tisdag 22 oktober 2019

Tankar kring månadsinköp


Knappt hinner en löning komma innan nästa anländer på kontot. Inte för att jag klagar, men tiden går ibland för fort… Vad hände med oktoberdippen? Jag kommer ihåg den, idag mytomspunna sådana, från 2014 och då börsen sjönk med cirka 11 % utan att det fanns en anledning för det. Sedan finns det såklart andra oktobermånader som har förärat börsen med en pest utan dess like. Jag tror få investerare inte kan rabbla årtalet 1929 och den 24 oktober i såväl vaket som mindre vaket tillstånd.

Nåväl… en lön kommer att anlända fredagen den 25:e och denna skall sättas i arbete. Då det är rapportperiod har jag som tankar att dels öka i Kindred, dels i SJR samt Nilörngruppen givet att rapporterna visar det jag önskar, men att marknadens reaktion blir negativ. Dock brukar detta sällan vara fallet, men kanske kommer tomten lite extra tidigt i år?

Hos Kindred förväntar jag mig en blodig sörja till rapport. Ytterst få nyheter visar att det går bättre för bettingbolagen, i alla fall inom Svedalas gränser. Emellertid är Sverige bara cirka 10 procent av Kindred totala marknader, men även Nederländerna spökar. Kan de hålla en något sånär marginal blir jag glad. Jag utgår dessutom med att utdelningen för 2020 sänks med en tredjedel, eller till och med hälften, men att detta med åren kommer att tas igen. USA växer, men det är först om 2-3 år som de första tecken på framgång kommer att synas. Att VD har fortsatt att köpa ser jag enbart som något positivt och kanske kommer Kindred, inom 2-3 år, att vara där Stefan Persson och H&M är idag?

"[...]varit en finne i r***n för bolaget[...]"

SJR är ett bolag jag gick in tungt i under sommaren 2015, då det var lite missämja i ett sydligt land, där fetaost, yoghurt och olivolja förtärs lite extra. Sedan dess har detta bolag givit mig fina utdelningar och till detta års början hade de även förgyllt min väska med en kurstillväxt om cirka 30-35 %. Denna uppgång är nu, exk. erhållen utdelning, cirka -20 % hos mig, men jag är icke, i ett längre perspektiv, orolig.  Omstruktureringskostnader samt nuvarande konjunkturläge har gäckat bolaget detta år och även bolagets VD, Per Ogunro, har blivit tagen på sängen. Likt Kvalitetsaktiepodden har jag ett stort förtroende för VD och upplever det som så att han inte är en ”försäljare”, utan när han tidigt i januari trodde på ett bra år, var det för att han faktiskt gjorde det. Jag vill främst se en minskning av kostnaderna samtidigt som lönsamheten måste börja stiga.

Nilörngruppen kommer att jämställas med ett mycket tufft Q3 från 2018 och jag tror inte att Mr. Market har detta inprisat. Högre kostnader samt sämre efterfrågan är det som främst har varit en finne i r***n för bolaget detta år, men jag tror att den långsiktiga potentialen finns kvar. Detta tycks även Traction tro, som har köpt för cirka 12 miljoner kronor under Q3. RFID är det nya inom etiketter och här ligger NILB i fas. Emellertid kommer dessa etiketter med en något mindre lönsamhet, vilket såklart påverkar resultatet. Diskussionen kring retails vare tillika icke-vara är, likt mycket inom aktievärlden, överdriven och jag tror att av de bolag som överlever blodbadet är Nilörngruppen en deltagare.

Utöver ovan tre bolag har mitt intresse för Catella väckts. Jag fick upp ögonen för nämnda då Magnus Andersson skrev om dem på tradingportalen. Därtill finns hans kommentar om bolagets Q2, som blev ett rekord. Strax efter detta kom Red Eye med denna analys, som jag finner relativt ”logisk”. Det som oroar mig med detta bolag är att de erbjuder fonder som är relativt dyra. Förvisso har de en fin historik, där fondägarna har blivit rikligt belönade, men vad händer om de börjar att prestera sämre och att fondägarna blir uppmärksamma på att de betalar allt från 1,2-1,8 % i förvaltningsavgift för något som inte ger önskad avkastning relativt avgiften? Detta är en av de orsaker som även har sänkt bolag såsom Invesco.

Vad och varför kommer du att köpa/öka i med denna månads lön? Sedan undrar jag vad dina åsikter kring ett bolag likt Catella är(?).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar