söndag 5 juli 2015

"Ve oss, ve oss! Sorg överallt, överallt fasa!"

”Ve oss, ve oss! Sorg överallt, överallt fasa! Husen står tomma, städerna öde, åkrarna oskötta, vägarna täckta med lik. Överallt en fasansfull ödslighet. Skulle du tro detta, du som lever långt senare? Vi själva, som ser allt detta, tror ju det knappast. Och ändock övertygar oss de hopade liken och de svåra förlusterna om att det inte är någon dröm. O, du lyckliga eftervärld, du som inte hör denna jämmer! Hur skall kommande släkten kunna tro att det en gång funnits en tid när nästan hela jorden var utan invånare?” - Francesco Petrarca, nåden år 1348

Inget ont som inte för något gott med sig. Kan detta även appliceras för den börsfrälste? Jag tror många av er är av övertygelsen att svaret, i de flesta fallen, är "ja". Detta speciellt för dem som är utdelningsjägare. För dem är det som julafton när en sättning, korrektion eller annan markant nedgång inträffar. Tänk dig att få köpa det du vill ha, fast till ett lägre pris! Inte ens möjligheten, därtill tillåtelsen, att nalla från det undre lagret innan det övre är slut i den lockande Aladdinasken är mer tillfredsställande. Ändock bör tilläggas att även värdeinvesterare ser sättningar och allt vad det kallas som gyllene tillfällen.


Dock, detta inlägg skall inte handla om att se varje korrektion e.d. som ett köptillfälle. Sådana inlägg, texter, filmer etc. finns det gott om. Nej, detta inlägg handlar om att sättningar, korrektion, krascher mm. behövs. Ja, ni läste rätt. De är nödvändiga. Behövliga. Erforderliga.

Fastspänd och försedd med såväl färdkost som lektyr och husrum satt bakterien Yersinia pestis, år 1334, på en råttas rygg och begav sig på en resa från porslinets hemland till Europas portars stad - Konstantinopel. Efter lite dröjsmål på vägen, vilket inbegrep ett livligt festande på diverse handelsstationer, där nämnda gick levande ur på andras bekostnad, nådde Yersinia pestis år 1347 sitt färdmål, varifrån sällskapet (för de var många!) skulle splittras. Vissa ville nämligen till södra Europa medan andra till norra.

I Europas städer, som innan Yersinias pestis ankomst, drabbats av växtvärk var det mer vanligt än dess antonym med en hälsa lägre än kategori 1 på WHO:s skala. Överbefolkade, smutsiga, dåliga sanitära förhållanden, brist på livsmedel...ja, var du ej rik eller hade det gott ställt på annat sätt var livet i staden inte det mest glorifierande, vilket passade Yersinias pestis ypperligt.


Efter att ha lekt globetrotter ett par år, där nästintill varje del av Yersinias pestis destinationer lämnats mer öde än Robinsons ö, fick de nog och försvann. Även om de var små var deras slagkraft desto större och folk, rika som fattiga, kom att bli såväl direkt som indirekt påverkade


När pesten drog in över Europa dog cirka halva dess befolkning. Detta var en hemsk händelse och dess grymhet ska absolut inte negligeras men...genom detta kom även fördelar att tyda sig. Helt plötsligt fick människorna, såväl rika Krösus som bonnadrängen tillika den livegne Alfred, möjlighet att b.la. äta nötkreatur, bo i ett stabilt hus, dricka mjölk, vin och öl. Likaså behövde Alfred ej längre jobba för slavlöner á la valfri snabbmatsvarukedja. Även om det inte fanns några fackförbund att tala om kunde en Alfred, med en stake, med råge höja både sin lön och även erhålla andra förmåner. Allt detta tillsammans gjorde att både Alfreds och Krösus livslängd ökade. De blev mer uthålliga, starka och immuna mot sådana skavanker, sjukdomar e.d. som tidigare varit dem förödande. 



I och med folks ofrivilliga bortgång ökade behovet av arbetskraft, vilket gjorde att folk likt Alfred kunde kräva mer i lön. Likaså kunde alla njuta av spannmålens avkastning. Eftersom befolkningen var mindre minskade också åkermarkerna. Detta gjorde att skog växte upp på nytt, vilket de överlevande utnyttjade till att bygga såväl fartyg och kvarnar som hus och andra byggnader. I städerna kom de sanitära förhållandena att bli bättre och trångboddheten minskade. Handeln kom att frodas och marknaderna runt om i Europa blomstrade likt aldrig förr. 







Även om de negativa effekterna bör ges plats i det främre rummet än att åsidosättas till det bakre, bör de positiva effekterna premieras av oss överlevare. Genom pesten, denna korrektion, kom de svaga och det dåliga att eroderas. Om de som överlevde gjorde det på grund av Guds nåder, starkt immunförsvar eller av ren tur låter kan vi enbart sia om. Dock är jag av övertygelsen att det mer lutar åt att den avgörande faktorn var ett starkt immunförsvar. Vi kommer här in på darwinismen; den starkaste överlever genom evolutionens gåtfulla nycker.

Vi har tidigare diskuterat om du har viljan att vinna. Jag tror att många som levde i slutet av 1340-talet mycket väl önskade att "vinna" - överleva. Dock räckte det inte med vilja för dem; såväl Gud som Fortuna och evolutionen hade ett finger med i spelet och även om du hade det gott ställt räckte inte ens ett GAV i H&M på 20 kr för att köpa dig fri. 

Nu undrar du vad poängen med detta inlägg är. Ska detta inte handla om ekonomi? Jo, och dit kommer vi nu. 

Medan grekerna slår knut på sig själv och olivoljan sjunker i värde medan yoghurt och fetaost står sig relativt väl gentemot guldet har du, jag, vi, ni...ja, ALLA, valet och möjligheten att överleva. Således är vi inte utlämnade likt de stackars människorna på medeltiden. 


När vinden börjar blåsa har du ett val. Du behöver inte kasta allt överbord i hopp om att det ska hålla skutan flytande. Har du byggt den av solitt virke samt undersökt den innan avfärd vet du att den kommer hålla sig över, och inte under, vattenytan. Förvisso kommer det skvätta upp lite vatten och skeppet kan hamna något närmare nämnda, men inte mer än att du kan ösa. Skulle sedan vinden övergå till kulingar gäller samma procedur. Är du riktigt rädd kan du alltid ta på dig en flytväst eller kalla på Flipper. Dock är detta onödiga åtgärder, för du vet dels att stormen kommer gå över, dels att skutan är lika stabil som Dr. Alban. Likaså, om du håller dig flytande är chansen stor att du kan, om du vill, fånga upp allt som de rädda valt att slänga överbord. Således kan du, till minimal kostnad, öka ditt lager under stormen och sedan, om det är ditt syfte, sälja när du anlänt i hamn. Annars kanske du ämnar följa den gyllene regeln - regel 72.

Så, hur skall du nu agera under denna Greksommar? Svaret finns i frågan, för jag frågar dig hur du tänker agera. Om det inte är tydligt skall jag tala ännu klarare: Jag frågor om hur du skall göra! Med andra ord: vilka val kommer du göra? Tänk om någon ställt den frågan till en stadsbo i London år 1347. "Du, pesten är här och överallt runt omkring oss dör folk likt vete för en lie. Vad tänker du göra?", när alla vet att oavsett om du åderlåter dig, går ett gisslartåg i 33 dagar, flyr till landet, bosätter dig i kyrkan, biktar dig, pilgrimsvandrar mm. kommer det ändå handla om Guds nåder, Fortuna samt evolutionen. 

Jag ämnar inte spekulera i vad som kommer hända med Grekland, den europeiska politiken tillika marknaden - Que Sera, Sera. Det kan mycket väl bli en nedgång värre än Lisebergs nedsläpp eller bara vara en piss i Mississippi. Istället låter jag tiden ha sin gång och fortsätter äta grekisk yoghurt till frukost. Mina bolags värden ändras inte för att olivoljepriset agerar jojo eller för att Tspiras försöker agera hårdare än Terminator när han säger att det mycket väl kan bli hasta la vista till såväl EMU som EU. Istället knyter jag fast mina värdefulla föremål vid skeppets mast och försöker beundra och lära mig av vädrets vildhet. Detta för jag vet att efter regn kommer solsken. Kanske kan jag ha tur att finna såväl en låda Betsson som NCC komma flytande. Även om ingen låda fiskas upp kommer jag vara mer så rikare än tidigare, då jag kommer veta att jag är en överlevare - jag är en sann Robinson med vetskapen att jag kommer klara nästa "storm" mer lättare än svårare!



OMX:s utveckling


När pesten försvann reste sig Europa starkare än någonsin tidigare. Befolkningsmängden kom successivt att öka, likaså människors levnadsförhållanden tillika deras livslängd. Efter den svarta torsdagen 1929 därjämte den svarta måndagen 1987, IT-krachen 2000-2002 samt finnanskrisen 2008 gjorde de ekonomiska marknaderna detsamma. Visst skulle det vara skönt att kunna säga till sina efterföljare att du var med under denna tid och du valde att överleva. Du slängde inte allt överbord. Du behöll lugnet och kylan och fattade därmed logiska tillika rationella beslut enligt system 2

Jag vill avsluta detta inlägg med ett citat från Winston Churchill,


"De som försummar att lära sig från historien är dömda att upprepa den"

samt det talade ordspråket: 

"Sällan ångrar man det man gjorde utan bara det man inte gjorde"



Således, hur agerar du under denna tid som nu råder? 








8 kommentarer:

  1. Det var människan och inte råttor som bidrog till pestens utbredning i Europa.

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för din kommentar

    Till viss del har du absolut rätt. Men ursprunget kommer från bakterien som först förflyttade sig på/i/genom gnagare.

    /Sofokles-

    SvaraRadera
  3. Ett sjukt bra tips är att räkna värdet på utdelningarna istället för värdet på aktierna. Det fungerar effektivt på mig vid nedgång. Det tjatas om detta överallt, men tål att sägas igen.

    SvaraRadera
  4. Tack för ett bra inlägg, förresten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan och tack för din kommentar!

      Ja, du talar sannerligen visdomsord. Just nu har jag ca 25 000 kr i utdelning (+ eve. utdelningstillväxt). Jag "behöver" ej pengarna på mitt ISK på minst 10 år. Således hjälper det mig att vara mer lugn än stressad. Även om jag inte är en filbunke personifierad har jag lärt mig genom andra genom att läsa, se och analysera hur det historiskt sett ut. Man kan ej undgå nedgångar och de som klarar det gör det mer pga. tur än skicklighet.

      Tack för din feedback. Sådant uppskattas. Ett, enligt somliga, problem är att jag ofta skriver långt men det får stå för dem;)

      Hoppas på återseende!

      /Sofokles-

      Radera
  5. Hahahaha jag dör!

    "Mina bolags värden ändras inte för att olivoljepriset agerar jojo eller för att Tspiras försöker agera hårdare än Terminator när han säger att det mycket väl kan bli hasta la vista till såväl EMU som EU"

    Ett helt underbart inlägg chefen!

    Jag har valt att avsluta mitt avanzakonto nu med 18,9% uppgång sedan årsskiftet.
    Pengarna ska få mysa hos Sevenday till 1,05% ränta.
    När köplägen uppstår så smiskas de in på Nordnet.

    6,5år med uppgångar? Vem vet, det kanske blir ett dödsryck till men jag ser inga kanonlägen nu iallafall!

    Ta hand om er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för din kommentar!

      Jag hoppas verkligen inte att du dör, då tappar jag en trevlig och återkommande läsare =)

      Låter riktigt skönt att ha dem liggande där. Förvisso är 6,5 år mycket och efter sol kommer regn och vice versa. Dock är frågan om regnet börjar nu eller senare? Min kaffesump säger en sak, din en annan och killarnas på börssnack säger något helt annat (enligt många av dem skulle raset ha varit igår, förrgår, förra veckan etc.).

      Kul att du tittar in!

      /Sofokles-

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera