måndag 20 maj 2019

Böcker som man bör ha läst?

Tidigare i förra veckan fick jag en fråga från en av mina många duktiga, motivera och högst flitiga elever. Ja, detta är hur jag upplever dem - för de är verkligen detta och deras studieresultat vittnar om min uppfattning. Denne berättade att han under sommaren skulle besöka Grekland med familjen och ville ha böcker som "man skall ha läst". Dock ville han inte ha de som tillhör kanon, men som egentligen inte ger en sådan läsbelåtenhet som man först tror och utgår från. Visst är Brott och Straff, På västfronten intet nytt, På spaning efter den tid som flytt med flera bra, men är de bra? Allt ligger, likt alltid, i betraktarens öga.


"Tiden är en illusion, speciellt lunchtiden" (Ur Liftarens Guide till Galaxen)

Anledningen till att de rankas som kanoniska verk är att de bidrog med något nytt, var nyskapande och före sin tid, så deras plats på piedestalen handlar inte enbart om att många anser dem "bra" i den betydelse som "bra handling/innehåll/läsning" används i dagligt tal.

En majoritet av mina elever (alla?) vet att jag älskar att läsa böcker och att jag alltid har en bok uppslagen. Sedan hör det till svensklärarrollen att läsa böcker, vilket tyvärr undersökningar visar ändå inte tycks vara normen. Jag bad eleven att få återkomma med en liten lista och tänkte sedan att jag, för såväl dennes som min skull, skall begränsa listan till tio stycken, varav vissa måste vara fackböcker. Efter lite funderande och mycket kaffe blev det nedan lista (utan inbördes ordning).
  • 1984 av George Orwell
  • Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón
  • New York-triologin av Paul Auster
  • Frihet av Jonatan Franzén
  • Liftarens Guide till galaxen av Douglas Adams
  • Sapiens: en kort historik om mänskligheten av Yuval Noah Harari
  • Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman
  • Shantaram av Gregory David Roberts
  • Flugornas Herre av William Golding
  • Möss och människor av John Steinbeck
Det är extremt svårt att välja när listan begränsas till tio stycken, men dessa känns som böcker "man skall ha läst". Vad skulle du ge för tips till en elev som tar studenten, med dörren till livet vidöppen och har en aptit på livet, att utvecklas och lära sig? Du vill kunna hjälpa den unga personen att skapa sig en bra grund att bygga sin världs- och livsåskådning. 


12 kommentarer:

  1. Spännande ämne och ska medge att jag inte alls läst alla böcker på listan. Skulle jag förslå ett tillägg är att man byter ut Kahneman mot Richard Thalers beslut och beteende som i princip är samma bok men betydligt roligare. Kidsen ska ju såklart lära sig läsa utmanande och svåra böcker men ibland kan man få ta sig en genväg. Huckleberry finns äventyr ska också med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för din kommentar!

      Bra tillägg och visst är det spännande och intressant ämne/fråga att dryfta. Huckleberry är bra, men är den verkligen SÅ bra? I övrigt tycker jag att du har mycket bra och viktiga insikter!

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  2. Jag gillar böcker/författare som har en egen berättarstil som bryter från sin samtid

    Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri är fantastiskt berättad på invandrar/förortssvenska
    Altered Carbon trilogin av Richard K Morgan för den cyberpunkiga stilen som bara förutsätter att koncept/ord/platser som aldrig förklaras är helt solklara för läsaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Dandyn och tack för ditt besök och din kommentar!

      "Ett öga rött" är en bok som jag bedömer har kommit lite i skymundan och borde ges mer plats bland recensenter. Var nära att ta den till min "1:a" som bok att läsa nu då vi arbetar med språk, sociolekter, språkvariationer et cetera, men då tiden var knapp valde vi istället "Kalla det vad fan du vill".

      Altered Carbon har jag ej läst, men att döma av det du skriver bör jag göra det - tack!

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  3. Kanske för politisk egentligen, men "Och världen skälve" av Ayn Rand tyckte jag var väldigt gripande i den åldern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!

      En bra bok, men kanske har du rätt i att den är lite väl politisk? Emellertid beror ju allt på hur man väljer att se på saken och det kan lika gärna vara en fördel(?).

      Tack för ditt besök och kommentar!

      /Sofokles

      Radera
  4. Fem av böckerna på din lista har jag läst och tackar för tipsen om de övriga.
    Ohhh, jag ryser vid bara tanken om jag själv skulle sätta upp en tiobästalista på böcker jag läst. Det kanske hade gått om jag fått klassificera det i historia, fiction,fakta osv. Två böcker jag nyligen läst ut kanske platsar på någon annans bästalista, vad vet jag? Liktjuven och barberaren, spännande och otroligt intressant om hjärnforskningens historia. Vetenskapens bortglömde hjälte som handlar om Alexander Von Humbolts äventyr och liv. Ja det är väl bara att erkänna att jag älskar böcker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej PP och tack för ett kärt återseende!

      Kul att du har läst fem av dem - vilka?

      Har läst båda som du berättar om och håller med dig - det är bra skit. Riktigt bra!

      Böcker är svårt att inte älska och jag hoppas att denna och kommande generationer ej tappar denna viktiga källa till eskapism, lärande, utveckling et cetera.

      All the best,

      /Sofokles

      Radera
    2. Hej.
      Ängelns lek av safon, har fö även himmlens fånge och Marina av honom i min bokhylla.
      Liftarens guide är en klasiker.
      Sapiens fick jag i julklapp för ett par tre år sedan, en superbra bok!
      Tänka snabbt och långsamt läste jag förra året men en riktigt bra bok speciellt för oss som investerar.
      Shantaram är det många år sedan jag betade av. Den är rätt mastig men jag fastnade i Calcuttas slum och sträckläste den i stort sett på tre dagar.

      Men nästa vecka ska jag ner och låna någon av de av dig föreslagna men ej ännu läst bok.

      Mvh // PP

      Radera
    3. Hej PP och tack för denna info:)

      Kul att vi delar samma boksmak tillika uppfattningar om dem!

      Önskar dig en slapp söndag!

      OBS: glöm ej att rösta!

      /Sofokles

      Radera
  5. Själv skulle jag inte för ett ögonblick tipsa om någon bok. Hade istället givet ett mera handfast råd av typ sup dig halvfull och ät dig halvmätt och du lever i 100år. Tydligen något ryskt ordspråk. När jag gick i skolan hade jag en svensklärare som var helt besatt av Erik Johan Stagnelius Suckarnas mystär. Kan inte säga att det har påverkat mig i livet. Skulle bloggaren fråga någon elev idag om han läst Stagnelius tror jag det blir en ganska liten skara.

    Från och till framförs tankarna på en litteraturkanon. Ett antal böcker man tydligen känna till. Vill minnas att KD föreslog detta. Partiledaren kom till Aktuellt studion för ett samtal kring detta. Plötsligt frågade programledaren om Ebba visste vem som skrivit Giftas, Hemsöborna och Gangsters. Inte ett rätt. Fast det tycks ha gått bra ändå.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. God afton bästa Lars,

      Ryssar... alltid skall de sticka ut. Komiskt med tanke på att vi därifrån har såväl "Brott och Straff" som "Krig och fred", för att nämna några.

      Om din svensklärare enbart tjatade om denne förstår jag att du hellre skulle ge ovan tips till en elev. Hoppas att du inte har lidit för mycket!

      Hahaha, jag kommer ihåg det klippet och sällan har jag känt et sådant behov att ta fram skämskudden...

      Önskar dig en trevlig kväll!

      /Sofokles

      Radera