onsdag 19 juli 2023

Blodsugare

 Som jag skrev på twitter förra cirka fem-sju dagar sedan skulle denna vecka komma karaktäriseras av texter med rubriker ”Blodsugare” eller ”Bankerna gör övervinster på bolånetagarnas bekostnad”. Förvisso var oddsen till min fördel, då detta har varit ett signum sedan Riksbanken började höja sin styrränta. Likaså tror jag vi är många som vet att de lägst hängande frukterna är de som oftast plockats först…

Som alltid blir texterna i framför allt Aftonbladet och Expressen, men även Dagens Nyheter, väldigt enkelspåriga och, i alla fall förstnämnda blaska, ”vänstervridna”. Bankerna är de ”dåliga”; de ”hemska”; de som ”utnyttjar” sina kunder. Som alltid förekommer också begreppet ”vanligt folk” i texterna, med vilket menas… ja, vilka? Definitionen på det begreppet, i den mån det används av populister och på barrikaderna stående skribenter, bedöms som högst oklar, för ibland tycks medelklassen, som inte lever ur hand i mun, tillhöra nämnda, ibland bara de som mer eller mindre lever ur hand i mun. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en avkopplande lillördag!

/Cristofer

5 kommentarer:

  1. Hej Cristofer.

    Just negativa nyheter slår igenom mycket mer än positiva nyheter och därför ser vi denna typ av artiklar. Det ger helt enkelt mer klick att läsa om misär och elände än något positivt. För vanligt folk som är är alldeles för skuldsatta kan det vara tuffa tider just nu och kanske känns det lite lättare att läsa om någon som har det värre än en själv. Många har framförallt köpt ett boende som kanske kostar mer än de egentligen har råd med när räntorna nu blivit högre. Många lever lite över sina tillgångar och vissa får avstå viss konsumtion och vissa drabbas värre än så i dessa tider.

    Jag vet inte vad det är som gör att vissa drabbas så hårt ekonomiskt här i livet. När jag ser på lyxfällan är det ofta väldigt intelligenta människor med hög utbildning och även hög inkomst som råkar illa ut. Även om man har hög lön så blir det inga pengar kvar om man spenderar hela sin lön. Vissa försöker glömma bort skulder och hoppas på att det blir bättre på något annat sätt. Andra spelar bort sina pengar och hoppas på storvinsten för en bättre ekonomi. Sanningen när det gäller en god ekonomi för de flesta är att det krävs vissa uppoffringar och inse att man inte alltid kan ligga på topp. Att tro på en stor lottovinst hjälper få. En god ekonomi kommer inte snabbt utan precis som träning måste man ha tålamod och få in en god vana och upprepa beteendet över tid för ett gott resultat. Många vill inte göra den uppoffringen vare sig träning eller sin personliga ekonomi.

    Ett bra sett jag själv fick lära mig när jag var yngre var att inte låna pengar. När jag var i 20 årsåldern ville jag köpa en fin bil för 40 000 kr men hade inga pengar. Jag frågade då min pappa om jag kunde få låna dessa pengar och köpa bilen. Nej, jag fick spara ihop till den själv. Sagt och gjort sparade jag ihop 40 000 kr. Men när jag hade gjort det insåg jag hur mycket jobb det var att spara ihop dessa pengar och ville då inte köpa bilen längre. Hade jag lånat 40 000 kr hade jag fått belöningen direkt. Jag hade sedan fått betala tillbaka dessa pengar över tid. Kanske hade bilen gått sönder och kvar hade jag stått med ett lån men ingen bil. Alternativt hade bilen blivit gammal och det var dags för byte igen precis när lånet var betalt tillbaka. Jag är glad så här i efterhand att min pappa lärde mig att spara ihop till det jag vill ha istället för att ta lån till det. Idag känns det som att folk överlag lånar till det mesta och man kan inte vänta och spara ihop till det.

    Önskar dig en trevlig dag.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  2. När det gäller dessa bankrapporter kan man lika gärna ta en slumpgenerator som kastar ut de klassiska kommentarerna. Shoka Åhrman finns alltid på plats för att kommentera. "många hushåll blir såklart provocerade att vi får den här typen av rapporter". Jag blir det inte tycker det är utmärkt att vi har välkapitaliserade banker. Mikael Damberg menar att det är "oerhört porovocerande för vanligt folk". Precis som bloggaren skriver vem är dessa vanligt folk? Ett annat vanligt uttryck är "att det sticker i ögonen på bankkunderna". Det som sker nu är väl inget konstigt. Så länge räntenettot är positivt så går det bra för bankerna.
    På tal om något annat. Sveriges ambassad har bränts ner. Samtidigt erhåller Irak 270 miljoner i bistånd. Provocerande? Märkligt tyst nu.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  3. Bra Slimis.
    När jag slutade jobba och skulle vara FIRE var det som gav mest var känslan att man vaknade upp på morgonen och visste att alla skulder var betalda. Man var inte skyldig någon någonting. Man behövde inte umgås med folk man inte gillade. Man var fri. Man ägde dagen. Konsumerar mycket mindre än jag gjorde när jag jobbade.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars.

      Som du skriver är det inte alls fel med en god ekonomi. Den som är satt i skuld är inte fri.

      Mvh Slimis

      Radera
  4. Hej och tack till er båda.

    Jag håller med er i att skuld skall alltid undvikas i den mån det går. Jag kommer ihåg att jag läst din redogörelse förr, kära vän/Slimis, och vi är av samma kynne, det vill säga att vi avskyr skuld.

    Jag är, likt Lars, idag skuldfri och har varit det sedan jag tog min lärarexamen. Förvisso "dumt" att betala av hela CSN-lånet på en och samma gång givet den låga ränta som förelåg, likväl vill jag inte sitta i någon annans knä.

    Slimis; de lärdomar och erfarenheter du fick av din far/händelsen är liknande de jag fick av min älskade familj. "Vill du börja spela golf? Absolut, men du får själv bekosta det." "Körkort? Bra och kul - det bör du ha, men... du får själv bekosta det."
    Så lärde min far och mor mig vikten av att pengar kostar; att de inte är en gåva; något att ta för givet.

    Tack till er båda för såväl besök som kommentarer.

    //Cristofer

    SvaraRadera