fredag 11 oktober 2019

Världens befolkningstillväxt minskar - hur investerar du?


Jag kan ofta komma på mig själv reflekterande över allt och inget, stort och litet, gammalt och nytt. Även om många säger att det inte ”tjänar något till”, anser jag att det gör det, för om alla skulle tänka som så skulle mycket av den utveckling vi har idag inte existera. Emellertid ser jag mig inte som någon Jordens vita riddare– tro mig, för förvisso lider jag av många diagnoser, men en av dessa är inte hybris. Dock finner jag det givande att reflektera kring hur samhället och världen i allmänhet har sett ut, hur det idag ser ut och hur det i framtiden kan komma att se ut.

Tidigare har jag presenterat att jag till viss del har en mörk bild av människans framtid. I takt med att många av de resurser som vi idag anser vara essentiella minskas, kommer ambitioner att överkomma tillika kontrollera dessa att öka. Förvisso kan nya tekniker, eller nya råvaror, tillkomma, men det låter jag förbli osagt och okänt. Föreställ dig en värld där vatten är en bristvara. Inte kommer människan att samsas kring detta, utan som det rovdjur som vi är kommer det vara ”nöden har ingen lag” samt ”försvara till varje pris”.

Jag brukar lyssna på många poddar och även om en majoritet av dessa är härledda till oeconomicus mundi finns även andra, såsom Framgångspodden och P3 Dystopia. Den sistnämnda har jag vid ett fåtal gånger lyft fram och även denna gång bottnar sig dagens inlägg i ettavsnitt om överbefolkning från denna (källor till fakta finns här).

Jordens befolkning fortsätter att öka, med sedan 1960-talet minskar tillväxten. Från cirka 3,5 barn per kvinna ligger idag snittet på strax under 2,5. Detta är ju förvisso positivt, då en överbefolkad jord inte är något som någon önskar sig. Dock diskuteras det att detta kan vara början på ett brott från tillväxt till en negativ sådan. Faktum är att det just nu tycks vara farligt nära i Kina, men även Indien, som totalt står för 36 % av världens befolkning. Därtill skall inte förglömmas Kinas granne, Japan, där befolkningen minskar, vilket gör att antalet äldre fortsätter att vara en majoritet över antalet yngre.

Ekonomisk tillväxt härleds till konsumtion och ju färre människor, desto mindre konsumtion(?). Detta behöver ej vara en sanning, för skulle allt fler bli som deltagarna i Lyxfällan är saken ”biff”, som vår kära Kung Karl Gustav XVI svarade då han frågades ut om sin åsikt gällande älgjakten… Emellertid tror jag inte att så kommer att bli fallet.

I avsnittet om överbefolkning diskuteras att det anno 2018, i Kina, för första gången var mer människor över 60 år än under 5 år. En åldrande befolkning och en minskade tillväxt av ny sådan är en ekvation som ingen vill sätta sig ned och beräkna, men detta ändrar ej faktum. Kina har övergivit sin ”ett-barn-per-familj-politik” genom att addera ytterligare ett, dvs. tvåbarnspolitik. Detta till trots är det ändå en majoritet av landets familjer som bara väljer att skaffa ett barn, då kostnaden att ha två är mycket hög. Förvisso har de en gratis skolgång, men i landet med en helt annan kultur än i ”landet mellanmjölk” räcker inte bara de ordinarie skoltimmarna till, utan det skall även vara privatlektioner innan och efter skolan. Därtill gör alla andra kulturella utövande och sporter att kostnaden per barn är mycket hög.

Vid sidan om detta måste även faktorn att allt fler i Kina som uppnår status ”medelklass” och allt fler kvinnor väljer att utbilda sig därtill göra karriär. Detta är inte specifikt för Kina, utan finns att finna i hela världen. Utbildade kvinnor i allmänhet, men också gifta par där båda har en hög utbildning i synnerhet, tenderar att skaffa inga, eller mycket få antal barn (läs: ett). Förvisso går det nog att anta att de spenderar pengar på bra produkter (läs: de som kostar mer än de som finns att finna på Dollar Store och på ICA:s fyndhörna och har en avsevärd bättre kvalitét) och tjänster, men det förfarandet hindrar inte den möjliga negativa befolkningstillväxten.

En negativ befolkningstillväxt slaggar cirka 30 år, vilket syns tydligt i Japan. Det var först på 1970-talet som det började att födas allt färre barn och det är således först idag som resultaten blir synliga. Trettio år är, för oss dödliga och som investerar idag, absolut en lång tid, men sett till jordår är det som en sekund.
Beräkningar kring Japans befolkningstillväxt/avsaknad av denna
Självklart kommer jag att tänka på hur man kan investera för en minskande befolkning, även om det inte är säkert att det blir en realitet samt, om så blir fallet, att det då ligger långt fram i tiden. Jag tänker på konsumentvaror såsom hjälmar från mips (något dyrare men mycket bra kvalitet), ”grön och nyttig” mat från Beyond Meat och Midsona et cetera.

Utgå från att jordens befolkning kommer att minska och att det kommer att gå mycket snabbare än vad beräkningar gör gällande – hur skulle du investera och varför?

5 kommentarer:

  1. Jag skulle säga sjukvård/omvårdnad. Allt från äldreboenden till medicin, även om vi blir färre människor så kommer andelen äldre och vårdkrävande öka, med tanke på att vi blir äldre och äldre och blir bättre på att behandla alla möjliga tillstånd/sjukdomar så tror jag att det är där vi har möjlighet att hämta hem pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Yxan och tack för din kommentar!

      Jag håller med att "allt" inom sjukvård och medicin är högintressant, men det är också viktigt att skilja agn från vete. Har du några bolag du premierar framför övriga?

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
    2. Självklart får man ju sålla lite, medicinteknikbolag som drömmer om det STORA patentet som aldrig kommer finns det ju gott om.

      Förutom giganterna JNJ, GSK och AbbVie så har jag även tagit in LTC Properties, Chartwell Retirement Residences och Northwest Healthcare Properties i min portfölj.
      Savaria är även ett bolag som jag sett varit omtalat många gånger bland aktiebloggar som jag tittat på men inte tagit in, jag har inte aktivt avstått från att ta in det jag har bara haft andra köp som haft högre prioritet.

      Radera
    3. Tusen tack för dessa tillkännagivanden.

      Själv äger jag just JNJ, Abbvie, NWH samt GSK. Jag skall titta på de övriga som du nämner. Svarai har jag flera gånger diskuterat med Gustav (aktieblogg) om, men har inte fattat "det" tycke för bolaget som många andra har gjort.

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  2. Det här inlägget missade jag. Intressant reflektion, man kan bli Malthusian för mindre.

    Gillar kritiskt granskande av långsiktiga trender, många ser ränta på ränta-effekten som ett självändamål men i själva verket förutsätter den att tillväxten underbyggs i realekonomin.

    Befolkningstrenden har minskat länge i Europa och det är ett av skälen till att jag är rätt defensiv i min utdelningsstrategi och helst satsar på den sortens aktier som kan sälja sina produkter även i tider av minskad makroefterfrågan.

    SvaraRadera