrkor identifierats, ömsom dess antonym. Vinsten är förvisso i stigande trend, men stegen från föregående period är så små att de får ett grodyngel att framstå som vore det ett en jätte. Jag har ofta hakat upp mig på att det fria kassaflödet visat en slagig historik samt att vinstmarginalen är allt annat än opålitlig. Nu skall jag inte säga för mycket, för mycket har jag inte läst på, utan det har mer varit då artiklar blivit virala samt då en natt har förgyllts med ett ändlöst surfande på Börsdata.

Källa: Börsdata
När jag investerar bygger jag inköpen och ökningarna dels på story, dels på numbers. Gällande godisfabriken från Köpenhamn blir jag inte lika starstruck som jag blir med LVMH, för att nämna ett bolag bland flera. Det är flera faktorer som får mig att vara kluven till Cloetta:

1.     Smågodis är (enormt) stort i Norden i allmänhet, men Sverige i synnerhet. Om Norden förbises – var finns tillväxten? Nederländerna är absolut en marknad att ta in i beräkningarna, men sedan? Har inte ”the Swedish smågodis” försökt att invadera och etablera sig i USA sedan Ebba Grön sjöng ”Staten och Kapitalet”?
2.     Om det nu är en sådan ”stabil verksamhet”, hur kommer det då sig att VPA har varit mer ostabil än den svenska regeringens ekonomiska politik sedan det blev ett regeringsskifte?
3.     Är Cloettas varumärken starka? ICA, Axfood med flera skapar allt mer egna produkter och risken finns att det bara är en tidsfråga innan de lyckas komma med ett par sådana som konkurrerar ut Cloettas’. Om smakskillnaden är näst intill obefintlig tror jag att kunder kommer att välja ICA:s eller Axfoods produkter givet att de kommer att vara billigare.

Detta är tre av de största frågetecken jag har kring godisbolaget och ömsom undrar jag om jag strider mot väderkvarnar, ömsom ser reella jättar(?). För den som är intresserad av räkenskapsåren 2008 samt 2009 finns de här. Att adderade till 2008 är att bolaget hade stora problem med en fabrik i Italien.

Äger du Cloetta? Varför? Varför inte? Är det en sådan ”stabil” bransch som många tycks hävda?


7 kommentarer:

 1. Köpte cloetta på 23,80 i mitten på mars då jag tyckte att det var mycket attraktiv kurs, nu går jag i tankarna att sälja då jag i stort har gjort samma analys som du har gjort angående cloettas framtid. Tittar man i godisaffären så köper folk mer lösgodis än någonsin (känns det som), men frågan är hur mycket man kan ändå kan växa framöver, känns som att det finns bättre case.

  Mvh Thoke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thoke och tack för din kommentar samt ditt besök!

   Svenskar köper godis, ja, men hur ser det ut i resten av världen? Svår fråga och så länge tvivel finns är det klokast att hålla sig utanför.

   Önskar dig en slapp måndagseftermiddag.

   /Sofokles

   Radera
 2. Idag var det uppenbarligen det rätta. +7% på, såvitt jag ser, rek höjning från Carnegie. Vill dessutom minnas att det inte finns särskilt många publika renodlade snacksbolag (i världen), vilket ger visst internationellt intresse i bolaget - som idag när internationella mäklarna tydligt var på köpknappen.
  Sidlinje – senaste inlägg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sidlinjen och tack för din kommentar!

   Det var passande att den kom. Således är det några som ser annat på bolaget än vad jag gör. Deras "rek" ändrar dock ej min åsikt och ännu står mina frågor kvar.

   Det internationella tycks hålla sig till UK och Nederländerna och i resten av den stora världen tycks Cloettas konfektyr inte riktigt slå, eller?

   Tack för ditt besök tillika din kommentar!

   /Sofokles

   Radera
 3. Har tittat på Cloetta en del, men blev grymt besviken när de drog in min absoluta favorit "Salta björnar". Ett sådant helgerån kan inte gås obemärkt förbi, så därför blev det ingen investering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen och tack för din kommentar!

   Ja, om de drog in på "Salta björnar" förstår jag om du blir avig! Jag säger det enbart med lite ironi, för det du åsyftar är viktigt; kundernas önskemål är allt för konfektyrbolag likt Cloetta.

   Önskar dig allt gott!

   Mvh
   Sofokles

   Radera
 4. Jag är här för att vittna om vad Dr James gjorde för mig. Jag har lidit av (GENITAL HERPES VIRUS) sjukdom under de senaste fyra åren och har haft konstant smärta och klåda, särskilt i min privata del. Under det första året trodde jag på Gud att jag skulle bli botad någon dag. Denna sjukdom började cirkulera över hela kroppen och jag har tagit behandling från min läkare som ingenting fungerar, för några veckor sedan kom jag över ett vittnesbörd om Kasha, på internet vittnar om en herbalist som heter Dr James från Västafrika, om hur han botade honom från 7 år HSV 2. Och han gav också den här e-postadressen ... [drjamesherbalmix@gmail.com] ..., rådgivande någon att kontakta honom för att få hjälp om någon typ av sjukdomar som han skulle vara till hjälp, så jag mailade honom och berättade om min (HSV 2), han sa till mig att jag inte skulle oroa mig för att jag kommer att bli botad !! Jag tvivlade aldrig på honom. Jag tror att han kan bota mig också, Dr James förberedde och skickade mig helande olja, tvål, rötter och örter som jag tog. Under den första veckan började jag uppleva förändringar över hela mig, efter fyra veckors användning av hans rötter / örter, olja och tvål blev jag helt botad. inte mer klåda, smärta på mig längre som Dr James försäkrade mig. Efter en tid gick jag till min läkare för att göra ett nytt test. resultatet blev negativt. Så vänner, mitt råd är om du har en sådan sjukdom eller känner någon som lider av den eller någon annan sjukdom som HPV, HBV, HIV / AIDS, ALS, HBP, CANCER, NEPHROTIC SYNDROME, etc. kan du kontakta Dr James växtbaserade blandade hemmet av välbefinnande direkt på hans .... drjamesherbalmix@gamil.com ... Han är en bra man, och han kommer att hjälpa dig.

  SvaraRadera