onsdag 1 maj 2019

När skall man använda utdelningarna?

För tre år sedan, dvs anno 2016, var första gången som jag kände att utdelningarna från mina innehav verkligen var stora. Året därefter var känslan än större, men under 2018 och under nuvarande räkenskapsår har det, utdelningstillväxten till trots, mer känts som "det nya normala". 

Under 2016 och 2017 var jag snabb att återinvestera de utdelade summorna och mitt förfarande då var att köpa för dem i samband med mitt månadsparande, så istället för "bara" månadssumman adderades också en viss del av utdelningarna. Ömsom ökade jag i befintliga innehav, ömsom tog jag in nya. Under 2018 var denna procedur mer utspridd för att under detta år vara mer försiktig. För varje år som har passerat har jag mer och mer gjort verkstad av snacket att hålla på utdelningen och invänta ett bättre läge att använda den. Dock har, och fortfarande är, detta inte lätt, för jag slits mellan olika tankar.

Mitt förfarande är just nu att jag investerar det som jag sparar från lönen, dvs. månadssparande/investerande, men är restriktivt med att använda utdelningen. Fram till i måndags, den 29/4, hade jag ej rört denna, men när jag bedömde att ett bolag som jag länge velat ha i min portfölj, och som nyligen sjönk med lite mer än 10 %, tycktes stagnera på en helt okej nivå, slog jag till.

Positivt med att investera utdelningarna relativt snabbt
  • Pengarna arbetar 24/7
  • Vad är det som säger att en stor nedgång kommer att komma och att dagens pris istället är "billigt" relativt sätt?
  • Jag ämnar att vara nettoköpare under flera, flera år till och att då försöka att "vinna" några extra 5-10 % vid en korrektion kan vara mer förödande än dess antonym, då 1) jag ej vet om/när den kommer och 2) hur skall jag lyckas att "träffa rätt" om den inträffar(?).
  • Mindre tanke- och viljekraft går åt till att avstå från att lockas till att "bränna" utdelningen.
Negativt med att investera utdelningarna relativt snabbt
  • Tid är avkastning, men ju lägre GAV, desto högre blir hävstångseffekten med tiden.
  • Det är mer en regel att en korrektion händer envar år - utnyttja denna
  • Jag är redan investerad i/mot börsen och då kan jag också "ta risken" att avvakta med en del summor.
Som sagt finns såväl för- som nackdelar och alla har vi vårt eget unika förfarande. Hur agerar du och varför?


9 kommentarer:

  1. Jag investerar löpande. Kommer en korrektion ökar jag med hävstång. När det som nu är lugnare återinvesterar jag mindre och minskar belåningen istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Utlandsutdelaren och tack för din kommentar!

      Låter intressant, men att låna är en situation det skall mycket till att jag tar till. Visst, låga räntor och den stora sannolikheten till att kunna låna för bättre avkastning på börsen och därmed få ett arbitrage är relativt stor, men jag vill då se en sättning på minst 20 %.

      Önskar dig allt gott!*

      /Sofokles

      Radera
  2. Jag har väldigt svårt att sitta på en stor kassa. Det känns som att jag går miste om avkastning om jag inte investerar dem. Det sägs väl att tid slår timing, hoppas det i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej ZeroStrategy och tack för din kommentar!

      Kloka ord, men som jag skrev kan avkastningen bli desto större om ingången är på "attraktiva" nivåer. Dock skall ju dessa inte bara nås, utan även "tajmas"...

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  3. Hej!
    För min egen del är detta inte ett så stort problem. Jag får än så länge väldigt låga utdelningar och dessa används tillsammans ed den månatliga aktiepengen.

    Får se hur det blir när det kommer vara större summor.

    Mvh PB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej PB och tack för återkommande besök tillika kommenterar!

      Ja, det är en skillnad med "lite" och "mycket" utdelningar, eller är det så? Rent procentuellt torde det vara samma som vid de "små" utdelningarna? Undrar om det ej har mer med principer och känslor att göra?

      Tack för ditt besök!

      /Sofokles

      Radera
    2. Alltid kul att läsa dina inlägg!

      Egentligen är procenten det viktiga men känslomässigt är det klart att känslorna blir olika om det handlar om 300kr eller 15 000kr. Även om det procentuellt skulle vara lika stor del av portföljen.

      Känslor är svåra ibland.

      Mvh PB?

      Radera
    3. God kväll herr PB!

      Visdomsord och jag har inget att tillägga. Det handlar om att anstränga sig och se procenten och inte siffrorna. Dock är det svårt och då vi är varelser som mer följer känslor än logik är det av yttersta börd att vi tränar och lär oss att se allt objektivt. Emellertid har jag vid flera tillfällen ej lyckats göra "verkstad av snacket"...

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
    4. God kväll!
      Ja det är verkligen lättare sagt än gjort.
      Men att prata och skriva om det ibland gör det lite lättare tror jag.

      Allt gott till dig.
      Mvh PB?

      Radera