fredag 25 oktober 2019

En musikalisk intervju

Sedan cirka tre år tillbaka har jag, vid ett tillfälle per år, intervjuat diverse twitter- och bloggprofiler och nu har det kommit till 2019 års upplaga. Under ett par fredagar framöver kommer det att serveras mycket intressanta och givande intervjuer mellan mig och en profil.

En twitterprofil, som tyvärr inte har någon blogg, och som jag tror att många antingen följer, eller har sett någon tweet från, är Robin Capital Inc. Ofta är han involverad i diskussioner där det kan upplevas vara en något ansträngd stämning och ibland är det också ett faktum. Han drar sig inte för att ömsom säga vad han anser,  och då utan att använda silkesvantar, ömsom och stå vid det.

Jag har följt Robin under flera år och kände att det nu var dags att söka reda på lite mer om denne intressanta profil; vem är han? Hur investerar han? Hur ser hans historia ut? Intervju fortgick under cirka en veckas tid och blev klar dryga veckan innan detta inläggs publicering.



Stort tack till dig, Robin Capital, Inc, som tar dig tid att ställa upp på denna intervju. Då såväl din som min tid är dyrbar tycker jag vi ger oss an intervju direkt. Många följer din twitter, men du brukar sällan skriva om ”allt och inget”, vilket gör att såväl jag som läsarna önskar att du berättar lite om dig själv? Yrke, ålder, utbildning et cetera.

Tack för att jag får vara med! Jag är en musikintresserad, vinälskande aktienörd på 36 år. Har fru och barn. Har varit på börsen sedan 2005. Till vardags jobbar jag på storbank och har pluggat ekonomi innan det. Utöver att nörda ner mig i årsredovisningar och annat aktierelaterat, gillar jag att spela gitarr, titta på snooker & ishockey. Har gått på musikskola i Los Angeles under ett år när jag var yngre, vilket var en otroligt bra livserfarenhet.

Oj, detta var verkligen nyheter för mig, och säkert många av läsarna. Kan du kortfattat beskriva dina minnen, intryck och känslor från denna tid? Musikskola i LA känns… exklusivt och… hmm, elitiskt(?).

Det var såklart väldigt häftigt att som 20-åring flytta till L.A. Det var rätt tufft, och inte alls exklusivt som man kan tro. Jag hade ingen bil och alla som varit i L.A. vet hur svårt det är att ta sig runt om man inte har bil. Jag tror dock lokaltrafiken är utbyggd en del sen jag bodde där (2003-2004). Finns mycket roliga och mindre roliga minnen därifrån, men ett kul minne var när jag fick möjligheten till att träffa Yngwie Malmsteen backstage i San Diego.  Man såg även kändisar titt som tätt. En gång såg jag Anthony Hopkins glida runt i en nedcabbad bil. Ett mindre roligt minne var när vår hyresvärd hotade oss med att bli utslängda på gatan för att min rumskompis hade dåligt med cash, det löste sig dock till slut. Skolan var visserligen svindyr att gå på, men skulle inte kalla den elitistisk. Många som gick där fick fina karriärer inom musiken senare. En kille jag hängde lite med blev gitarrist åt Pink, och är det än idag. Jag kommer under hösten/vintern lägga upp lite gitarrklipp på min Twitter, för den som är nyfiken på mina licks :-)


Många bloggare skriver om att de jagar en frihet, antingen i form av FIRE, eller bara en frihet med mer ”guldkant på tillvaron”. Om detta har du varit relativt förtegen, vilket gör att jag vill veta mer om vad syftet är med din portfölj – när kom detta syfte att skapas inom dig och har det ändrats under tidens tillika resans gång?

Jag har tidigare haft en vision om att skapa ett tillräckligt stort utdelningsflöde så att jag kan dra mig tillbaka i Thailand eller liknande. Detta mål har med tiden förändras, framförallt efter att jag fick barn. Jag förstår inte hur det kan vara eftersträvansvärt att bara sluta sitt jobb för att man kan, utan att ha långsiktiga konkreta mål med vad man tänkt att göra med sin tid utöver att t.ex. träna och följa börsen. Jag finner en sådan tillvaro väldigt begränsad. Jag har nog ganska öppet kritiserat det här med FIRE på Twitter, då jag tycker det är en ohälsosam utveckling att så många strävar efter att ”leva på utdelningar”.  Samtidigt tycker jag det är fel att kritisera enskilda individer om hur de ska leva sina liv.

Nu till mina egna mål och förhoppningar. Jag kommer att fortsätta att arbeta, då jag gillar mitt jobb. Jag gillar också den sociala biten med att ha ett arbete att gå till. Vad gäller investeringar har jag inget utsatt mål över hur mycket jag måste spara varje månad, utan jag tittar vad som blir kvar när alla räkningar är betalda och skyfflar in det på någon av mina depåer.  Jag lever inte särskilt sparsamt, utan unnar mig goda viner (som ni kanske har sett på Twitter), går ut och äter några gånger i månaden och äter alltid lunch ute på vardagarna. Min långsiktiga förhoppning är att ta en corner i ett mindre börsbolag och via styrelsearbete, eller liknande, vara med och påverka bolaget. Detta är dock något som ligger väldigt långt fram i tiden, troligtvis tidigast om 10-15 år. Jag har också en vision att i framtiden börja köpa fysiska fastigheter i kommersiellt syfte. Om jag i framtiden har tillräckligt med privata investeringar som tar upp för mycket av min tid, skulle jag kunna tänka mig att säga upp mig, men det är inget som aktuellt åtminstone de närmsta 10 åren. Jag tror något liknande har t.ex. den kända investeraren Niklas Ramstedt samt bloggaren Lundaluppen gjort. Blev ett långt svar, men syftet med investeringar är ett område som intresserar mig väldigt mycket.


Tack för det utförliga svaret och be inte om ursäkt – det är precis vad jag och läsarna önskar. Du har utvecklats mycket under de gånga åren och som återkommande läsare har det varit intressant att få vara en del av din resa, vilken jag vill gratulera dig till. Om du ser tillbaka på denna resa från dess start och fram till idag – vilka är de tre viktigaste lärdomarna som du har tagit med dig? Kan du utveckla ditt svar om varför du anser dessa vara de främsta jämte andra?

Något jag lärt mig, vilket jag tror inte har undgått någon på Twitter, är att jag kategoriskt undviker bolag som ”är i ropet”.  Vad som karakteriserar ett sådant bolag är naturligtvis väldigt diffust, men ta t.ex. ett bolag som inte tjänar pengar, har ett Mcap på mindre än 500 Mkr samtidigt som att det finns tusentals aktieägare via Avanza i bolaget och forumet svämmar över med kommentarer. Då drar jag öronen åt mig direkt, oavsett hur ljus framtiden ser ut. Det kan också vara ett bolag som tjänar bra med pengar just nu, men där värderingen är skyhög - sådana brukar jag också undvika.

Att inte sälja för tidigt har varit en annan dyrköpt läxa för mig, vilket är min största lärdom tror jag. Kan ta Fabege som exempel. Jag köpte en liten sudd i mars 2009 som jag sålde två månader senare. Fabege har gått upp 720% sedan jag sålde, exklusive utdelningar...

Personligen smärtar det mer att sälja aktier som sedan sticker, än att sitta kvar med en surdeg. Surdegar kan i många fall generera utdelning i väntan på kursuppgång, som plåster på såren. Att göra så lite som möjligt i portföljen är lärdomen jag drar av ovan, vilket jag med tiden mer och mer inser är det mest lönsamma, även om företrädare för bankerna hetsar dig att göra det ena och andra i din portfölj. Att vara med om kraftiga nedgångar i portföljen är jobbigt där och då, men är ändå i långa loppet nyttigt, då det gör en mer ödmjuk samt mer avtrubbad för portföljsvängningar åt båda hållen. Ibland går portföljen upp 40-50 000 kr under en enskild dag, men det är inte så att jag skriker av lycka för det, utan jag tar det med ro.

Får jag vara lite närgången och fråga om ifall du är ”öppen” om din/dina familjs ekonomiska situation för nära och kära, eller är allt som du skriver om på bloggen bara något som du och din familj är medvetna om?

Jag är ganska transparent med min ekonomiska situation gentemot min familj samt nära vänner. Det är inget man behöver skämmas för, eller känna att man skryter för att man berättar om det. Däremot nämner jag inga summor på Twitter vad gäller mitt totala eget kapital. Jag har inga synpunkter över vad som är rätt och fel om bloggare och twittrare bör vara öppna med sin ekonomi - det är upp till var och en.


Ibland nämns det vilka innehav du har, men kan du berätta lite om din portfölj?  Hur är din portföljstrategi och hur du reflekterar kring portföljbyggande i allmänhet, men kring din egen i synnerhet?

Jag säljer i princip aldrig några aktier och har under 2019 inte gjort ett enda sälj. Jag återinvesterar 100 % av alla utdelningar och jobbar med en del belåning (förklarar delvis min fina portföljutveckling på ca +49% YTD).  Eftersom jag i princip aldrig säljer ser jag min belåning som ett form av arbitrage. Jag lånar för 1,75 % och köper aktier som oftast delar ut mellan 3-5%, mellanskillnaden mellan räntan och utdelningen ser jag som ren arbitrage, eller ”gratis pengar”. Sen så kommer aktierna svänga upp och ner under resans gång, men det spelar mindre roll så länge utdelningstrenden för bolaget är positiv. Jag har några få bolag som inte delar ut något eller har väldigt begränsad utdelning, men där tror jag på fin substansvärdestillväxt istället. Jag har inga fasta regler för hur min portfölj måste se ut, vilket jag ser som fördelen med att vara privat investerare. Du har inga riktlinjer att förhålla dig till vad gäller exponering i olika branscher eller portföljvikt. Generellt sett gillar jag fastigheter, då de har förutsägbara kassaflöden. Jag gillar även banker då de tenderar att generera hög direktavkastning, vilket ger en fin stabil grund till portföljen. Jag ser storbankerna som högavkastande obligationer.

Jag gillar även konsumentbolag med starka varumärken. Jag undviker helt och hållet oljebolag, gruvbolag, biotech och gamingbolag, då jag anser att risken generellt är alldeles för stor i dessa branscher och risken för total kurskollaps är för stor. Några exempel: Starbreeze, Seadrill, Nordic Mines m.fl.

Jag försöker överlag följa hur stora duktiga investerare agerar på börsen och titta på i vilka bolag de är storägare i. Investerare i Sverige som jag noggrant följer hur de investerar och agerar är: Melker Schörling, Fredrik Lundberg, Stefan Persson, Sven-Olof Johansson, Rutger Arnhult, Erik Selin, bara för att nämna några. Jag kan inte understryka nog vikten av att ta rygg på denna typ av investerare, istället för vad folk på Twitter tycker att du ska göra. Det största nybörjarmisstaget som de flesta gör är att de läser på olika forum om vad man ska investera i. Det slutar sällan bra. Kolla istället upp hur ovan nämnda investerar och följ i deras fotspår så blir du över tid rikligt belönad.

Mycket kloka reflektioner. Du nämner framstående svenska investerare, vilket får mig att komma till slutsatsen att du fokuserar på svenska bolag? Hur ser du på den, i såväl lång som kort trend, sjunkande SEK:en? Att påverka valutan kan ingen av oss göra, men vi kan agera utifrån tankar, reflektioner samt historik.

Jag har hyfsad koll på större amerikanska bolag, men har valt att endast köpa svenska bolag för tillfället. Tycker det finns gott om svenska bolag som ger en exponering mot andra marknader. Bara för att aktien är noterad i Sverige betyder det inte att man enbart får exponering mot Sverige. Ta t.ex.H&M, som endast har 3,8 % av sin försäljning i Sverige. Valuta överlag är något jag tar väldigt lite hänsyn till, då detta tenderar att jämna ut sig med tiden. Nu har ju SEK varit väldigt svag både mot EUR och USD en längre tid, så kanske det finns en del uppsida för SEK där. Låter det vara osagt dock. Kanske det blir ett utländskt innehav i portföljen nästa år. Tittat lite på Heineken tidigare. Fint bolag, och alkohol säljer oavsett konjunkturläge. Jag kan lägga till att jag inte har några problem med att göra ”oetiska” investeringar, som alkohol, vapen och tobak i allmänhet klassas som.


Hur många bolag består din portfölj av? Skulle du även kunna berätta om hur du tänker kring direktavkastning och utdelningsandel? Har du någon ”lägsta gräns” för DA på ett bolag samt en gräns för ”högsta” utdelningsandel?
Har ca 12 innehav. Tidigare fokuserade jag ohälsosamt mycket på direktavkastning, men har med tiden insett att det finns andra parametrar som är viktigare att ta hänsyn till. Om bolaget kan förränta pengarna på ett bra sätt finns det inget mervärde att dela ut vinsterna till aktieägarna. Jag har ingen nedre eller övre gräns för hur mycket ett bolag måste dela ut för att det ska vara intressant. Jag undviker dock helt preferensaktier, då jag tycker det är en usel investeringsform.  Utdelningen är cappad och du kan inte förvänta dig en totalavkastning som är större än den direktavkastning du får, vilket vanligtvis brukar ligga på 5-6%. Man kan jämföra detta med Balder, som inte delat ut en krona någonsin på sina stamaktier, och gett en årlig totalavkastning på 44 % senaste 10 åren. Ett tåg många utdelningsinvesterare missat, då man stirrar sig blind på hur stor utdelningen är i procent. Om fler fastighetsbolag tog efter Balder och återinvesterade 100 % av sina vinster i nya fastigheter, hade fler bolag kunnat göra samma fantastiska resa. Det verkar dock som om att det lilla fastighetsbolaget Brinova kör med samma strategi som Balder, även Nyfosa tills dess att man nått ett fastighetsvärde om ca 25 mdr kr.

Jag håller med dig om riskerna att stirra sig blind på utdelning och direktavkastning och de bolag som presenterar som exempel är ju ypperliga bevis för detta. Om vi kan återgå till din portfölj. Här nämner du att du har cirka 12 bolag. Det handlar ej om att ge råd, eller tips, men om du fick välja ut 3 stycken bolag i din portfölj – vilka skulle det vara och varför.
Hexpol – fin företagsförvärvare, bra exponering mot USD, stabil huvudägare i form av Melker Schörling.

Castellum – med Arnhult som största ägare kan det bli en merger med Klövern på sikt. Borde finnas otroligt fina synergieffekter med tanke på att de verkar på ungefär samma marknader och har samma typ av fastigheter. En annan tänkbar variant är Corem/Klövern/Castellum.

Volati – haft en lite skakig resa sedan IPO, men verkar nu ha hittat tillväxten igen. Huvudägarna är extremt långsiktiga både vad gäller deras eget innehav i Volati samt vad gäller portföljbolagen. Exemplariskt track record med en EBITA CAGR på ca 35 % sedan start.


Var är du om 10 år och vad gör du då?  
Förhoppningsvis har jag precis köpt mina första fysiska kommersiella fastigheter då, och börjat fila på en framtid som heltidsinvesterare och fastighetsmagnat :-)

11 kommentarer:

  1. tack bra intervju. En sak som som vanligt stör bara - FIRE kritik- hur kan så många, även "insatta" personer tro att leva på utdelningar innebär att man inte har några mål, ett passivt liv utan riktning? Att kunna leva på utdelningar öppnar istället upp för en enorm valfrihet och målsättningar inom i princip vad som helst. Vi är tex många som investerar i onoterade bolag, extremt roligt, kreativt och lärande och jobbskapande. Att se ett litet företag växa från en anställd, till tio, tjugo etc tack vare riskkapitalet är enormt tillfredsställande och värdeskapande ur ett samhällsperspektiv.

    För mig så måste kritikerna lida en stor brist på fantasi/kreativitet då de ser det som en begränsad tillvaro, samtidigt som en fast arbetsplats ses som fantastiskt utvecklande..

    Och gällande den sociala biten - en liv utan anställning behöver ju inte begränsa den sociala biten, istället kan man ju välja mer fritt hur, var och med vem man vill umgås, ofta ur en mkt bredare krets.

    Fast det kanske är jag och den lilla gruppen FIREs jag umgås med som är annorlunda, vad vet jag, många andra FIREs kanske ligger där passiva på soffan och räknar utdelningskronorna på avanza hela dagarna. Känns dock inte så sannolikt..

    SvaraRadera
  2. Road,

    Håller helt med dig. När jag slutade jobba fick jag möjligheter att göra saker som jag inte hade tid med innan. Jag har varit med i en diskussionsklubb, en bokcirkel där vi satt och pratade om en bok vi läst. Vid något tillfälle hyrde jag en privat danslärare som jag dansade med. Möjligheterna är oändliga och inte minns känslan av att stiga upp på morgonen och kunna göra vad man vill med sin dag.

    Detta att man inte behöver träffa människor man inte gillar. Man är fri.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  3. Ja, det är precis såna saker jag pratar om, den typen av frihet att göra vad man vill med sin dag.

    För ett tag sedan vandrade jag i mellersta Sverige, en fantastik sensommardag mitt i veckan. Förr i tiden hade jag suttit på kontoret. Vi kom till en fäbodvall i väglöst land. Senast bebodd i början av 1900talet. Trodde vi. När vi närmade oss kom en kvinna ut. Det visade sig att hon bott där i skogen de senaste 18 åren och hade en fullt aktiv fäbodvall med kor och får. Hon bjöd in oss på kokkaffe, hembakt och berättade om sitt liv. Det är sånt jag aldrig skulle haft tid med i mitt gamla chefsjobb där varje minut var inrutad. Och alla mina storstadsvänner inom finans och entreprenörskap i all ära - ibland är det mer utvecklande och spännande att träffa helt andra människor och lära sig saker väldigt långt ifrån det man kunde göra i det inrutade livet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars och Road och tack för era återkommande besök tillika kommentarer!

      Jag håller med er om att det tycks finnas en sorts naivitet kring att de som siktar på FIRE kommer bo hemma i mjukisbyxor, med stjärten i soffan och blicken på Netflix. Dock tror jag att det som de flesta "motsätter" sig är att exekvera FIRE "för tidigt" och således lida en risk att den ej är hållbar(?).

      Personligen har jag ingeting emot de som drivs mot och lockas av FIRE, men jag är emot de unga som innan de ens har börjat jobba, sätter det som mål. Skaffa förts utbildning, res, jobba och se OM du trivs. Sedan kan du reflektera kring ditt liv/FIRE.

      Tack ännu en gång!

      Önskar er en superb helg!

      /Sofokles

      Radera
  4. Intressant läsning.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Investeraren och tack för återkommande besök och kommentarer.

      Vad roligt att du fan n intervjun givande. Hoppas att de nästkommande sådana även är till din belåtenhet.

      Önskar dig en trevlig dag!

      /Sofokles

      Radera
  5. Svar
    1. Hej PBoch tack för återkommande besök och kommentarer.

      Vad roligt att du fann intervjun givande. Mer är i antågande;)

      Önskar dig en härlig vecka!

      /Sofokles

      Radera
  6. Tack för bar intervju. En intressant twitterprofil, underskattad enligt min uppfattning och en person man skulle vilja veta än mer om efter läst denna intervju, både vad det gäller investeringar och andra tankar i livet. Ett vintips borde vi ju också fått ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym (varför Anonym?!) och tack för såväl besök som kommentar!

      Mycket dåligt av Robin och jag skall se till att bot och bättring sker. Ett vintips vore, som du skriver, det minsta man kan önska sig... ;)

      Önskar dig en härlig tisdagseftermiddag!

      /Sofokles

      Radera
  7. Wow Säsongs hälsningar till alla mina vänner där ute, jag är så upphetsad att mitt trasiga äktenskap har återställts och min man har återvänt efter att han gick med mina två barn med en annan kvinna. Efter 8 års äktenskap har min man och jag varit i den ena striden eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Demark för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte bara vara stark för barnen, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta var fullt av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och varje natt tänker jag på honom och jag önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och behövde hjälp, så jag letade efter hjälp på nätet och hittade en webbplats som antydde att Dr. Igbinovia har hjälpt många människor för att komma tillbaka därförhållandet tillbaka. Då kände jag att jag skulle prova det. Jag kontaktade honom och han berättade vad jag skulle göra och jag gjorde det, sedan gjorde han en (Love spell) för mig. 28 timmar senare ringde min man verkligen och sa att han saknade mig och barnen väldigt mycket, så fantastiskt! och det var så han återvände samma dag, med mycket kärlek och glädje, och ursäktade för sitt misstag och för den smärta som det orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr. Igbinovia. Han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på nätet att Dr. Igbinovia, är en riktig och kraftfull stavagare om du behöver ditt förhållande tillbaka eller om din man flyttade med en annan kvinna, gråt inte längre, kontakta den här kraftfulla stavagern nu . Här är din kontakt: skicka ett mail till doctorigbinovia93@gmail.com, du kan också ringa det eller lägga till det på Whatsapp: +2348144480786 eller du kan också kontakta honom på viber på +2348144480786 ta saker för givet och det kommer att ta från du.......

    SvaraRadera