onsdag 23 oktober 2019

Utdelningarna täcker...allt(?!)


I helgen satt jag och studerade hur de kommande utdelningarna såg ut och hur detta år preliminärt skulle sluta. Resultatet kom att slå mig likt Zeus’ blixtrar spöade titanerna likt vore de Frankrike – ämnar ej dryga mig med fransoser, men när det kommer till krig talar statistiken emot dem. Visst hjälpte de USA att bli självständiga, men sedan? Napoleon… förlorade. WW1? WW2? Ludvix XIV och Ludvig XVI? Förvisso finns inga vinnare i krig, men det finns de som är större förlorare än andra… Således är mitt tips att, i ett eventuellt krig, inte satsa franskt.

Nåja, nu skulle inte detta inlägg handla om fransmän, men gå med vetskap om att jag kommer bli hånad, anfallen och utsatt för påhopp av diverse frankofiler på twitter (ingen nämnd, ingen glömd).

Det som blixtarna förmedlade var att jag detta år har uppnått en utdelningsnivå som täcker  alla de omkostnader som jag har. Att tillägga är att dessa ej är höga och att jag inte kan se mig själv i ett längre perspektiv leva på denna nivå. Just nu är det extra mycket jobb, studier samt bokskriverier. Detta gör att mycket annat ej hinns med och när tiden finns fokuserar jag istället på att vila.

Även om det inte är den nivå som jag kan tänka mig att leva gott på ändrar det ej faktum; nuvarande utdelningar täcker alla fasta tillika rörliga kostnader. Kanske vore det på plats med lite skumpa denna lillördag? Ja, kanske…

Ytterligare att addera är att jag inte siktar på någon FIRE e.d., utan just nu mår jag fantastiskt bra och stortrivs med mitt jobb och på min arbetsplats. Även om läraryrket ofta är tufft och krävande, är det extremt energigivande och belöande. Att få vara en del av ungdomars utveckling; att se hur de intellektuellt utvecklas och lär sig att 1+1 inte nödvändigtvis är ekvivalent med 2 är något som jag önskar att fler borde få se tillika uppleva. Så länge denna känsla finns inom mig kan jag inte se mig på någon annan plats än i just skolan!

Tack till alla som följer, stöttar och kommenterar – det betyder enormt mycket och jag lovar att försöka fortsätta att förpesta er tillvaro. 

9 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej Stefan och tack så mycket!

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 2. Grattis! Och detta redan vid 33 år? Fantastiskt bra. Själv är jag 49 år och har bara nått halvvägs till att täcka nuvarande totala kostnader, men kom igång sent också.

  Antagligen kan du dra ner på eller t o m avsluta nysparandet och bara låta kapitalet göra sitt och ändå inom ett antal år nå utdelningar som täcker även säkerhetsmarginal och nöjesmarginal.

  Jag börjar dock känna mig lite trött på jobb och hoppas på FIRE vidd 55 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej utdelningssmålänningen och tack för såväl besök som kommentar!

   Du kommer nå målet tidigare än vad du tror - glöm dock ej bort att ha roligt på vägen dit!

   Ja, jag skulle kunna skippa nysparandet, men jag är av naturen inte så frikostig av mig. Lägg därtill 100 % jobb, 50 % studier samt mitt bokprojekt och du får minimalt med tid över till annat än att sitta framför skärmen...

   Vid 55 års ålder kan jag förstå att en viss trötthet på förvärvsarbete infinner sig. Följer din blogg och önskar dig all lycka tillika välgång!

   /Sofokles

   Radera
 3. Snyggt jobbat!

  Vem vet tio år från nu sitter kanske bloggaren och skriver på en generationsroman. Ekonomiskt oberoende. Något i stil med Salingers Räddare i nöden eller Jack av Ulf Lundell.

  Han lyckas med att blanda FIRE rörelsen med skildringen av hur långt man kan nå med hårt arbete och verklig fokusering på uppgiften.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars och tack för de mycket vänliga och uppmuntrade orden!

   Ja, vem vet - jag ser det icke som en omöjlighet!

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 4. Stort grattis!! Väldigt inspirerande att följa din resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej TDS och tusen tack för din kommentar!

   kan enbart säga; "dito"!

   Önskar dig en förträfflig lillördag!

   /Sofokles

   Radera
 5. Riktigt grymt gjort! Stort grattis! :)

  SvaraRadera