fredag 25 mars 2016

En grekisk intervju


Kort kommentar från mig, Sofokles. Nedanstående text har aldrig lästs av mig förrän precis innan det att jag trycker "publicera". Många bloggare har haft "gästinlägg" av sina fruar eller andra familjemedlemmar. Då jag, för tillfället, saknar detta tänkte jag göra något dylika, om än lite annorlunda. Det var min vän, Katarsis, och jag kom på det - en intervju!

Det finns två människor "i hela världen" som vet om vem jag är i "verkliga livet". Den ena av dem, min närmaste vän; min vapenbroder; min Aristoteles etc. har författat allt nedan.

/Sofokles


1969 genomfördes en legendarisk (en vecka lång!) intervju med John & Yoko i Amsterdam. Det excentriska paret bjöd in pressen att ställa frågor om vitt och brett, brett och vitt. Pressen hade förväntat sig snaskiga bilder, flummiga resonemang, kanske skulle paret rent av ha sex medan media var där? Istället pratade en hippieskäggspryd John Lennon om sin ilska över Vietnamkriget och om världsfred. Förvisso kan vi nog utgå ifrån att media fick sin beskärda del av flummiga resonemang.



1959 genomförde Clark Galloway en numera sedan länge bortglömd intervju med en skäggig ung man i konstig hatt ifrån Kuba. I intervjun blickade den unge mannen framåt i tiden och trodde minsann inte då att den revolution han just nu inlett på något sätt skulle kunna skada vänskapliga relationer med USA…vänskapliga band som Obama nu försöker återuppta (om än med ett visst motstånd från nämnds bror, Raúl Castro).

I modern tid är jag, Katarsis, mycket förtjust i när ekonomen Thomas Piketty, i mars 2015, kom på besök till Skavlan och där passade på att läxa upp Norwegians vd Björn Kjos  - ett filmklipp ni finner här.

2016 genomför nu Katarsis, känd kommentator på bloggen (nåja!) en intervju med aktiefilosofen Sofokles. Det är dags att ställa bloggaren mot väggen.
Vi kommer att mötas över ett samtal på ett av stadens caféer, kända för sina väl tilltagna chokladmuffins. På väg mot centrum går jag längs en strandpromenad, ty denna stad är välsignad att ligga granne med en stor och vacker sjö; vart vi än vänder våra blickar ser vi klart skimrande vatten.
Dagen till ära lyser solen extra starkt och det är då det slår mig: vi är svältfödda på sol i det här landet!

Jag gör entré med en dagens industri under armen, jag har inga som helst planer på att ens öppna tidningen. Men medge att det är en snygg rekvisita när man har ett en aktienörd som intervjuoffer! Två rykande heta espresso serveras och så, givetvis, de berömda chokladmuffinsarna. Låt mig presentera upplägget:

Tanken är att dela in intervjun i tre delar. Del 1 ska helt enkelt utröna hur idén till denna blogg föddes, vad dess syfte är och varför den har den inriktning som den faktiskt har. I del två pratar vi lärdomar och misstag; vilken är egentligen den absolut sämsta aktieaffären som Sofokles har gjort? I den sista delen blickar vi framåt. Vad är målet med alla dessa investeringar? Ni som följer bloggen vet trots allt att Sofokles är en flitig sparare, som disciplinerat lägger undan pengar. Kommer sparandet någonsin ta slut eller har det blivit en livsstil? Kommer han bränna alla pengar på en lyxyacht och badshorts från Armani när han fyller femtio? Skänka dom till välgörenhet. Köpa trisslotter? Det återstår att se.


       "Utan att fråga finns ingen chans att få ett svar" Kenta Gustavsson

Del 1 - Bloggen

Berätta, hur kom du på idén att starta bloggen och vad är syftet med den?

Det började med att jag kände att jag är gröngölingarns gröngöling. Om du tänker dig Knatte, Fnatte och Tjatte. Jag kände att jag är femton nivåer under deras grad på gröngölingsskalan. Jag följde och följer fortfarande massor bloggar och tänkte då, genom att ge mig själv chansen att skriva av mig så kan jag lära mig något. Kanske hittar någon bloggare hit och läser och ger mig feedback? Jag trodde väl aldrig att de bloggare jag följer, som t.ex. Ägamintid, 4020, Vägentillfrihet, Långsiktiginvestering, Tryggframtid, Gustavs aktiebolag  Frivid42 och många fler skulle hitta hit. Men nån kanske gör det och kan jag lära mig något av det så är det värt det. 

Sen fungerar det också lite som en dagbok; jag kan gå tillbaka och läsa mina egna tankar och resonemang. Det ger mig en chans att upptäcka fel som jag gjort eller saker jag gjort rätt. Så det handlar dels om att skriva och få feedback på hur jag tänker av andra bloggare. Men också att analysera mig själv. Hur tänker och agerar jag egentligen? Har jag förändrats, kan jag hålla mig till mina investeringskriterier?

Sen ska sägas att bloggen fick en vändning för ungefär ett år sedan. Jag menar, jag är humanist. Så jag skrev ett par inlägg med lite filosofisk inriktning, efter det fick jag mycket positiv feedback av en mycket nära vän - ”fortsätt med det här, det här är ju din nisch. Nu har du något som skiljer dig från andra de andra bloggarna”, sa han. Då kände jag också att bloggen började hitta rätt, jag fick bra kommentarer och den här nischen finns egentligen inte hos de andra bloggarna. Det är mer fokus på analyser och utdelningar, och det är jättebra och intressant. Och det finns de som är mycket mycket mycket bättre än mig på att göra analyser så då kan jag göra något annat. Visst, jag skriver och kommenterar om utdelningar jag också, men på ett annorlunda sätt. Jag kommenterade till exempel industrivärdens sänkta utdelning genom en grekisk allegori, och hur grekerna klarade sig mot en invasion just på grund av att man tog bort utdelningen. Jag kopplar dagens aktievärld till historiska skeenden, dels för att jag är intresserad av historia, dels för att det blir ett annorlunda typ av inlägg och jag tror det är uppskattat. Har jag svarat på din fråga?

Jag får nog lov att säga att jag nöjd med det svaret. Jag hade just tänkt fråga det där om bloggens benägenhet att avhandla filosofiska, ibland existentiella, frågor. Vi riktar blickarna mot de psykologiska aspekterna istället. Ämnen som lycka och välmående har fått ganska stort utrymme, hur kommer det sig?

Utan att säga för mycket, men mitt liv har inte alltid varit en dans på rosor. Så det har blivit som så att jag läst mycket psykologi, såsom mindfullness, tänka positivt, tänka i metaforer, visualisera. You name it! Det är sådana tekniker jag använder i mitt liv, i mitt yrke och med vänner. Så kanske kan jag även hjälpa andra med det perspektivet? Det har i alla fall hjälpt mig själv. Sen är det ett intressant ämne att knyta samman med pengar och aktier; blir du lycklig av ett stort kapital?

Kan man säga att skrivandet har en terapeutisk inverkan på dig? 
Ja! Det skulle jag nog säga, i viss mån.

Ja, en del odlar grönsaker och andra skriver bloggar. Några skjuter heroin. Vilka ingredienser tycker du en bra aktie/ekonomiblogg ska innehålla?

En personlig prägel. Man vill kunna få en relation med den som skriver, det innebär inte att man behöver avslöja saker man är obekväm med. Men det är liksom inte intressant med inlägg där någon skriver ”gött utdelning idag, 50k på kontot”.
Sen tycker jag att det ska finnas kontinuitet i det man skriver och transparens. Skriver man som bloggare att man köpt ett bolag och sedan säljer det en vecka efteråt, då tycker jag man redovisa det. Det är inget man ska nämna i förbifarten i ett inlägg ett år senare, då tappar man förtroendet. Men som sagt, en del är jättebra på att göra analyser eller presentera diagram, andra på att beskriva framtidsplaner. Det viktiga är att satsa på det man är bra på och gärna vara lite personlig. Bygg relationer med dina läsare.

Vilka är de bästa bloggarna därute?
Ohoj, svår fråga men ett kort svar torde bli de som finns på min blogglista. 


Del 2 - Lärdomar & misstag. (Nackdelen med att beställa en espresso när man gör en intervju uppenbarar sig nu, man pratar så mycket att man inte hinner dricka den. Espresso = liten mängd kaffe. Det kallnar fort).

Hur länge har du sysslat med investeringar och vad är dina största lärdomar under den tiden?
Jag skulle säga att jag började med aktier 2012 - det gick åt helvete. Men jag började mer seriöst och med mer respekt att investera 2013. Det jag lärt mig är att det finns ingenting som heter en säker investering. Det finns ingen möjlighet att tajma marknaden, du kan inte lyckas med det. Lyckas du med det är det tur, inte skicklighet. Det är som att gå in till affären och ”välja” den bästa trosslotten  prickar du rätt har du tur. Såklart kan man köpa i rätt marknadslägen, men du måste vara långsiktig. Sen, såklart, köp bara för pengar du har råd att förlora. Så fort du har investerat är det pengar du inte har och teoretiskt kan hela värdet försvinna. Så play the game by the rules!

Ännu en lärdom är att man växer med tiden. Jag hade svårt att se mina aktier tappa i värde i början. Jag var nog lite svagare psykologiskt än jag trodde. Jag skulle säga att jag det senare året har växt psykologiskt, jag har rent av konverterat, nu är röda siffror snarare något jag tolkar som köpläge.

Sen, självklart; sprid köpen och gör din egen analys! Låt dig inspireras av andra eller hämta tips på aktier, men du måste själv göra din analys innan du köper, var kritisk och ifrågasätt.

Ditt största misstag?

Mitt enskild största misstag är Anoto. Utan tvekan. En riktig nybörjartavla. Jag blev väldigt påverkad av andra, diskussioner på forum och så där. Snacket gick att det här är ”1000% uppsida”, "ten bagger", ”kan inte gå fel” etc. När det började dala och blankningar kom in, då sålde jag i ren panik. Tack och hej 70% på någon dag. Men jag menar, om det är så enkelt att gå in i förhoppningsbolag och det ”bara finns uppsida”, då skulle alla vara miljonärer, eller hur? Men det blev en rejält dyrköpt läxa.
Det är därför de bloggarna jag läser håller på med utdelningsaktier eller värdeinvesteringar baserat på gedigna analyser, jag tror inte på att gå in i obskyra bolag som inte har något att komma med. Det håller inte att det gapas om ett bolag på diverse forum. Det måste finnas siffror att backa upp sådana påståenden med, nånting som gör att du kan analysera bolaget och bilda dig din egen uppfattning.

Råd till en nybörjare?

Fundera på vad du vill med dina investeringar. Vill du bli ekonomiskt oberoende, då ska du nog fundera på vad ekonomiskt oberoende betyder och vad det betyder för dig. För vill du glida omkring i en lyxbil då kommer det krävas en annan typ av kapital för att klassas som ekonomiskt oberoende. Vill du bo i lyxvilla med alla häftiga prylar, ja då kostar det! Så sätt upp ett mål, ett realistiskt sådant och ha sedan tålamod!

Sedan skulle jag säga att börja med stora stabila bolag som kanske inte svänger så mycket. Visst det går inte alltid så fort, men det är skönt att ha något att hålla fast vid när det blåser! Jag brukar jämföra med sköldpaddan och haren, tänk på den fabeln. Det behöver inte gå så jäkla snabbt så länge du är på väg åt rätt håll.
Sen kan jag tycka att exempelvis investmentbolag är en bra start. Ta Industrivärden, Investor eller Latour, det är ett par ganska stabila bolag att börja med. Sedan kan man krydda med några tillväxtbolag. Jag är personligen förtjust i eWork och B&B tools just nu, varav det förstnämnda finns i min väska. Spännande bolag. Men börja med en grund, fixa ett fundament att stå på. Tänk dig backlinjen, du vill ha en Patrik Andersson där bak. Du vill ha en stabil kille på mitten också, en trotjänare som verkligen jobbar åt dig. En Stefan Schwarz-typ! För du vet, dom här trixiga lirarna som kan avgöra matcher på egen hand, nackdelen är att dom är ganska ojämna och det måste man kunna hantera! Men se för fan upp så att du inte får en "sidledsdanne"

Del 3. En inblick i framtiden

Låt oss blicka framåt i spå-kulan. På din blogg står det ”att skapa sig ett liv där dröm kan bli verklighet”. Vad är drömmen?

Drömmen är att kunna skapa sig ett liv där jag kan... äga min tid lite mer. Att själv kunna välja vad jag vill göra, utan att vara bunden till ett förvärvsarbete. Jag menar, dagens samhälle är uppbyggt så. Vi måste ha pengar för att kunna leva, förut jagade man för att överleva. Nu handlar det om att konsumera för att leva och då behöver du pengar. Men jag tycker inte det är logiskt. Livet går liksom inte ut på att jobba fem dagar i veckan och vara ledig två. På ett år är du ledig kanske en fjärdedel av tiden resten jobbar du. Visst borde det vara tvärtom?

Jag är lyckligt lottad för jag älskar mitt arbete. Men jag vill kunna välja. Jag vill kunna spendera mer tid på t.ex mina vänner, familj, resa etc. alltså göra saker, lära mig spela fiol eller måla. Vad som helst!

Det är många som resonerar på det här sättet om man läser andra bloggar också. Man vill på nåt sätt ta kontroll över tiden och bestämma vad man ska göra med den. För mig är det inget konstigt. Jag ser det som ett sundhetstecken att inte vilja gå till ett jobb där man t.ex står och monterar en och samma bit i åtta timmar. Jag tror inte det har med lathet att göra, vi är nyfikna och innovativt varelser och vi är inte skapta att stå i fabriker där någon annan bestämmer vad vi ska göra, när vi ska äta, gå på toa etc. Men för att, i dagens samhälle, ta kontroll krävs det kapital - You need money to make money. Du sparar mycket, investerar och återinvesterar. Det är en transportsträcka till drömmen. 

Finns det inte en risk att transportsträckan i sig blir hela ens liv och man glömmer kliva av?

Oj, bra fråga. Jag håller med dig! Vi mår bra av att vara kreativa, inte göra sådant vi inte förstår eller inte kan se sammanhang i. Men visst som du säger; det kan finnas en risk att man fastnar i sin transportsträcka. Jag menar, det finns en del bloggare som jag tycker har en sådan tendens att de är i nån sorts sparbubbla och inte gör annat än att tänka pengar 24/7. Jag själv försöker vara uppmärksam på det hos mig själv, jag upplever att jag spenderar pengar på sådant jag verkligen vill ha men håller igen när det gäller impulsiva köp.

Men jag har ett årsmål. Jag vill ligga runt 65% i sparkvot, men det är ingen katastrof om jag misslyckas med det, men såklart strävar man mot det målet och det tror jag är bra att ha ett sådant mål. Men klart man kan göra avkall på det. Låt säga att det handlar om en sporadisk resa med vänner eller så och jag är frisk och mår bra - då kör vi! Det är ett så pass kvalitativt spenderade att det är värt det! Det är som en personlig investering.

Det är en hårfin skillnad på att spendera på sådant du har behov av och sådant du har ett begär av, eller att du köper saker för att dom är fräna. Jag gör inte det! Däremot köper jag gärna av dem som spenderat för att de tyckt att det var coolt, tills dom upptäcker att de inte hade råd. Då kan man hämta hem det lite billigare på tradera eller blocket, vilket inte är mig emot.

Men sen är det heller inte mitt långsiktiga mål att ha en dyr bil och lyxvilla, det är att kunna spendera tid med familj och vänner, ägna mig åt sådant jag brinner för. Det behöver inte alltid kosta särskilt mycket pengar, jag har t.ex. lånat hem en gitarr nu som jag sitter och plinkar på. Jag är självlärd sen många år tillbaka och tycker det är skitkul att spela. Lär jag mig introt till ”nothing else matters” är jag supernöjd den dagen, det kostar mig bara tid inget annat. Det är därför jag vill äga min tid!

Tanken är ju att utdelningarna ska påverka ditt liv, du ska kunna styra det lite mer. Men du har ju redan nu en ansenlig utdelning varje år, har det påverkat dig?

Nej. Det här påverkar mig inte alls på kort sikt. Jag är samma person. Jag är noga med att säga och skriva det till mig själv, att utdelningarna ska återinvesteras -punkt! Jag ser det som pengar jag inte har. Jag äter samma frukost, jag cyklar till jobbet och jag köper ica basics toapapper. Det är ingen skillnad! Jag ska inte göra lyx av det lilla och enkla. 

Eventuellt påverkar det mig på så sätt att jag blir lite tryggare och lugnare, det finns ett kapitalflöde att luta sig mot om något skulle hända.

Att man måste investera och spara, alltså ha ett jättestort kapital för att nå sin dröm. För mig är det ganska dystert, att det krävs ett så enormt kapital för att känna sig fri. Vad säger du om det?

Ja, men sen beror det också på när känner man sig fri? En del känner sig fria när de stämplar ut från jobbet klockan fyra fram till att de börjar jobba nästa klockan sju. Då är du åtminstone lite fri varje dag! Så det är en definition av frihet. Men visst, såklart, är det absurt att det ska krävas enorma summor pengar för att känns sig fri i viss mening.

Till sist Sofokles, vad händer härnäst?

Jag ska hem och ta en dusch!

Jag menar lite mer som vad händer härnäst i ditt liv?

Ahh... Det händer ganska mycket. Jag har en bok inne hos ett förlag, jag vet inte om det blir något med det, men det viktiga är att jag har skrivit en bok! En spänningsroman om en känd fältherre som levde under romartiden. Jag har fått god feedback av några av Sveriges främsta historiker som läst den så detta är såklart enormt positivt och roligt för mig. Även en del bloggare som jag har kontakt med har läst utdrag och det är jätteroligt! Det är ett projekt jag lagt ner mycket tid på och som jag är mäkta stolt över! Blir det inget av med förlaget kommer jag finansiera den själv, förhoppningsvis finns det några potentiella köpare där ute. Men det viktiga är ändå att jag tagit mig igenom det projektet, det har varit en rejäl tids- och känslomässig investering, planen är också att det ska komma flera delar i boken. Den är ämnad att bli en serie!

Annars kommer det rulla på som vanligt. Jag menar, jag har fyllt 30! Eventuellt blir det en resa söderut senare på året, medan jag ser fram emot många dagar på västkusten i sommar. Goda middagar med vänner och familj, Liseberg, teater... ja, en klassisk svensk sommar!

Och så var sista ordet sagt i denna intervju. Kaffet är slut, endast smulor återstår av de åtråvärda muffisarna och det har börjat skymma ute. Jag summerar mötet med att vi har haft mycket långa och intressanta diskussioner och tyvärr fanns inte utrymme för att publicera allt, men nåväl man kan säga att goda bitarna ur intervjun är med, russinen ur kakorna, pricken över i:et and so on.

Nu mina vänner, tar vi påsk!

YNWA
Katarsis