tisdag 1 oktober 2019

Öresund - börjar bron falla samman?


De senaste två månaderna har Öresund kommit att minska sitt innehav i Svolder, det svenska investmentbolaget som fokuserar på småbolag. Sedan augusti har Öresund sålt drygt 2 miljoner aktier, vilket översatt till ägandedel är att gå från 18 % till strax under 10 %.

En, av flera, anledningar till att jag investerade i Öresund var just att de hade en corner, dvs. +10 %, i Svolder, då jag såg det som en bra bas mot deras andra mer ”oprövade” och mer riskfyllda innehav.

Vad beror försäljningen på? Om detta kan jag enbart gissa och viktigt att betona är att min gissning vare sig är bättre, eller sämre än din.

Som jag ser det finns det tre anledningar till denna minskning.

  • Bolaget har vid såväl sin första som andra kvartalsrapport lyft fram att de har felpositionerat sig inför detta år. Kring jul gjorde de tolkningen att marknaden skulle gå mot en lågkonjunktur och tog således positioner därefter. Denna tolkning av kaffesumpen har inte varit helt och hållet åt pipsvängen, men inte långt ifrån. Kanske säljer man nu av då man på bolaget upplever sig behöva likvider att öka i de mindre bra innehaven? Så sent som i måndags, den 30/9, kom Bulten med en vinstvarning och innan dess har även Attendo "förärat" portföljen med liknande. 

Källa. Det andra kvartalets rapport för räkenskapsåret 2019

  • Den andra anledningen är att de fortsatt tror att lågkonjunkturen med stor ”L” står för dörren. Historiskt drabbar denna mer ofta än sällan småbolag hårdare än de större. Givet att detta är en framtid som snart blir reell, kan Öresunds förfarande ses som klokt, då de med andra ord tar hem lite vinst (att använda till vad och när då?).
  • Den tredje anledningen är den som smärtar mig mest att skriva… få, om ens någon, kan nog med handen på hjärtat säga att nuvarande VD, Nicklas Paulson, har gjort ett gott intryck. Därtill tycks Q:s magi ha tappat lite av sin gnista. Vad detta beror på kan ingen av oss veta – ålder? Hybris? Ingen aning, men faktum kvarstår. Det kan finnas en risk att denna försäljning är grundad på orsaker som av oss dödliga och insatta inte går att förstå, vilket jag finner mer skrämmande skrämmande än att gå med vetskap.


Jag äger Öresund och har vare sig ökat eller skalat ned sedan mitt första köp på 132 kr i början av räkenskapsåret för 2018. Ett år är inget år och jag hoppas att detta är ett litet gupp på vägen och inte ett fullständigt väghaveri. Förvisso skulle det nog gynna NCC och Skanska, vika jag äger, men... nej, något sorts haveri vill jag inte vara en del av.

Historik är aldrig en garant för framtiden, men mer ofta än sällan tenderar den att i alla fall likna forna dagar. Om så är fallet bör dagens haltande kurs ses som ett köpläge?

Källa: ibindex

Äger du Öresund? Hur går dina reflektioner?   

6 kommentarer:

  1. Jag äger och känner mig helt trygg. Tråkigt förstås att det varit lite surt ett tag men det lär nog vända snart. Att det gått dåligt just under VD Paulson är nog bara en slump, VD beslutar inte om investering enväldigt...
    Att man trappar ner (säljer hela?) innhavet i Svolder ser jag bara positivt på. Även om jag gillar Svolder tycker jag inte investmentbolag ska äga investmentbolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym och tack för din kommentar!

      Intressant att höra att du ser det som positivt om avskalningen av Svolder. Själv ser jag det som något mer negativt, då småbolag i längden har en historik av att slå det mer breda index. Emellertid kan bra stockpicking göra det också och som du säger; det är nog "tillfälligt" som de ligger snett.

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  2. Hade länge samma uppfattning om du om Paulson men tittar man på 2018 där har iaf var vd 10 månader eller nått ditåt så spöade Öresunds portfölj rätt rejält sig 8,6 % upp SIX index return 4,4 % minus så säg 12% på plus mot index.

    Men kan inte låta bli att vibbarna från Paulson skriker att han har en helt annan placerinsfilosofi än Q. Tror inte Q hade gått in i vare sig satelitbolag som Q-linnea. Dom var även inne en kort stund i Hövding.

    Men "snegungan" som dom hamnade i sen årsskiftet har jag mer överseende med, om någon på förhand skulle ha sagt att börsen ska upp med 18% eftersom FED har sänkt räntan så hade jag inte tyckt det var motiv för en uppgång utan snarare tvärtom. Så deras mer defensiva inriktning är jag all for sen att sektorvalet med Attendo sket sig må vara hänt.
    Ett år är inte tid nog att utvärdera något på men hoppas att Qviberg kommer tillbaka i gammal fin form snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym (varför denna anonymitet?) och tack för ditt besök tillika kommentar!

      Tycker du resonerar mycket klokt och ang. FED är det nog som så att det var MÅNGA som ansåg det fel att höja innan julen 2018 och att det är därför det nu blir ett sådant kraftigt glädjeskutt - resonerar jag fel?

      Beträffande det du lyfter fram om hur P skiljer sig från Q är en bra observation och jag tror att det måste till att P får mer "makt", för Bilia må rulla i 5-10 år till, men sikten måste vara längre om Öresund skall kunna fortsätta att hålla sin fina historik intakt.

      Tack för besöket!

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  3. Samma som tidigare men blir kanske anonym 3 nu? Hur som, bra tankar kring fedhöjningen, hade glömt bort höjningen.

    Håller dock inte med dig om att P ska få mera makt utan tror betydligt mer på Q, men såna här skillnader som berikar ideutbytet. Jag gillar ju Q just därför att han har/hade en sån ruskig aktienäsa att hitta lågt värderade bolag eller styckningscase som Custos back in the days.
    Bilia må ju vara ett företag på väg ner med allt vad elbilar innebär men går utvecklingen så fort som vi tror? Tror bilförsäljningen står för 90% av omstättningen men enbart 2% av vinsten, och verkstäderna för 10% av omsättningen och 98% av vinsten. Siffrorna är tagna ur luften och stämmer inte men dom ligger närmare sanningen än man tror.
    Reparationer på vanliga bilar är ju rätt konjunktursäkert och visst elbilar sägs ha mindre reparationsbehov så på sikt är det väl sotdöden som gäller. Lyckas Bila bara genomföra prishöjningar i takt med att dom vanliga bilarna minskar så finns det hopp. Tänk som tobaksbolagen.

    MQ är nog ett större problem men samtidigt en liten del av portföljen. Det är P som jag har svårt att få grepp om. Som skrivits ovan så känns det som att han mer gillar forskningsbolag med stora möjligheter och då skulle han kanske hellre passa ihop med Bura. Är faktiskt inte alls bekväm med honom i vd-rollen även om han som sagt spöade börsen förra året.


    Trevlig blogg btw

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym 3 och tack för denna givande och kloka kommentar!

      Håller med att P inte så lätteligen låter sig "analyseras", men jag tror att vi måste ge honom tid. Ty i denna bransch är tiden det viktigaste verktyget för att bedöma investerare och deras förmåga att sniffa fram god tryffel.

      Tack för de varma orden och jag hoppas på återhörande/skrivande!

      /Sofokles

      Radera