fredag 31 januari 2025

Nyckeltal och bullshit(?) - Volvo som exempel

Bullshit. Begreppet har med åren kommit att få en vidd utbredning och således är definitionen av det är relativt subjektiv. Jag ämnar inte ikläda mig någon uniform från språkpolisen, utan mer koppla det till vad allt och alla gör när de beräknar och kalkylerar bolagsvinster, kassaflöden och så vidare. Förstå mig rätt, för vad som är BS hos en investerare är raka motsatsen hos en annan dito. Därtill är vi alla olika och har således olika preferenser, tilltro med mera till någon, några eller flera investerare, ”profiler”, institutioner med flera. Jag kan anse att det person X skriver om bolag Y är ren och skär BS, medan densamma eller någon annan anser det om allt som jag skriver. Det är normalt. Följaktligen vill jag lyfta fram att det inte trampas på några (ömma?) tår här givet att du läser texten och tar den för vad den är.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god fredag tillika helg!

/Cristofer

måndag 27 januari 2025

Försenad uppesittarkväll

 Jag vill börja med att tacka för alla meddelanden och mail som inkommit sedan mitt senaste inlägg, i vilket jag berättade om min nya bok – Vem är Warren: Börskrascher, Riskhantering och Kapital – och dess release den 27 mars. Det är inte bara roligt, utan det ger även energi och motivation att orka prestera fram till att manuset skickas på tryck.

Trots att det bara gått drygt tre veckor av börsåret har OMXS30 redan givit en normal och genomsnittlig avkastning. Beror det på att den svenska börsen gick svagt efter Trumps valvinst, eller på att marknadsaktörer börjat se att det finns relativt mycket som fortfarande är relativt lågt värderat i Europa i allmänhet, men i Sverige i synnerhet? Eller beror det på att det från oss till väst flyende kapitalet är på väg tillbaka efter de senaste årens uppgångar och att det mer rör sig om vinsthemtagningar? Jag har ingen aning och att ägna sig till dessa grubblerier är direkt det motsatta till att lyssna på Peter Lynch, av mig något brett här tolkade, utlåtande om att ”if you spend more than 13 minutes analyzing economic and market forecasts, you've wasted 10 minutes.”

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god start på veckan.

/Cristofer

fredag 24 januari 2025

Vem är Warren?

 Det har varit och kommer framgent vara ett par hektiska veckor med dels alla rapporter, dels det vanliga förvärvsarbetet men också då det närmar sig tryckning av min nya bok, som jag nu – äntligen – kan berätta om. Jag har hittills bara nämnt den vid två tillfällen; första var i april 2024, då jag berättade att jag skrivit på bokkontraktet; andra var den 22 november samma år, då jag nämnde releasemånad – mars - och menade att risken för börsfall denna period tycks vara stor… 

Jag vill inte avslöja för mycket, men skall göra mitt bästa för att ge en sorts hisspitch. Det finns enormt många böcker skrivna om Warren Buffett, Charlie Munger och Berkshire Hathaway. Emellertid finns det få skrivna på svenska. Att skriva en ”allmän” bok om en person – och investerare – som Warren Buffett tror jag ger föga, då det redan skrivits spaltmeter om nämnda. Således är min ambition att ”twista till det” lite. 

Läs vidare på Trade Venue. 

Trevlig helg,

Cristofer

onsdag 22 januari 2025

Demografins hot mot tillväxten

 Jag tror att de flesta som är verksamma som investerare och försöker att läsa såväl böcker som artiklar, för att inte glömma att också lyssna på poddar, titta på filmklipp med mera har missat att flera länder står inför demografiska utmaningar. Värst, enligt flera medier, tycks det vara i Kina, men även i Europa finns flera länder som dras med lägre och lägre födelsetal. 

”As things stand, the failure to address the long-term consequences of China’s demographic trends has contributed significantly to the current financial, debt, and market crises engulfing the real estate industry. It is evident that the dual pressures of an aging society and declining birthrates were foreseeable, making the current housing crisis almost irreversible […] China’s demographic decline is not a gradual, predictable trend but an accelerating crisis” (Modern Diplomocy).

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig lillördag!

/Cristofer

lördag 18 januari 2025

Rapportsäsong och checklista

 Det vankas rapportsäsong och snart kommer vi kunna läsa de dagliga ”Rapportfloden – blandade resultat” och på Twitter lär det vara en tuff konkurrens mellan de som vill vara först med att skriva ”BOOM – bolag X krossar estimaten och levererar en utdelningshöjning om Y %”. Likt mer eller mindre allt finns cykler och mönster där vi vill se dem, vilket ryms inom den skotomisation jag ofta återkommer till. Människan, du, jag och alla andra(?), vill alltid ha rutiner, ”regler” och mönster, för allt detta leder till ett mentalt och kognitivt lugn. Därmed behöver hjärnan inte anstränga sig mer än absolut nödvändigt, vilket gör att energiförbrukningen blir låg (bättre hushålla på denna tills tigern eller lejonet kommer).

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en avkopplande helg!

/Cristofer

torsdag 16 januari 2025

Vinnaren är den som gör minst antal misstag och låter motståndaren besegra sig själv

 Vid ett flertal tillfällen har jag återkommit till att jag inte siktar på briljans, utan mer på att oavsett låg- eller hög volatilitet; oavsett låg- eller högkonjunktur inte agera i panik eller under den nivå jag annars anser befinna mig på. Det är lätt att ryckas med när börsen går upp och man lockas till att skicka in mer pengar, för inte vill man missa en möjlighet till lite extra avkastning. Reptilhjärnan – System 1 – säger att det bara är att ”köra på”, för vad kan gå fel, liksom? Ett par kronor eller till och med hundra- eller tusenlappar extra betyder ökad sannolikhet för överlevad (pengar = medel för överlevnad). När det istället är nedgångar skriker reptilhjärnan det raka motsatta; ”vad du än gör så skicka inte in mer pengar. Risken är ju att du förlorar de medel som är en grund för din överlevnad”. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig dag!

/Cristofer

tisdag 14 januari 2025

PepsiCo - snart 4 % i direktavkastning

 Jag köpte mina första positioner i Pepsi sommaren 2018 och har sedan dess varit avvaktande med ytterligare ökningar. Detta då jag ansåg mig där och då ha fått den position relativt hela portföljen som jag siktade på. Sedan dess har såväl innehavet som portföljen vuxit, där båda fått en extra skjuts av den ständigt svagare svenska kronan. I konstant valuta samt exklusive erhålla utdelningar har aktien avkastat drygt 30 %, vilket inte är mycket men då fokus främst är utdelningar har aktien spelat sin roll. Tittar jag istället på aktien och fram till dess påbörjade nedgång sommaren 2023 låg avkastningen på cirka 70 %. 

Att Pepsi har tappat från tidigare höjder har nog inte undkommit många, framför allt inte de som applicerar en utdelningsfokuserad strategi. Bolaget, som är en ”dividend aristocrat”, har fått se sin aktie falla från toppen om $190 sommaren 2023 till att nu handlas kring nivåer om $142,6. Det är en anomali relativt den underliggande verksamheten, som har hållit emot de senaste årens tuffa inflations- och räntetiderna mycket bra. De senaste fem och tre åren har omsättningen ökat med 5,2 % respektive 6,7 %. Under samma perioder har vinst per aktie samt eget kapital stärkts med 7,3 %, 5,3 % respektive 6,9 % samt 5,9 %.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god dag tillika vecka!

/Cristofer

fredag 10 januari 2025

TISG - Do You Think That's Air You Breathing?

 Jag skrev tidigare, i min årskrönika, att jag ser en betydande potential i The Italian Sea Group givet att visa riskmoment inte blir så hemska som i ett ”worst case scenario”. Dessa är:

  • En än högre ökat geopolitisk oro med skarpare och hårdare protektionism från såväl öst som väst. Risken är inte bara att de på gränsen till välbemedlade kunderna försvinner som potentiella kunder, utan även att det finns en gräns för hur mycket TISG vågar och kan skjuta vidare kostnaderna till slutkund. Allt annat lika kommer det påverka marginalerna. 
  • Förvisso är de ultrarika så väl bemedlade att de inte ryggar undan för ett par miljoner till höger eller vänster, men skulle tullarna bli än högre och inflationen gör sitt till kan vissa välja att avstå från att anlita TISG för att istället ta en annan, mer lokal och ”billigare” aktör. Detta såklart förutsatt att en sådan finns.
  • Kina skall aldrig negligeras. Jag har svårt att se hur regeringen/Politbyrån i sin prekära och mycket utsatta situation skulle göra en satsning likt de har gjort – och gör – inom bilsektorn. Här har de mer eller mindre hjälpt kinesiska bolag att (för stunden) konkurrera ut de europeiska jättarna, men också om än i en lite mindre magnitud flera av de japanska och amerikanska sådana. Att de nu skulle gå ”all in” på att stötta och etablera kinesiska företag som skall bli dominerande inom (såklart eldrivna) lyxyachter känns mycket avlägset. Emellertid måste den risken tas upp.
  • Utöver dessa finns risken att ett terroristangrepp mot Italien kan genomföras och även om det ännu en gång känns avlägset kan det rikta in sig på italienska bolag, vilket på ett eller annat sätt kommer att hämna hela Italiens förmåga att generera BNP-tillväxt i allmänhet, men bolagens förmåga att vara konkurrenskraftiga i synnerhet. Då TISG har mycket av sin produktion i en marina – The Marina Di Carrara - kan de vara ett aktuellt mål.  Som sagt känns detta mycket avlägset, men som bekant är risk det som ligger kvar på bordet efter att allt annat har beaktats.

söndag 5 januari 2025

Storebrand Global Solutions B SEK – 5 % i direktavkastning

 Jag har avhandlat flera av Storebrands utdelande fonder och jag tänkte här välja ytterligare en – Storebrand Global Solutions B SEK. Fonden finns även som ”A”, men den delar ej ut, utan allt återinvesteras automatiskt. 

Även om fonden Storebrand Global Solutions startade den 1 oktober 2012 och därmed strax innan ESG-hajpen som inte visste några som helst gränser, måste den nog ha varit lätt att sälja in. Pretentiösa, ofta ytligt pålästa och som ”vill göra gott; vara miljömedvetna; bidraga till en bättre värld” med mera lockas nog lätt till ett paket inslaget i miljövänligt papper

Adam Svensson går in på banken och tjänstemannen/kvinnan frågar vad som är viktigt. ”Miljö. Långsiktig hållbarhet tillika cirkularitet”, blir svaret och efter att ha nekat bankens egna fonder lyfter tjänstemannen/kvinnan fram Storebrand Global Solutions och läser högt: ”…. aktivt förvaltad aktiefond som investerar i aktier globalt i cirka 60–80 bolag. Fonden väljer in hållbara bolag som enligt vår bedömning bidrar till att uppfylla FNs globala hållbarhetsmål. Fonden tillämpar en tematisk investeringsstrategi med fokus på klimat, hållbara städer, hållbar konsumtion och lika möjligheter […] Fonden följer vår standard för hållbara investeringar som bland annat innebär att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Det omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrätt och folkrätt, korruption och ekonomisk brottslighet, allvarlig klimat– och miljöskada och kontroversiella vapen.”


fredag 3 januari 2025

Portföljens topp 5

 Detta får ses som en sorts fortsättning på årskrönikan, som publicerades för ett par dagar sedan. Beträffande portföljens största innehav kan jag mäta på två sätt, varav det ena är att räkna utifrån investerat kapital i relation till detsamma för hela portföljen. Det andra är att räkna på nuvarande värde, även det i relation till detsamma för hela portföljen. 

Ett exempel är att om jag har investerat 100 000 kronor i Handelsbanken och totalt investerat kapital, oaktat nuvarande värde baserat på kursrörelser, är 1 000 000 kronor ger det fördelningen 10 %.

Om min investering i Handelsbanken ökar till att uppgå till 150 000 kronor och portföljen just nu värderas till 1 000 000 kronor (på grund av att ett annat innehav agerat som sänke) blir fördelningen 15 %. 

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god fredag tillika helg!

/Cristofer

onsdag 1 januari 2025

Årskrönika 2024

 

Jeff: “Why doesn't everyone just copy you?”

Warren Buffett:  “Because nobody wants to get rich slowly.”

 

Allmänt om året som gått

Likt många är det dags för en ny årskrönika och som alltid finns det mycket som jag vill skriva, men som jag väljer att hålla mig relativt kort om. Detta är inte för att jag skyr eller skäms för att avhandla X eller Y, utan mer för att jag inte har som ambition att ägna allt för många timmar till detta blogginlägg. Förstå mig rätt, för jag älskar att skriva och dela med mig av det jag känner mig trygg med efter att jag sedan min första bok blev offentlig. Hade jag inte varit det hade jag absolut delat mer ingående detaljer i allmänhet, men siffror i synnerhet. Emellertid hoppas jag på förståelse och överseende med att jag väljer att inte vara alltför frikostig gällande kapitalet, utdelningarna et cetera.

Ett år går snabbt och det finns redan mycket som känns mycket avlägset, trots att det knappt är mer än sex månader sedan. Uttrycket ”Hawk tuah” blev över en natt viralt och överallt och ingenstans började alla använda det, om än med olika betydelser. Spola fram drygt 2,5 månader så var det ett kraftigt börsfall i Japan, vilket för min del betydde att par intervjuer i såväl Göteborgsposten som Ekot. Icke att heller förglömma är den  virala debatt om de nya plats- och skruvkorkarna som verkat, vilka istället för att kunna tas bort numer sitter fast. Ja… det har varit ett mycket omtumlande år.