lördag 16 december 2023

Världsfrånvänd uppgång och julrim från C. Munger

 Med näst intill exakt en vecka kvar till tomtens ankomst vankas det som här helgtiden till. Vissa stöper ljus, brygger glögg, lagrar sill och planerar när råvara X skall tillagas, medan andra tar det lite mer ”mañana”. I vår släkt har det ofta varit som så att alla bidrar med vissa maträtter; inte likt vore det ett knytis, utan mer av respekt för den del av släkten som står för utrymme och plats. Absolut tenderar den ”ansvariga familjen” vara den som står för mest, men absolut inte allt. Jag tycker detta är en bra lösning för att ingen skall behöva arbeta ihjäl sig för att alla andra ska ha en, såväl bildligt som bokstavligt talat, god jul.

När jag var yngre älskade jag julbord, men med åren har jag kommit att finna det mer som en salig röra av för många och för många olika smaker som spelar sig samman likt en döv orkester ledd av en lika (ton)döv dirigent. Det finns ingen stringens – korv, sill, grisfötter och vörtbröd? Gravad lax och dopp i grytan? Det rimmar liksom illa. Således brukar det för mig ofta bli fokus på fiskutbudet, såsom sill och lax, olika ostar med mera, medan jag i sann medmänsklig anda (suck) lämnar det mer varma till de övriga vid bordet. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god tredje adventshelg.

/Cristofer

6 kommentarer:

  1. Hallå Cristofer!

    Jag känner igen mig i precis allt du skriver. Det är och blir för mycket. Gör som du och njuter mest av sillen samt ett gott (hembakat!) julbröd. Vi har överflöd av mat alltid så det dignande julbordet lockar nog allt mindre än vad det en gång gjorde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kalkyl och tack för såväl besök som kommentar!

      Kanske är det fler likt oss därute? Oavsett är det viktiga att man ses och umgås samt att alla har i alla fall något på bordet som de finner om inte välsmakande, så åtminstone ätligt.

      Jag önskar dig allt gott,
      //Cristofer

      Radera
  2. Julkort 2023
    Bästa bloggare. En äldre kämpe som varit med ett tag. Besser 1. Skriver bra och informativt om aktier varnar för IPOs och förhoppningsbolag. Skrev ett bra inlägg om Viaplay och tagit upp ett ökänt vattenreningsföretag som lever på emissionspengar. Bloggen har inte en stor publik men är väl värd att läsa.
    Trendspaning. Sparo har blivit en jultradition att kolla på En jävla julhälsning från 2017. En humoristisk pärla.

    Bästa investeringsuppslag under 2023 för min del. SEB index nära b. Fonden presenteras av Petrusko. Som en random walker konstaterar jag belåtet att här köper man hela höstacken och slipper ge sig på jakt efter synålar i denna stack. Finns tydligen något i ishockey som heter en bra målvakt gör halva laget. Detta är en bra målvakt för en långsiktig investerare.
    Årets bibliotekarie bloggaren Snåljåpen. Här presenteras intressant bokläsning. Sist läste jag Annie Dukes Thinking in bets. Har lagt Ta din Tid av David Larsson Heidenblad på hyllan. Skall läsas under julen. Själv vill jag plussa för Early Retirement Extreme av Jakob Lund Fisker en verklig pärla som jag dyker ner i från och till.

    Mitt bästa investeringsråd inför 2024. Cut your losses run your winners. Låter som en självklarhet. Mycket svårt att genomföra men något jag alltid arbetar med. Har läst bloggare som kommenterat SBB och Intrum och hur man helt enkelt till slut kastar in handuken och surmulet konstaterar att jag skall minsann vara med till slutet. Om inte annat för att se vad som händer som någon konstaterade.
    Gott Nytt Bloggår
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars och tack för dessa lika efterfrågade som uppskattade julkort!

      Jag hoppas att du får en god och lugn jul samt att du får vara med de som står dig allra närmst.

      Tack ännu en gång!

      Mvh
      Cristofer

      Radera
    2. Tar tillfället i akt och tackar både Christofer för en bra blogg och Lars för ett hedrande omnämnande.
      Min blogg är både svår att hitta och svår att läsa men det är så jag vill ha det. Men jag uppskattar verkligen de få personer som hittar dit.
      Än en gång, tack för de orden Lars...
      Besser

      Radera
    3. Hej Besser och tack för såväl besök som kommentar!

      Jag tycker att Lars utnämning är befogad och jag är en av de många(?) som varannan vecka tar del av dina inlägg - inte sällan uppskattas de. Rejält.

      Jag önskar dig en god och härlig helgtid med nära & kära.

      //Cristofer

      Radera