Få, om än någon, har missat att läsa och ta del av alla de löpsedlar som stavas "Fattigpensionärer", "Klassklyftor", "Bidragssamhället" et cetera och det finns lika många förklaring som ursäkter till detta. Om det inte är skatternas fel, är det individens och likt alltid finns nog sanningen någonstans mitt emellan, likt Sveriges mellannamn stavas "lagom", eller, för den delen, "mellanmjölk".
Den politik vi har idag, med b.la. dess skattesystem, är förvisso till stora delar en mycket bra och "vacker" sådan. Emellertid är den lika förlegad som Spice Girls, Backstreet Boys och Chansar Mest's favoritband - Aqua. I takt med att befolkningen ökar, likt människans livslängd, kommer dagens politik, och främst dess ekonomiska sådana, att tappa i kraft för envar dag som fortlöper. Idag går var fjärde av Sveriges kommuner back och detta kommer ej att minska, utan att öka. Äldrevården behöver pengar, liksom skolan och vården. När antalet äldre ökar men antalet i arbetsför ålder kommer att vara relativt statiskt kommer det anrika och, i världen hyllade, välfärdssystemet att krackelera. I en intervju med SVT säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog: "Vi har ett högt tryck från en ökande befolkning. Antalet personer över 80 år räknas öka med 47 procent de närmaste tio åren, vi kommer också att ha en snabb ökning av barn och unga samtidigt som befolkningen i arbetsför ålder ökar långsamt med bara 5 procent."
Man behöver ej ha läst en universitetskurs i matematik för att förstå att ekvationen om att pappa staten skall ta hand om allt och alla inte går ihop. Därtill är det mycket svårt att se hur den skall kunna lösas. Vad kommer detta att leda till? Ett troligt, om än hemskt och icke-önskvärt scenario, är att arbetarklassen, de besuttna, vars inkomst är relativt låg men skattetryck högt och vars balansräkning är att jämföra med valfri deltagare i Lyxfällan, kommer att kräva sin rättighet, även om de ej har gjort sin plikt. Med "plikt" menar jag följande:
1. Satt sig in i den tid som vi alla lever i och skapat sig en överblick om (den mindre angenäma) situationen, och med det insett...
2 ... att pappa staten har tappat sin makt. Det kommer inte att vara några guldägg som levereras i pensionsbrevet, utan istället kommer det bli mer á la USA, vilket betyder "var man för sig själv".
3 Förstått att det handlar om att göra sin plikt, dvs. arbeta, se till att vara attraktiv för och på marknaden för att aldrig riskera att bli arbetslös. Jobb som försvinner med tiden och den tekniska utvecklingen kommer aldrig att komma tillbaka och därför är det viktigt att Rune, 44 år och industriarbetare, förstår att han måste vidareutbilda sig för att kunna svara mot de krav och kunskaper som efterfrågas.
Den politik som vi har i Sverige idag, men även i en majoritet av Västvärldens länder, är en rest, en förlegad kvarleva som i sin nuvarande form inte kommer att överleva. Medan tekniken, människan, globaliseringen et cetera har ökat och utvecklats, har politiken mer eller mindre stått still. Idag har Sverige, välfärdsstaten framför övriga, inte råd att erbjuda en vård, skola och äldreomsorg i världsklass, eller i alla fall inte en sådan klass som man skall förvänta sig givet skattetrycket. Istället skall kommuner spara och vinnarna är inga, utan i detta fall finns bara förlorare. Detta är bara ett av flera problem för denna och nästkommande generationers framtid, varav vissa jag redan har diskuterat här.
Vad kommer detta att leda till? Historiskt har vi sett hur förlegade politiska system har störtats - Den brittiska revolutionen, som även kallades den "ärofulla", den Franska revolutionen och den Ryska dito är tre av de mest talande exemplen. I förstnämnda slängdes kungens makt ut genom fönstret och parlamentet stärkte den makt som de först hade anskaffat sig iom. Magna Charta under medeltiden. I Frankrike spilldes lite mer blod än på den regnrika ön, där det faktiskt spilldes noll, och här slängde man inte ut någon kungamakt ur ett fönster, utan här lät man regentens huvud falla för giljotinens bila för att sedan tillsätta ett försök till republik (att addera är det komiska att det snart återgick till kejsare då Napoleon tillträdde, och även efter denne följde ett par monarker, men sedan, i slutet av 1800-talet, kom den "demokrati" som Robespierre med flera tjatade om 1789 att slå ut). Beträffande den ryska var den inget annat än brutal, där folkets, och då främst böndernas, aka. "arbetarklassen", missnöje kom att leda till att miljontals människor omkom och att de fick sitt politiska skifte, där kommunism i dess mest brutala form infördes.
I USA ökar klassklyftorna. De rika bor vid kusterna, vilket är logiskt då all handel och utbyte sker där. Det historiska "rostbältet" är i de centrala delarna, där fattiga, hårt arbetande människor sliter med jobb som snart är ett minne blott. Hur kommer de att agera när inte ens den konservativa Trump kan hålla deras jobb igång? Kommer vi se ett sorts "inbördeskrig", där den ena sidan är USA:s centrala landområden och den andra landets kustremsor?
Vad kommer att följa? Meritokrati? Ingen aning, men dagens politik i allmänhet, men dess skattepolitik i synnerhet, kommer inte kunna fortsätta i dess nuvarande form. Skattetrycket är redan (för) högt och antalet människor över 65 år ökar och dessa kommer även att leva längre och längre. Detta medan antalet i arbetsför ålder ökar med en mycket mindre takt - hur skall det lösas? Kan det lösas? Vad är alternativet?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar