torsdag 28 november 2024

Nytt innehav

 I veckan har en relativt stor del av lönen satts i arbete. Efter att ha följt The Italian Sea Group i cirka tre kvartal och därmed haft tid att studera såväl historik som successiv utveckling, men också efter att ha fått några svar på frågor via deras Investor Relations-ansvarig, har jag tagit beslutet att ta en första position. Min plan och ambition är att skala in mig under kommande sex till nio månader givet att bolaget utvecklas enligt mina prognoser. Vill du veta mer om bolaget och min syn på det hänvisas till inlägg ett, inlägg två samt inlägg tre.

Beträffande skulden, som är det jag för närvarande ser som den främsta och största risken, bolaget åtog sig för utbyggnaden av marinan utgår jag från att ledningen vet vad den gör och att nämnda kommer att kunna återbetalas med de över tid stigande kassaflödena, men också vinsterna. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god torsdag.

/Cristofer

söndag 24 november 2024

The Italian Sea Group – Q3 och mina tankar

 Ett bolag som jag har följt under det senaste året är The Italian Sea Group. Jag har tidigare skrivit om såväl dess första som andra kvartalsrapport för innestående räkenskapsår och för drygt 1,5 veckor sedan släpptes den senaste, som berör perioden januari till och med september. Om detta är första gången som du läser om bolaget på denna blogg rekommenderar jag att du först läser mitt första och därefter mitt andra inlägg. 

Under årets första nio månader har omsättningen ökat med 11,4 %, från tidigare 262,2 MEUR till 292 MEUR. Vidare har EBITDA stärkts med 16 % för att uppgå till 50,1 MEUR (43), motsvarande en marginal om 17,2 %. Detta är 0,7 procentenheter bättre än de 16,5 % som rapporterades för ett år sedan, 2023. Bolaget skriver att ökningen av rörelsemarginalen är hänförlig till ett starkt fokus på driftskostnadshantering samt en förbättrad effektivitet inom produktionsprocesser. Därtill drar koncernen nytta av investeringsstrategin i produktionskapacitet med en optimal blandning av synergier mellan varvs- och ombyggnadsaktiviteter, vilket ger stordriftsfördelar. Således tycks den enorma satsningen på utbyggnaden av The Marina Di Carrara än så länge betala av sig.  

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god avslutning på helgen.

/Cristofer

fredag 22 november 2024

Blir det nedställ i mars 2025?

 I mars 2020 släppte jag min första bok, Börspsykologi. Det var i samma veva som börsen rasade och just detta ras har gått till historieböckerna för det snabbaste och kraftigaste under en sådan kort period.

Ett år senare, det vill säga i mars 2021, släppte jag den fristående uppföljaren med den ytterst fantasifulla titeln MER Börspsykologi. Då skedde inga större nedgångar, men det skulle det däremot göra såväl 2022 som 2023. Vid 2022 föregicks boksläppet i mars av Rysslands hemska invasion av Ukraina, vilket fick börserna att sjunka. 

I mars 2023 var det inte en invasion eller ett krig som fick börserna att hicka, utan då var det banker i allmänhet, men amerikanska nischade sådana i synnerhet. Minnet är ofta likt hos en guldfisk, men kanske kommer du ihåg Silicon Valley Bank

Läs vidare på Trade Venue. Som alltid önskar jag dig en god helg!

/Cristofer

tisdag 19 november 2024

Den viktigaste rapporten

 OBS: innan nedan tema avhandlas kan jag berätta att jag idag var i kontakt med Storebrand Fonder och hur status är på att “minsta-köp-gräns” om 100 000 kronor ska tas bort för B-andelsfonderna. Svaret jag fick var “mars 2025”. Således återstår drygt 4 månader innan gränsen slopas.

Den viktigaste rapporten
Det brukar hända lite då och då att medierna drar sig med överdrifter av sällan skådat slag. Det nyligen avklarade valet i USA beskrevs som ”det viktigaste” valet på evigheter, liksom hur FED:s protokoll och kommunikation under sommaren var inför dubbelsänkningen i september 2024 – ”de viktigaste räntebeslutet” (på evigheter). Liknande tongångar har hörts vid ett flertal rapportperioder sedan februari 2022 och högst sannolikt kommer detsamma vara gällande nu vid Nvidias rapport imorgon, onsdagen den 20 november. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god eftermiddag.

/Cristofer

söndag 17 november 2024

Ständigt detta Nibe

 Få om ens någon har nog missat att Nibe har fallit från en topp om drygt 137 kr i slutet av 2021 till att idag handlas kring nivåer om 50 kr, ett fall motsvarande 63 %. Vid toppen värderades bolaget till 50 gånger årsvinsten, vilket var extremt högt oavsett att bolaget ”växer på en underliggande strukturell och över tid starkt stigande trend” samt hade och än har en grön stämpel. Sistnämnda påverkade såklart aktiens uppvärdering då ESG-trenden var lika kraftigt som de svenska vänstertidningarnas vurm för Kamala Harris och således fick fonder och annat institutionellt kapital slängt över sig. Det är nästan så att det nådde toppen av berget benämnt ”idioti”, men det har nog fått se sig besegrat av Vänsterpartiets Amineh Kakabavehs framställan om att ”inkomster och årsinkomster över 400 000 kr ska beskattas med 100 %”

Fram till 2022 har Nibe vuxit kraftigt till i flera fall ökade marginaler, vilket har motiverat en relativt hög värdering. Vad som inte alltid har satts i ljuset är att mycket av den historiska omsättningstillväxten har varit förvärvsdriven, vilket kan ses i nedan tabell.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god söndag.

/Cristofer

fredag 15 november 2024

Snart ett år sedan – RIP Charlie Munger

 Tiden går och för varje år som går upplever jag att jag börjar värdesätta den mer och mer. När jag var yngre hanterade jag denna finita valuta likt den fanns i överflöd och att jag var Pojken med Guldbyxorna. Emellertid har jag, likt alla(?) andra som har fått markera in ett par årsringar i sina respektive träd, mognat i frågan. Absolut är jag fortfarande ung i relativa mått mätt och jag upplever (ännu) inte någon ålderskris. Jag har över ett 1 år kvar tills jag fyller de 40 år jämna. Vad som kommer att ske då vet jag inte. Kanske kommer jag vakna upp med en önskan om en motorcykel och att köra genom hela Europa? Tatuera hela ryggen - och därmed inte nöja mig med ”bara” underarmarna - med citat från Buffett och Munger? Kanske kommer jag vakna upp med en önskan att ta tjänstledig, eller till och ed kasta in handduken?

Jag har ingen aning och jag lägger inte mycket vikt vid detta, utan tänker att allt kommer att ske organiskt. Jag är dock inställd på att jag kring min födelsedag 2026 kommer ”känna något”, vad nu detta ”något” än kommer att vara.

Som sagt går tiden och det är snart 1 år sedan Charlie Munger gick bort. Jag kommer ihåg att jag direkt kände en sorg. Ja, jag kände mig verkligen sorgsen och nedstämd, för han var inte bara en källa till kun- och klokskap, utan också finurlig i sina utlåtanden som inte sällan lämnade en eftersmak av ironi, satir men framför allt komik. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god och avkopplande helg!

/Cristofer

lördag 9 november 2024

Brev till mig själv om bland annat historisk avkastning

 Då och då brukar jag välja angreppsättet ”brev till mig själv” här på bloggen. Oftast har det varit i samband med börsnedgångar, men denna gång råder ingen sådant– tvärtom. När dessa rader skrivs är det lördag eftermiddag, Tracey Chapman spelas i bakgrunden och cirka tre dagar sedan Donald Trump vann presidentvalet i USA. Därtill vann republikanerna senaten och kongressen. I och med vad Trump gick till val på, såsom minskade skatter och regleringslättnader, för att inte glömma implementerandet av hans favoritord ”tariffer”, steg såväl S&P 500 som DJ USA med drygt 3,8 onsdagen till och med fredagen i veckan. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god lördag tillika fortsatt helg!

/Cristofer

torsdag 7 november 2024

”Extrema pensionärsaktier”

 Mycket inom investerarlivet är subjektivt, såsom att jag anser P/E 25 för ett bolag är rimligt givet dess defensiva karaktär och beprövade historik, eller att Investor inte ska handlas till en substansrabatt. Andra är av motsatt åsikt. Således kan vissa av de bolag vars aktier jag nedan lyfter fram som extrema pensionärsdito inte överensstämma med dig, din definition och så vidare.

För mig är definitionen av ”extrema pensionärsaktier” med pålitlig utdelning bolag där vallgraven är stark och koncernen är marknadsledande, eller bland de ledande, inom sin nisch. Därtill finns en stabil historik gällande såväl balansräkning som resultat i allmänhet och utdelning i synnerhet. Vallgraven bedöms vara så stark och behovet av produkten/produkterna så essentiell att det ska mycket, mycket till för att något skulle ändra respektive bolags sektor eller dess marknadsposition. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god och härlig torsdag!

/Cristofer

lördag 2 november 2024

Starka Abbvie

 Jag tror på att mycket i livet handlar om tillfälligheter och hur man väljer att förhålla sig till dem. Ibland greppar jag dem, ibland är jag för rädd. Hur många tillfällen som jag har missat vet jag inte, men säkert är att de många. Kopplat till investeringar finns det ett par tillfällen som jag nu i efterhand ser att det var rätt att gripa tag om dem. Om något har det synts i respektive bolags fundamentala utveckling i flera år i allmänhet, men i de nyligen släppta kvartalsrapporterna. Ett av dessa är Abbvie.

I slutet av 2018 och början av 2019 var Abbvie ett bolag som många diskuterade på såväl bloggar som twitter. Kursen hade sjunkit för var dag sedan toppen om drygt $115 i februari 2018, för att ett år senare handlas till nivåer om $80, motsvarande ett P(E om cirka 17,5. Anledningen till nedgången stavades dels utgående patent, framför allt för deras blockbuster-läkemedel ”Humira”, dels en svag och osäker pipeline. Jag såg riskerna och visste med mig att jag inte är någon läkare och fullt ut kan bedöma sannolikhet för utfall X eller Y i de olika läkemedlen som var under utveckling, men jag såg en stark historik, en balansräkning i en om inte perfekt, så åtminstone god form samt en robust marknadsposition. Risken var hög, men relativt uppsidan ansåg jag den vara överkomlig. Jag valde således att ta en position februari 2019, som jag därefter ökade på i augusti samma år samt i oktober 2020.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig lördag tillika helg!

/Cristofer

fredag 1 november 2024

Remember remember the fith of november 2024

 På 1600-talet var Storbritannien i huvudsak anglikanskt, en direkt följd av Henrik VIII:s 1491-1547) tvist med påven gällande sin skilsmässa. Kungen ville ha en manlig arvinge, men drottning Katarina hade endast fött en dotter, Maria. När det blev klart att Katarina inte skulle kunna ge honom fler barn, sökte Henrik en annullering av äktenskapet för att kunna gifta sig med Anne Boleyn, som han hoppades skulle ge honom en son. Påven vägrade dock att godkänna annulleringen, delvis på grund av det politiska trycket från Katarinas familj. Hon var nämligen moster till den mäktige kejsaren Karl V av det Tysk-romerska riket.

När påven nekade Henrik tog han saken i egna händer och bröt med Rom. Genom en serie lagar, bland annat Act of Supremacy 1534, förklarade han sig själv som den engelska kyrkans överhuvud. Därmed grundades den anglikanska kyrkan, som formellt skilde England från den katolska sådana. Läran kan ses som en blandning mellan Luthers reformer och katolicismens; en blandfond…

Läs vidare på Trade Venue.

Jag önskar dig en trevlig och avkopplande helg!

/Cristofer