fredag 18 oktober 2019

IBM:s tredje kvartal


Att fokusera hårt på kvartalsrapporter ger jag föga för, då jag mer följer upp mina innehav på årsbasis. Då min placeringshoristont är lång, brukar jag mer ögna igenom rapporterna som kommer under ett räkenskapsår. Emellertid finns det vissa bolag som jag har valt att hålla mer koll på, däribland IBM, vilket jag tidigare har skrivit om.

IBM avslutade sitt förvärv på $34 miljarder av det öppna programvaruföretaget Red Hat i juli, vilket innebär att man kan förbättra tillväxten tack vare goda korsförsäljningsmöjligheter. Emellertid var det ingen tillväxt under tredje kvartalet för IBM. Faktum är att intäkterna sjönk med 3,9 %, vilket blev cirka analytiker  $190 miljoner under estimaten.

De rubriker som syntes i såväl DagensIndustri som Financial Times med flera berättar inte hela historien. IBM kunde bara redovisa en liten del av Red Hats intäkter under det tredje kvartalet på grund av den redovisade behandlingen av förvärvet. På jämförbar basis ökade Red Hats intäkter med 19 %, vilket är starkt. Därtill har IBM minskat sin skuld med $6,7 miljarder sedan Q2, vilket är mycket positivt! Vad som ytterligare är positivt är att cloud och service växer med cirka 6 %.

IBS:s huvudprodukter tog sig också an rollen som bakåtsträvare. Som ett exempel tillkännagav bolaget sitt senaste z15 mainframe-system förra månaden och det började levereras till kunder under den sista veckan i det tredje kvartalet – således hade det en mycket, mycket inverkan på Q3. Mainframe-försäljningen minskade under det tredje kvartalet med 20 %, vilket är att betrakta som en ”standard” (förstå mig rätt) i de sena stadierna av en mainframe-cykel. Försäljningen bör återupptas under det fjärde kvartalet.

”Comparisons with third quarter figures a year ago were distorted by the effects of purchase accounting adjustments following the Red Hat acquisition. Stripping these out, IBM’s underlying gross margin improve 1.5 per cent as it made further headway in important new products” (Rommety, Virgina. CEO)

Valuta och avyttringar hade också sin påverkan på försäljningen. Justerat för båda dessa faktorer, men inklusive de få/små intäkterna från Red Hat, skulle IBM: s försäljning ha sjunkit med bara 0,6 %. Detta är enligt mig inte bra, men bättre än vad envar tidskrifts rubrik gör gällande. Därtill gillar jag inte när valutapåverkan lyfts fram som en orsak när den spelar en negativ roll, likt H&M, som även brukade addera väder. När den istället påverkar positivt brukar det vara tyst. Således tycker jag att det är att sjunka i anseende att lyfta fram detta som en "orsak" till det mindre bra resultatet.

IBM kommer mer och mer, med tidens gång, att kunna ta del av Red Hats intäkter under de kommande kvartalen, vilket nästan säkert kommer att räcka för att driva intäktstillväxten under 2020. Z15 mainframe kommer också att hjälpa, även om valuta sannolikt kommer att förbli motvind.

Nästa år kommer att se bättre ut för IBM, men företaget har mycket arbete att göra för att övertyga mig och övriga investerare om att nuvarande strategi är den rätta. Jag har kvar den position jag tog innan rapporten för den andra kvartalet och kan tänka mig att öka om kursen hamnar under $125. Jag är beredd att ligga länge i detta bolag så länge kassaflödet fortsätter att vara ett flöde, och inte ett ”kasst flöde” (ursäkta 031-humorn). Med det sagt måste jag även betona de många risker som finns; förvärvet av Red Hat kommer att vara ett sorts "allt eller inget" för bolaget och om detta, men även annat, skrev jag om i det första och det andra inlägget. Förvisso har de flera ben i den jätte till organisation som de är, men om de skall klara av att hålla ett någorlunda jämt tempo med sina konkurrenter, vill det till att Red Hat, under IBM:s slöja, levererar.2 kommentarer:

 1. Jag är väldigt intresserad av IBM, speciellt inför kvantdatorerna men det känns riktigt trist nu när svenska valutan är så låg.. Vad gör man :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej "Valutan" och tack för din kommentar!

   Ja - kvantdatorer kommer att bli riktigt intressant och detta är en av de orsaker som gör att jag väljer att investera i IBM.

   Beträffande "dyr dollar" - tror du att den kommer att vara dyrare om +5 år? JAG tror det. Studera SEK mot de flesta valutor och trenden är tydlig; vi svenskar med vår SEK blir fattigare och fattigare. Dyrt idag är inte dyrt om +5 år. Detta är min djupa övertygelse.

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera