lördag 11 maj 2019

Mönster & rutiner - friend or foe?

I de fall som börsen har avkastat positivt i januari och februari brukar sommaren blir mindre lyckosam. Om börsen sjunker under maj månad brukar ofta devisen "sälj till sillen och köp till kräftorna" gälla, men om börsen totalt har givit en negativ avkastning under årets första tre månader gäller istället det motsatta, dvs. "köp till sillen och sälj till kräftorna".  

Om det regnar den 23 januari kommer börsen, sett till helåret, att ge en positiv avkastning och i de fall som det inte bara regnar den 23:e, utan även den 24:e, har det historiskt visat sig vara tvåsiffrig avkastning som förekommit.

"[...]varje tisdag och torsdag är det yoga[...]"

Mönster. Rutiner. Människan är inte bara en känslovarelse, utan även en som söker och önskar vanor, vilka är bottnade i mönster och rutiner. Tänk efter hur din vardag är strukturerad. Säkerligen har du samma rutiner varje vardag; du går upp vid ett visst klockslag, duschar, äter (troligtvis samma) frukost, tar dig till jobbet, utövar ditt jobb enligt vissa specifika mönster och rutiner och sedan beger du dig hem. Är du en som även har fritidsaktiviteter följer även dessa ett mönster; varje tisdag och torsdag är det yoga och efter torsdagens pass passar du även på att handla, i syfte att slippa hysterin med alla andra trötta, sura, löneslavande och vinlängtande på fredagens eftermiddag.

Troligtvis består mycket av ditt liv i allmänhet, men din vardag i synnerhet, av fasta rutiner och mönster. Ömsom hatar du dessa, ömsom älskar du dem. Du hatar dem för att de ger dig minimalt utrymme för att testa och agera utanför boxen. Du älskar dem för de hjälper dig att inte testa saker utanför boxen och med det riskera att det blir ren och skär pannkaka av allting, vilket betyder att du har slängt bort värdefull tid. Paradoxen är fascinerande, likt många andra sådana.

Vad är det som gör att människan har denna strävan efter rutiner och mönster, för när det kommer till kritan låter det ju hemskt att göra samma sak, enligt samma procedur, dag efter dag, vecka ut och vecka in i år efter år. Vad är det som gör att du, jag och alla andra till stor del ställer upp på detta?

Svaret stavas, likt ofta när det kommer till psykologi, "biologi" och "historia". Människan har under en lång tid av sin historia levt ur hand i mun, men knappt ens det. Under vår tid på savannen var tillgången till mat aldrig säker, vilket gjorde att vi åt i mängder då vi väl fann föda. Varför? Jo, för vi visste inte när nästa tillfälle till föda skulle komma och då vi inte hade, och inte heller idag har, en önskan att svälta ihjäl, åt vi för allt som vi förmådde.

Vi lärde oss också att anpassa vårt leverne efter dessa förutsättningar och i syfte att spara på energi var vi noga med att inte förbränna mer energi (e.g. kalorier) än nödvändigt. Det fanns inte på kartan att ge sig ut på lite löpning, eller göra ett träningspass á la 300. Step-up, crossfit, powerbells et cetera var, milt sagt, liksom inte på tapeten.

"[...]vi kan få en pizza levererad till dörren, vår favoritfilm med ett enda litet knapptryck, få reda på att Trump har[...]"

Precis som vi var noga med att fysiskt inte göra oss av med energi, lika noga var vår hjärna, som är det organ som tar mest energi i anspråk, med att inte använda mer än nödvändigt. Således strävar den alltid efter den minst energikrävande lösningen. Rutiner och mönster är hjärnan sätt att minska energiförbrukningen och än idag söker den detta förfarande. Detta är inte något som vi får välja, utan det liksom tillkommer i paketet då vi skapas.

Trots att vi dag har mat i överflöd, tekniska innovationer som gör att vi kan få en pizza levererad till dörren, vår favoritfilm med ett enda litet knapptryck, få reda på att Trump har jämfört sin kärnkraftsknapp med Nordkoreas ledares dito, finna vår framtida bättre hälft via en innovativ app et cetera, lever vår hjärna ändå kvar på savannen för dryga 30 000 år sedan.

Jag brukar fråga mina elever vad det första det är som de gör när de kommer hem och skall arbeta med sitt skolarbete. Google? På denna fråga svarar de "ja" och när jag frågar varför, är svaret att det är lättast och oftast ger snabbast resultat (med det sagt inte alltid det mest korrekta). Vid dessa tillfällen brukar jag berätta att detta beror på att deras hjärna vill spara på energi och således söker den absolut minst ansträngande lösningen, precis som vi ofta tar genvägen till och från skolan. 

"[...]Varför lockas en majoritet av alla dagsblaskors läsare till texter som berättar om hur det historiskt har gått[...]"

När våra mönster och rutiner utmanas och när vardagen inte följer de invanda mönstren, brukar vi ofta uppleva ett sorts kaos och detta beror dels på att hjärnan arbetar febrilt med moment som den tidigare har förpassat till "automatisering", dels att den inte vill slösa på viktig energi.

Samma sak likt ovan gäller vid investeringar. Varför lockas en majoritet av alla dagsblaskors läsare till texter som berättar om hur det historiskt har gått när X, Y eller Z har inträffat? Varför sitter många och studerar kurser i syfte att finna mönster? Listan kan göras längre, men jag tror och hoppas att poängen har nått fram.

Det behöver inte vara av ondo att söka dessa mönster, men historiken visar att det är de som tänker och går utanför boxen som lyckas bäst.

Är du en mönster- och rutinknarkare? Varför/varför inte och hur gestaltar sig detta??




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar