fredag 17 augusti 2018

Intervju med börsvärldens Triton


De nästkommande fredagarna kommer det att publiceras en ny runda av intervjuer. Senast som det begav sig var våren 2017, då Lundaluppen, Snåljåpen, Fundamentalanalys, Chansar Mest, Vägen till Frihet, Gustavsaktieblogg,  Stefan TheleniusGottodix,  Finansnovis, MIljonärinnan30, Nicklas AnderssonAnders Ölve samt Ägamintid intervjuades. Samtliga av dessa var mycket intressanta att få lite mer information om och jag är övertygad om att detsamma kommer att gälla de som ställs mot väggen denna höst. 


Vi befinner oss alla på livets hav och ofta upplever vi oss ha svårt att tygla seglen. Vinden låter sig inte så lättsamt styras och även om vi vet att det enda, och absolut bästa, som vi kan göra är att låta allt ha sin gång; att segla med, är det få som gör detta i praktiken. En som tycks göra verkstad av snacket och seglar likt han var Triton, är blogg- och twitterprofilen Utdelningsseglaren. 

Han anlände till bloggosfären år 2015 och har sedan dess bjudit sina läsare på inlägg som skapar inspiration, lust och vilja att investera. 


Utöver detta har han även visat att han är mänsklig, vilket jag tror många av oss kan känna igen sig i. Han har "vågat" att skriva om sitt utmattningssymptom och hur han har haft det jobbigt mentalt. Undertecknad har själv varit i en sådan sits och finns det något som jag respekterar och ser upp till är det människor som inte skäms för att räcka upp handen och säga: "Nej, jag mår inte så bra just nu. Jag behöver vila, lugn och stillsamhet. Min kropp och psyke har tagit stryk och jag vill inte riskera att bli värre, för jag bryr mig om mig själv och vill kunna leva och njuta av livet - leva och inte överleva."


Utan att slira mer på orden vill jag med stolthet presentera för er, Utdelningsseglaren.



Du är vida känd i och bland bloggosfären därtill Twitter. Emellertid finns det flera, inga namn nämnda, som har ett minne likt en guldfisk och sedan tillkommer ju ständigt nya läsare och följare. Skulle du kortfattat kunna presentera dig utan att ge avkall på din anonymitet? Hur gammal är du? Utbildning? Jobb? Gift? Hur länge har du investerat?

Vida känd är nog att ta i men med läs- och skrivsvårigheter är jag grymt tacksam för bloggens 10 000 månatliga läsare och för nästan lika många följare på Twitter.

Är äldre än 40 och yngre än 45 år, bor med min sambo och en tonåring vissa helger i en förort till Stockholm. Gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet men saknade både motivation och läshuvud. Det enda bra betyget jag fick var i programmering som jag tyckte var kul. Som skoltrött var valet lätt att hoppa på diverse ströjobb och äntligen flytta hemifrån. Efter att ha hoppat runt på olika jobb och korta utbildningar började jag i IT-branschen strax innan IT-kraschen. Det är i den branschen jag har min grundkompetens som jag sedan har utgått från i mitt arbete sedan dess.

Om jag minns rätt öppnade jag ett konto på Nordnet runt 2006. Vid den tiden hade jag mitt fokus på helt andra saker än privatekonomi och investeringar men hade ändå snappat upp att det gick att tjäna pengar på aktier. Var inte speciellt stadd vid kassa, hade inget mål med investeringarna och hade definitivt ingen aning vad jag pysslade med. Bra exempel på detta var att jag köpte aktier i bolaget Impact Coatings. Efter det dröjde det några år innan jag via bloggar upptäckte mer seriösa investeringar samt den omvälvande insikten att det faktiskt går att äga sin egen tid.

Tack för detta svar. Impact Coatings - var det detta “felsteg” som gjorde att du kom att få fäbless för de bolag som rankar in under ”stora och stabila”. Varför har du valt att fokusera på dessa och ej på mid- eller smallcap?

Det är absolut en bidragande orsak även om min nuvarande investeringsstil mognat fram över tid. Eftersom jag inte anser mig vara speciellt duktig på att värdera bolag förlitar jag mig i större utsträckning på att bolagen ska stå för värdeskapandet åt mig. Allt annat lika tycker jag det är lägre risk i de bolag som är modell större, typ large cap här i Sverige.

Vad är det som driver dig med dina investeringar? Är det en jakt på ”ekonomisk frihet”, som för övrigt tycks vara den allmänt gällande inom bloggosfären?

Helt grundläggande för mig är att jag investerar för att försöka försörja mig på portföljen. Vad det gäller nivån på avkastningen är jag i princip nöjd om den över tid lyckas bräcka en global aktieindexfond eftersom detta är det primära alternativet för mig till egen förvaltning. Att spara och investera sig till en tillräckligt stor portfölj tar några år och jag ser utdelningarna som bra motivation på vägen. Att se (och höra) när utdelningarna sättas in på kontot utan att jag rört ett finger är något alldeles speciellt. Att detta upprepas 88 gånger (se utdelningskalendern) under året minskar behovet av buffertsparande och möjliggör även en viss portföljsbelåning.

Hur går det till då du analyserar ett bolag. Ponera att du har hittat ett intressant bolag, X - hur går du tillväga och har du en speciell ordning i din analyseringsfas? Finns det några aspekter som väger tyngre än andra, dvs. vissa nyckeltal som är viktigare än andra eller att det är mer viktigt med att bolaget ”ligger rätt i tiden” eller att ”pilotskolan” gäller?
Majoriteten av börsbolagen passerar inte mina investeringskriterier eftersom de behöver nå upp till basala saker som att de ska tjäna pengar, var tillräckligt stora samt en ha förutsägbar verksamhet med stabila intäkter. Otroligt skönt att lätt kunna avfärda 90 % av allt brus som skrivs om i media. Lite förenklat kan man säga att Seglarportföljen bara består av två olika typer av bolag. Investmentbolag och högutdelande verksamheter.

Investmentbolagen är mer eller mindre självgående och liknar fonder men har historiskt givit bättre avkastning än index. Har aktivt valt bort de investmentbolag som tjänar pengar på att genomföra transaktioner (tänk Ratos som köper för att sedan sälja) eftersom bolagets verksamheter år 1 inte alls behöver ha något att göra med hur innehaven ser ut efter 5 eller 10 år.

"[...]Men vi får se, jag kanske får anledning att ompröva min bedömning där[...]"

Många av mina högutdelande bolag bedriver stabila verksamheter inom fastigheter, finans, försäkring, energi och infrastruktur. Utöver detta tillåter jag mig spekulera med en liten del av portföljen även om bolagen i sig lever upp till mina krav. Vad det gäller själva värderingen gör jag inte några speciellt avancerade beräkningar utan köper gärna ett kvalitativt bolag efter ett kursfall. Ser mig mer som ägare till ett bolag och mycket lite som aktiespekulant vilket nog är den enskilt mest avgörande faktorn när jag ska investera.


Det var ju det här med ränta-på-ränta. Seglarns resa syns i denna bild och mer finns att läsa här.

Intressanta reflektioner och argument. När jag studerar din väska blir jag ömsom, såklart, imponerad och inspirerad, ömsom väcks också en fråga hur du tänker på REIT:s, varav alla har en hög skuld. Hur resonerar du här? Tittar du enbart på kassaflödet, eller finns det annat som ger dig förtroende för bolagen? Jag tänker även på den eventualiteten att räntorna kommer att gå upp.

Det är en risk med hög belåning och det nog inte osannolikt att någon av dessa bolag i framtiden kan komma att behöva sänka utdelningen pga av detta. Även om just REIT:s råkar vara en försvarlig del av de totala investeringar är det ändå portföljen som helhet som är mest relevant ur ett riskperspektiv. På portföljnivå känner jag mig trygg med både risknivå och hyfsad utdelningsstabilitet. Men vi får se, jag kanske får anledning att ompröva min bedömning där.

Det inte ovanligt med bolag där ledningen har incitament att ta för höga risker genom snabb expansion och hög belåning. Är inte så duktig på räntor, men min helt amatörmässiga bedömning är att räntan inte längre kan höjas till tidigare nivåer. Som jag ser det är världen numera är så pass skuldsatt att även små räntehöjningar får avsevärd negativ effekt på ekonomin. Men det är som sagt mina egna helt ovetenskapliga funderingar.

Vilka är dina främsta tillika sämsta egenskaper som investerare? Skulle du kunna exemplifiera med något/några konkreta innehav/före detta innehav?
Sämsta egenskapen är nog att jag ibland säljer för tidigt och är en riktig fegis som väljer bort bolag med möjlighet till enorm avkastning. Bästa egenskapen är nog det långsiktiga tänkandet och att jag jobbar för att vara känslomässigt stabil i mina investeringar.  

Det låter som en mycket bra egenskap. Med utgång från ovan, vad har varit ditt livs bästa affär/innehav och vilket har varit ditt sämsta, borträknat Impact Coatings?

Bästa affären i kronor räknat är nog lägenheten. Den har å andra sidan varit kraftigt belånad så blir nog fel att jämföra det rakt av med aktier. Lite osäker på vilken aktie som givit mest totalavkastning men gissar på Swedbank eller Castellum. Sämsta affären i kronor räknat var nog mitt äventyr i gruvbolaget BHP Billiton.

Vad krävs för att bli en bra investerare?

Inte så mycket egentligen, lättast och säkrast är nog att långsiktigt (minst 10 år) månadsspara i globala indexfonder, vilket också är min standardrekommendation till alla som känner sig osäkra på att investera i enskilda bolag. Att köpa enskilda aktier är något helt annat och kräver jämförelsevis enormt med jobb, både i nedlagd tid men även känslomässigt.


För cirka 1,5 år sedan intervjuade jag ett flertal andra bloggare, då vissa sade sig lägga cirka 1 timma/dag på att  läsa om börsen och sina innehav. Warren Buffet trumfar dessa med sex timmar per dag. Hur mycket tid lägger du i snitt och vilka kanaler/informationssidor använder du dig av?

Ingen aning men följer både börs och portfölj nästan varje dag och skulle inte bli förvånad om det i genomsnitt summeras upp till någon timma per dag. Har slutat på mitt vanliga jobb under året och eftersom portföljen numera är min primära försörjningskälla är det ganska lätt att motivera nedlagd tid rent ekonomiskt förutsatt att jag varje år kan slå index med någon procent.

Jag försöker att följa nyheter om mina bolag och på förekommen anledning konsumeras även bolags formella rapporter. Är inte så bra på bokföring vilket ibland gör det svårt att förstå. Bolagen följer jag genom Avanzas nyhetsflöde, de egna hemsidor samt sajten Börsdata. Målsättningen är dock att bolagen ska kunna klara sig helt själva utan engagemang från min sida. Är även konsument av andras bloggar och lyssnar på ekonomipoddar någon timma per dag.


"[...]kortsiktig trading, valutor, råvaror, tekniskt analys osv övergår mitt begränsade förstånd[...]"
  
Måste man läsa böcker om investeringar för att bli en bra investerare? Klarar man sig inte på att ”hänga med” i bloggosfären och läsa duktiga analytikers analyser?

Enklast är nog som sagt långsiktigt månadssparande i globala indexfonder. Själv har jag aldrig läst en riktig investeringsbok i hela mitt liv utan hämtat min information från bloggar, twitter och youtubeklipp.

Det finns många nybörjare men också många erfarna bland oss. Vilka tips skulle du vilja ge de sistnämnda?

För mig har det varit hjälpsamt att tänka på varför jag investerar, det gör det så mycket lättare att gallra i den tsunamin av investeringsideér som dagligen sköljer över oss. Är inte intresserad av några högriskplaceringar och kan därför hoppa över alla case där man kan tjäna eller förlora stora summor. Så länge jag får mina 4 - 5 % i reell avkastning per år är jag nöjd - allt utöver detta blir en fin bonus.

Att det finns erfarna investerare som aktivt väljer bort långsiktiga investeringar där man utan att göra något speciellt förväntas få en avkastning på runt 7 % per år för att istället satsa på nollsummespel som kortsiktig trading, valutor, råvaror, tekniskt analys osv övergår mitt begränsade förstånd.

Det låter som kloka tankar och har man investerade mer som en hobby förstår jag ditt resonemang. Vid ett par tillfällen har du, men även många andra bloggare/twittrare, fått kritik för att du inte visar din portfölj och dina transaktioner med skärmdumpar - hur ställer du dig till detta?

Bloggandet är något jag gör på fritiden för att jag tycker det är kul och det är upp till var och en att följa det som de vill. Mitt förtroende för vad som skrivs på någon annans blogg har inte så mycket med skärmdumpar att göra. Min egen blogg handlar egentligen inte om investeringar, utan om en frihetssträvan. Dock har jag inte kunnat undvika att notera intresset kring just investeringsdelen, vilket gjort att det fått lite mer utrymme än vad som var tänkt från början.

Du har idag en portföljbelåning på cirka 10 % och förvärvsarbetar inte. Hur är känslan kring detta? Finns det någon oro inom dig och om, hur hanterar du den? Hur länge kommer du att applicera belåning och bör man belåna i dagens ränteklimat?
Är nog inte lika riskabelt som det verkar vid en första anblick. Sambon har redan sålt sin lägenhet och planen är att hon ska köpa halva min som vi redan bor i. När det inträffar finns möjlighet att betala av på portföljlånet, vilket gör atth vårt gemensamma boende kommer vara lågt belånat.


Vissa av dem som har ”stämplat ut” lever på omkostnader som är under det som gemene man har. Detta är av dem självvalt och skall respekteras. Hur känner du kring din nuvarande kostnadsnivå i förhållande till det ”begränsade” kassaflöde du har? Lever du precis som du vill, eller måste du skära lite i dina omkostnader för att få livet att gå runt? Hur resonerade du kring detta innan du tog beslutet att lämna ditt jobb och har dessa resonemang ändrats fram till idag?

Känner mig nöjd med hur livet ser ut nu och upplever inte heller några speciella ekonomiska begränsningar. Lite förenklat kan man säga att jag kör vidare på ungefär samma ekonomiska nivå som jag gjort de senaste åren, vilket är en nivå som jag hela tiden varit bekväm med. Låt gå att det blivit fler resor och mer utemat senaste halvåret för att fira nya livet som fri. Jag och sambon har tagit ett inriktningsbeslut om att försöka downsiza oss in i min befintliga lägenhet. Totalt sett halverar vi alltså vår gemensamma boendeyta så det skulle nog kunna ses som en begränsning. Här väljer vi istället att fokusera på det positiva med att göra oss av med prylar och blir sporrade av att fundera på om vi ska använda kapitalet för att köpa något extra boende för uthyrning eller eget bruk.

Vad det gäller ekonomin framgent tror jag det kan handla om två kritiska år. Dels för att känna in om jag på sikt verkligen gillar att inte ha ett vanligt jobb att gå till men också för att få bekräftat att både spenderande, investeringar och utdelningar går som det är tänkt över en lite längre tidsperiod. Om jag skulle vara tvungen att gissa skulle jag säga att chanserna är ganska goda till att en bra ekonomi har blivit ännu mycket bättre. Men det återstår att se. Har inte heller helt gett upp den vanliga arbetsmarknaden utan kan nog tänka mig en del korta påhugg som konsult under rätt förutsättningar. Tänker jag lite bredare än mitt historiska yrke så är det ju inte direkt begränsande med möjligheten att kunna arbete med något bara för att man tycker det är kul. Om jag sedan råkar tjäna 2 kr / timme eller 2 000 kr / timme har inte så stor betydelse egentligen.

Hur tror du att börsen kommer att utvecklas kommande 6-12 månader och varför?
Vet ej och säger som Per H Börjesson; upp, ner eller lika!

Jag vill tacka dig, “seglarn”, för att du tog dig tid med denna intervju och att jag, men även läsarna, har fått lära känna dig bättre och skapat oss en tydligare bild av dig. Som en sista fråga vill jag be dig välja ut tre bolag som du tror kommer att vara vinnarna framför övriga på 5-10 års sikt. Dessa bolag behöver inte vara några som du själv, just nu, äger.

Tack själv för dina eftertänksamma frågor. Tycker inte att jag är speciellt duktig på att välja ut den typen av bolag. Däremot tror jag att bolag som Investor, Kinnevik och Castellum kommer att fortsätta ge en trygg och stabil avkastning långt fram i tiden. Bolagen finns givetvis i Seglarportföljen!


5 kommentarer:

  1. Tack för en intressant intervju :-)

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Slimis och tack för såväl ditt besök som din kommentar!

      Jag håller med - det är en trevlig intervju!

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  2. Hej!
    Vilken härlig intervju.
    Vettigt tänk av Utdelningsseglaren.
    Tack för detta inlägget!
    MVH Pappa betalar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej PB och tack för din kommentar!

      Kul att du gillade denna. Kommer fler de kommande fredagarna!

      /Sofokles

      Radera
    2. Vad roligt. Får lägga till dig i blogglistan så jag inte missar det!
      Mvh PB?

      Radera