söndag 20 oktober 2019

Blandade boktips


Jag har tidigare berättat om att jag älskar att läsa böcker och att jag är en litterär allätare. Jag läser inte enbart fakta- och populärvetenskapliga alster, utan även skönlitterära sådana. Just romaner finner jag mycket givande, då de dels låter min fantasi att få arbeta fritt, dels då de får mig att släppa allt runt omkring mig. Genom att hitta en fungerande eskapism tror jag att jag har mycket att vinna, då jag med en distans till det som annars upptar mycket av min tankeverksamhet kan ta mig an mina grubblerier med andra, friska och icke-dömande ögon.

Romaner får mig också att lära hur olika livssituationer, dilemman, relationer et cetera kan se ut och självklart kopplar jag till mig själv och hur jag skulle ha agerat i en liknande situation. Därtill ger romaner mig en känsla av välbehag. Om detta beror på att jag såväl utvecklar mitt språk som intelligens därtill fantasi, eller om det bara är eskapismen på ett mer generellt plan, vet jag inte och faktum är att det gör mig detsamma, då det ej ändrar faktum. Till mina elever säger jag alltid: Läs. LÄS!

Jag kan ibland få uppfattningen att många på såväl twitter som inom bloggosfären vill framhäva att de (enbart) läser "nyttig" litteratur, såsom faktaböcker eller populärvetenskapliga böcker. Undertecknad läser även dessa, men inte bara. Jag är av uppfattningen att det finns mycket vinster även med de mer skönlitterära verken och vill råda de som på förhand har dömt bort dem att istället ge dem en chans. 

Då jag ömsom sitter med mina studier, ömsom med korrektur i mitt bokmanus blir det mindre tid till önskad läsning. Emellertid vill jag dock lyfta fram två böcker som jag på senaste tiden har avverkat.

Den ena hade jag tänkt att skriva en recension om, men då jag fann en bra och mycket illustrerande sådan fann jag det irrelevant. Således hänvisar jag till denna istället. Har du ett intresse av hur du kan utveckla dig själv, stå emot de mentala hinder som du har intalat dig själv att ha; hur du går tillväga för att möte dina största rädslor et cetera kan jag varmt rekommendera Can’t Hurt Me (Goggins, 2018). Visst finns det ett otal samma böcker på berörda tema, men jag finner ändå denna läsvärd.

Den andra boken är en ren och skär skönlitterär roman. En författare som jag har kommit att uppskatta är Picoult, som har författat Små Stora Saker (Picoult, 2018). Språket, berättelsen, karaktärerna… Det är en mycket levande och verklighetstrogen roman och fabeln är lika hemsk som intressant. En afroamerikans neonatalläkare, Ruth, anklagas av vit-maktanhängande föräldrar för att ha mördat deras tre dagar gamla barn på BB. Dagen innan hade pappan i den nyblivna familjen krävt att Ruth inte fick vårda deras nyfödda Davis, vilket sjukhuset valde att acceptera. När sedan barnet plötsligt drabbas av hjärtstopp och Ruth, tillsammans med andra, utför första hjälpen och gör allt för att rädda det, kommer vissa rapporter visa att den HLR som Ruth utförde visar att den kan ha varit för kraftig och hård. Således kan den ha lett till barnets död. Självklart kommer en stämning mot Ruth personligen från föräldrarna, där sjukhuset tar avstånd och t.o.m. pausar hennes legitimation. Att rasfrågan blir central säger sig självt.

Jag skulle kunna skriva mer, men letar du efter en gripande skönlitterär bok – köp denna.

Näst på min lista står The Joker Pshycology – Evil Clowns and the Woman Who Loves Them (Langley, 2019) samt uppföljaren till 1793 (Natt och Dag, 2018), dvs 1794 (Natt och Dag, 2019).

Vad läser du just nu och är du likt jag; en allätare, eller är det enbart böcker som fokuserar på ekonomi, eller något annat ämne?


7 kommentarer:

 1. En sak som jag vill plussa för är att läsa om böcker för att hålla innehållet levande om man kan uttrycka sig så. Själv håller jag på med Roger Lowensteins When Genius Failed. Boken presenteras som Story telling journalism at its best. Håller helt med. Att bli påmind om att disciplin är betydligt viktigare än intelligens kan man inte bli för ofta.

  När man man läser boken häpnar man över hur hela detta gäng med John Meriwether i spetsen så totalt missade begreppet riskhantering. Hur man så totalt litade på teoretiska modeller. Boken handlar om Long Term Capital Managment. Är man intresserad av investeringar så är det nästan tjänstefel att inte läsa den.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars och tack för din kommentar tillika boktips.

   Då du tycks tala dig så varm för denna bok, ämnar jag att själv läsa den. Således har jag skickat ett mail till "min" bibliotekarie och hoppas få den inom ett par veckor.

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 2. Sömngåtan är en fantastisk bok som varmt rekommenderas. Särskilt i dessa tider när effektiviserings vindar blåser.
  Varning för viss upprepning av innehållet (likt många amerikanska böcker) mot slutet men på det stora hela en av de bättre böckerna (utanför ekonomi-sfären) jag läst senaste åren.

  Med vänlig hälsning R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej R och tack för såväl besök som kommentar!

   Håller med dig om denna bok - klart läsvärd och mycket givande!
   Rekommenderade den till vissa av mina elever varav viss just nu håller på att läsa den.

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 3. Hej.
  Jag är helt klart en allätare i bokläsarvärlden. Det byggs upp perioder då vissa ämnen eller "fack" blir intressanta och jag läser det mesta som finns i just detta ämne. Det kan vara faktaböcker, evolution, historia, osv. Skönlitterära böcker när det känns rätt och just nu är jag på sluttampen av Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafon. Jag gillar hans mastiga skrivspråk och finurliga och roliga konversationer. I stort sett läser jag allt som jag finner intressant.
  Ekonomiböcker har jag avverkat i parti och minut och jag ser ju fram emot mitt signerade exemplar av din kommande bok!

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. God måndag herr PP och tack för din kommentar!

   Kul att även du är en allätare!
   Zafon är duktig och jag håller hans "En ängels lek" som favorit. Den har en given plats i min bokhylla!

   Jag blir rörd av ditt svar och självklart skall det fixas med ett signerat exemplar!

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
  2. Vill också addera att jag finner din smak god samt att jag delar det du skriver om Zafon; "..mastiga skrivspråk"!

   /Sofokles

   Radera