lördag 15 juli 2023

Inflation och räntor - krävs riktad finanspolitik?

 Enligt SCB ökar inkomstklyftorna i Sverige från relativt höga nivåer till än högre sådana. Därtill ökar antalet skuldsatta, vilket Kronofogden har skrivit om vid flertalet tillfällen. Framför allt ökar unga människors skulder och den kraftigaste ökningen, framför allt under 2022, syns bland unga kvinnor. Dock finns även en hög tillväxt att finna bland personer i åldrarna 64 år och uppåt.

Den 23 juni skrev flera medier att statistik från Kronofogden visar att två år efter studenten, mellan 19 och 21 års ålder, ökar antalet skuldsatta personer med 500 procent. Bland personer födda 2002 finns det i dag 3093 som har minst en betalningsanmärkning. I juni 2021 var den siffran 580. Det är en alarmerande siffra. Givet den inflation och de räntenivåer som idag är gällande, där sistnämnda spås öka än mer kommande halvår, är det illavarslande och tyvärr talar mycket för att antalet ”kunder” hos Kronofogden mer kommer öka än vice versa.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig och avkopplande helg.

/Cristofer

5 kommentarer:

  1. Verkar som bloggaren har fått tag i Cervenkas Girig Sverige. Här är det stora problemet att vi har fått ett för stort antal miljardärer. Inte att vi har importerat ett stort antal människor som aldrig kommer att kunna försörja sig. Som kommer att leva i utanförskap utan att känna att man kan bli en del av samhället. Lösningen är den gamla vanliga. De rika skall bli fattigare genom ökad beskattning. Det är det viktiga. Dem skall bli fattigare.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  2. Lyssnar tips. För den som är intresserad. Margret Thatcher. They rather have the poor poorer. Ligger på youtube. Kan vi bara klämma åt Daniel Ek på Spotify som byggt ett gym och en småbåtshamn så kommer alla att må bättre.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  3. Vill hänvisa till Lena Anderssons inlägg om att gå hungrig till skolan. Alla kan se till att få en portion havregrynsgröt på morgon. Till det kan man äta ett kokt ägg. Man kan om man vill. Är hjärtligt trött på inlägg som ligger på den nivå som bloggaren presenterar här.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  4. Hej Lars och tack för såväl besök som kommentar.

    Cervenkas bok lästes förra sommaren och gällande Lena Anderssons debattext har den såklart lästs och debatterats med såväl vänner som elever - givande.

    Tyvärr kan ju inte allt och alla inlägg/skribenter nå upp till den nivå du söker.

    Önskar dig allt gott,
    Cristofer

    SvaraRadera
  5. Hej,

    Läser ju trots allt dina inlägg. På tal om Lena Andersson hade hon ett verkligt fint inlägg om NATO. Har varit fördjupade i Lundells Vardagar 9. Han träffade henne i Stockholm men ångrade att han inte tackade för artikeln. Jag gör det här.
    Keep up the good work
    Lars

    SvaraRadera