lördag 14 september 2024

Nollsummespelet i Ogunsen, SHB med flera

 Innan dagens tema berörs vill jag lyfte fram två välskrivna texter, varav en är en artikel från Dagens Industris Johan Wendel och den andra en debatt signerad Stefan Fölster och Nima Sanandaji. Förstnämnda gör gällande hur Europa och Sverige fortsätter tappa i kraft när geografierna ställs mot USA. Tidigare i veckan sågs en viss krisinsikt i EU, vilken manifesterades i Mario Draghis rapport. Frågan är om alla beslutsfattare i Bryssel hinner med att komma till ett dekret innan det har gått de sedvanliga fem åren…

Beträffande debatten, publicerad på DN.se, drar skribenterna de slutsatser som många andra, däribland jag själv, har lyft fram, nämligen att det är inte en fråga om ökade skatter/inkomster, utan om effektivitet; ”långa lågskatteländer har sett till att organisera välfärden effektivt” samt ”Lågskatteländer har dragit nytta av att lägre skatter lyfter den ekonomiska tillväxten.”

Nollsummespelet 
Sedan jag började blogga, vilket snart är exakt 10 år sedan, har diskussionen om utdelningars vara eller icke vara samt debaclet om nollsummespel snarare ökat än minskat. Att fler Homo Sapiens - se det som en komplimang, för är vi verkligen den vetande människan(?) - hittat till börsen i kombination med de sociala mediernas tillväxt samt att det nu är legio att alla och envar bara måste få säga sin åsikt är starkt bidragande till utvecklingen. Därtill kan det ibland bli lite extra hätskt när användare bakom en mask av anonymitet gärna spyr ut sig galla och mer därtill. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar