fredag 17 mars 2017

Intervju med en varg

Han kom som ett yrväder en septemberafton anno 2014 och hann med 53 stycken inlägg bara den månaden. Detta var en siffra som han trumfade månaden därefter, då 54 stycken blev författade. Jag tror inte jag är den enda som undrar vad herrn gör förutom att existera på twitter och i bloggosfären, men då jag har haft äran att träffa herrn vet jag att han hinner med att dricka öl och hålla sig med samkväm - ett trevligt sådant, skall tilläggas.

Varför vill jag intervjua denna varg; denna makroälskade expert som läser The Economist medan han borstar tänderna och recenserar FED:s och ECB:s räntepolitik medan han klipper tånaglarna? Ja, låt mig istället vända på den frågan - varför skulle jag inte vilja detta?

Som jag skrev ovan kom han som ett yrväder och innan någon visste ordet av var han retweeted var och varannan dag, omnämnd bland flera bloggar, inbjuden till Nordnet Live et cetera. Allt detta för att han klädde sig i en vargmask? Knappast! Hans kunskaper på såväl bolags- som makronivå är höga och det är ingen tillfällighet att han skriver i Nordnets nyhetsbrev, som varje måndag dimper ned i min mailkorg med nyttiga analyser, reflektioner och nyhetsnotiser.

Jag har haft (och har) glädjen att ha haft en underbar kommunikation med denne och för varje svar han ger mig slås jag om hur mycket visdom han besitter. Att diskutera med honom, och även övriga på såväl twitter som i bloggosfären, har givit mig stora kunskaper.

Ja, jag tror inte ni har behövt gnugga geniknölarna något nämnvärt för att redan ha listat ut vem som står mot väggen denna fredag. Det är ingen annan än Gottodix. Mannen vars penna få bolag tillika nyheter undslipper, på såväl gott som ont.


Jacob a.k.a. ”Gottodix”; tusen tack att du tar dig tid att ställa upp på en intervju. Du kom att bli känd som ”mannen med vargmasken” och jag tror nog att till och med Leonardo DiCaprio sneglade med stor avundsjuka på dig. Du tycks producera matiga tillika nyttiga inlägg oftare än Fingerprints forumanvändare hinner besvara minsta lilla ”kritik” på ”världens bästa tillika finaste bolag”. Berätta – hur hinner du med detta?

Ja, jag har kanske engagemanget gemensamt med FPC-ägare. Det räcker långt i investeringar. Sedan är jag ju en läsande person, som alltid vill veta mer om mina investeringar - både nuvarande och framtida möjliga. 

Jag är inte den där analytikern som sitter på kammaren och räknar om resultaträkningen i en månad eller ritar trender på gamla resultat eller aktiekurser. Inget fel i det men hemligheten för mig är att jag ständigt bearbeta information genom att scanna många flöden, skriva något om det som intresserar mig och sedan delta i många diskussioner. Det är ett annat arbetssätt helt enkelt.


Hur mycket tid lägger du ned på att läsa om makro tillika bolagsnyheter per dag?

Jag kan inte riktigt mäta det. Jag läser, lyssnar eller tittar i princip hela tiden. Är jag ute och springer så lyssnar jag på Economist, exempelvis. Kollar vi på teve eller om jag sitter på tunnelbanan så scannar jag samtidigt efter intressanta artiklar. Blir det en mikropaus på jobbet eller om jag är på barnens olika träningar, så kollar jag twitterflödet. Så på det sättet är det hela tiden. 

Sedan skriver jag av mig det jag läst någon timme under kvällen, då oftast med Bloomberg på i bakgrunden. Så det är en livsstil.  

Att döma av din blogg har du en fäbless för makro – hur kommer det sig? Det finns många, b.la. männen bakom Värdepappret som proklamerar att makro är det där andra; det som alla andra tittar på. Så…varför denna fokus på makro och är makro viktigt att ta i beaktande då man investerar?   

Det där ligger lite i betraktarens öga. Jag fångar upp allt som rör mina investeringar. Hade jag tiden skulle jag kolla väderleksrapporter och stämma av mot HM:s försäljning. Det gäller att försöka välja det som är relevant och gärna det som inte är helt uppenbart och redan inprisat. 

Jag har egentligen aldrig fattat det där spridda pratet om att inte titta på bolagets omvärld och förutsättningar. Köper du en bostad behöver du ha någon uppfattning om räntan på sikt. Det är makro. Ett av de senaste inläggen på Molekylär Ekonomi var en genomgång av stegen vid en IVF-behandling och forskningsläget för olika typer av stöd i den behandlingen. Otroligt smalt men det är de viktigaste frågorna i vårt innehav i Vitrolife. Är det alltid samma saker som är viktigast?

Tyvärr tror jag att en del av den där diskussionen om vilken information man ska ta del av döljer att det är jobbigt att läsa på. Det i sin tur leder lätt till att man blir allt för fixerad av gamla grafer och andra förenklingar. Då är det lätt att fastna i olika värdefällor. 

Sedan är det verkligen inget fel med att specialisera sig. Inte alls faktiskt. Särskilt inte om man kan konsten att lyssna på andra och litar på att i längden ligger den mesta informationen i aktiepriset. Det här tycker jag gänget på Värdepappret visat att de behärskar. De kan verkligen analysera bolag riktigt djupt. Det är klart det är värdefullt.

"[...]Om något går att veta, så vill jag tillhöra dem som gör det.[...]"

Jag har lite svårt att kategorisera din investeringstrategi. En majoritet av din väska tycks innehålla bolag som klassas som ”stora och stabila”, men även bolag såsom Cellavision och Vitrolife finns att finna. Berätta; vad finns i din väska och hur är tillika resonerar du kring din investeringsfilosofi?

Sammantaget styr jag den så volatiliteten alltid ligger under börsens (SIXRX). Det är inte det enda måttet som finns på risk men det är ett enkelt sätt att hålla ordning på att den är en välskött förvaltning.

Rikstänkandet går även igen i aktievalen. Jag vill att alla lampor från det stora till det lilla lyser grönt när jag investerar eller åtminstone att jag tar en avgränsad och kalkylerad risk. Det här är också ett av skälen att jag läser så mycket. Om något går att veta, så vill jag tillhöra dem som gör det. Sedan avskyr jag beslut som leder till nya svåra beslut, så jag säljer hellre vid osäkerhet än försöker övervintra.

Det områden jag vill ha check på är bolaget, branschen, vad caset för investeringen är, hur den större ekonomin i berörda delar ser ut, priset på och momentum i aktien samt läget på börsen. Så det är en del men jag är inte så djupsinnig i varje detalj. Det är mer en ständig jakt på avkastning som ser billig ut och där jag förstår osäkerheten.

Många bloggare har som mål att uppnå finansiell frihet genom att uppnå en viss andel utdelningar som skall fungera som deras ”månadslön”. Jag har ej hittat något på din blogg om vad ditt mål är. Således, vad är ditt mål med dina investeringar? Vad siktar du på?

Vårt mål - för det är även min fru Affärmodellens - är att ha en ekonomi som mår lika bra och håller sig i lika fin trim som vi själva skulle vilja göra (min fru får check på det medan jag borde skärpa mig).

Det är härligt att ha en hälsa som gör att man kan köra Vasaloppet. På samma sätt är det skönt att ha en ekonomi som klarar det mesta.
Du har startat en ”sparskola” med många tillika bildande youtube-klipp. Hur och när föddes denna tanke? Hur har responsen varit? Kommer du att vidareutveckla denna?

Kul att du frågar! Sparskolan har fått väldigt positiv feedback. Den verkar ha prickat något som saknades i utbudet. Bakgrunden var att jag och min fru diskuterade att nästan allt annat på YouTube är proffsigare och framför allt roligare än finansmedia att titta på. Du kan ta vad som helst matvloggar, spelvloggar eller vloggar om filosofi – allt finns i en bra gjord teveform.

Sedan är det jag vill med allt mitt bloggande och vloggande att få en avspänd relation och diskussion med andra som är intresserade av sparande och investeringar. Det är också en verklig kick när någon ger pengar till min insamling till SOS Barnbyar. Det är en drivkraft.

Framåt? Ja, nu tickar min veckoserie 3 Snabba med aktualiteter på ganska bra. En del vill se Sparhögskolan där jag gräver djupare i olika ämnen. Det kanske vore något?

Är du en snålbloggare? Hur är ditt förhållande till spara vs. konsumera?

Min fru arbetar med affärer, så det är mer hon som driver på att vi tänker långsiktigt. Hon skriver lite om det på vår familjeblogg Vårt Slimmade Liv. Ofta rätt roligt, alltid nördigt.

Jag tycker mest om att läsa och tänka. Så jag är nog varken spara eller slösa. Fast jag är ju inte immun. Jag gillar att tanken att ha ett eget kassavalv stort som ett höghus där jag badar i pengar men å andra sidan gillar jag lika mycket att köra en ny bil för fort. Så det är lite från kolumn a och lite från kolumn b.

"[...]Många kanske tror det där är ett blajsvar[...]"


Om du skulle beskriva ditt förhållningssätt till pengar, hur skulle det vara? Vad är pengar för dig?

Frystorkad konsumtion? Jag vet inte. När jag investerar är det nog mest pluppar. Spelets syfte är att få fler av dem.

Din blogg är välbesökt och du tycks vara uppskattad av de flesta (alla?) blogg- och twitterprofilerna. Vad har bloggen gett dig sedan du började och vad ger den dig idag? Har den hjälpt dig att bli en bättre investerare? Hur är ditt förhållande till din blogg?

Viktigast är goda vänner och trevliga bekantskaper. Jag har verkligen både smarta och trevliga läsare, för det mesta både och.

Många kanske tror det där är ett blajsvar men faktum är att det är en ganska häftig mosaik. Jag pratar med så oerhört många personer. Nyblivna sparare, bloggare, twittrare, journalister med flera. Gänget i Värdepappret, 4020 och Aktieingejören är sådana där bekantskaper som gett massor även för mig som investerare. Sedan har jag ju lärt känna dig!

Jag försöker ofta säga att det är lönsamt att vara öppen och social men jag vet aldrig om de jag träffar riktigt tror på det. Det har det dock varit för mig. Innan jag började med det här var det ju inte precis så att jag hade kontakt med valutastrateger, börs-vd:ar eller som i ett blogginlägg nyligen förde en diskussion med en vice riksbankschef. Allt det där är förstås både kul och lärorikt. 

Din blogg har funnits i cirka tre år, men du har hållit på med aktiehandel en mycket längre tid. Vilket avslut har givit dig mest (ekonomisk) skada och vilket har givit dig mest/bäst (ekonomisk) lycka?

Skada? Ja, det var nog ett spontanköp (ja, det är sant) av en lägenhet som inte blev så bra Menar du på aktiemarknaden har det blivit många stolpe ut genom åren. Det blir sällan så stora belopp dock för jag är rätt feg. Mest korkat kan ha varit någon av de många gånger jag blivit sittande vid sidlinjen trots att jag tänkt igenom fina analyser. Det är segt.

Lycka är spännande. Det är mer än framgång för mig. Jag tror det var vid Brexit. Vi prickade nästan perfekt uppspelet till omröstningen och gjorde en rejäl slant på det. Sedan hade jag helt fel om efterspelet men tvärvände i tid och så gjorde vi en hacka på det med. Då hade jag en känsla av att vad jag än gör går det bra. Lite av ett rus, sådär som lycka känns. Det är kul med tur!
Vi har haft minusränta i drygt två år och runt om i världen, USA undantaget, tycks denna politik gått från undantag till regel. Hur har och hur påverkar detta dig och dina investeringar?

Inte så mycket. Jag har varit relativt trygg med att det inte blir en total skuldkris som en del oroat sig för. Sedan har jag också, tills nu, varit rätt säker på att det inte heller blir någon verklig normalisering. Det har gett ett guldlocksläge där det går att få bra avkastning på många delar av aktiemarknaden och dessutom tjäna bra på ibland irrelevant volatilitet. Det kan nog bli svårare när vi nu ska växla ned den här perioden men man får väl läsa och hålla sig uppdaterad som vanligt.


Har du belånat din portfölj och hur reflekterar du kring detta? Skall man belåna sin portfölj med dagens ränteläge?

Vi har en hävstång i vår ekonomi genom att vi har bolån. Det passar oss och tror jag många andra medelålders personer med säkra inkomster från arbete och låg risk i de flesta delar av vårt liv. Det gör ju att vi funkar lite som en riskkapitalistfond eller som Buffets investeringsfilosof att bygga på höga lån av säkra kassaflöden som sedan investeras i andra säkra kassaflöden.

Så det är en helhetsbedömning. Jag är försiktig med att belåna själva portföljen. Det är ju där vi har volatiliteten. Om vi håller oss till exemplet Warren Buffet så ser han ju gärna att bolagen han investerar i med lånade pengar inte själva har höga lån. En sund princip tycker jag. Fast jag ser inga stora problem att för den som behärskar riskhantering ha låga lån på aktieportföljen. Många traders jobbar ju med hög belåning och de fungerar för dem. Gör det du tror på men gör inte sådant du inte behärskar är väl en bra grundregel.

När det gäller lån och ränteläget lär det dröja innan det i sig självt blir ett problem. Det gäller även om det skulle bli en snabb ränteuppgång. Då talar vi ändå en uppgång som sträcker sig över några år. Det är värre med värdet på innehaven (eller bostaden). Det kan röra sig snabbare än vi räknar med även om det inte är min gissning. I så fall är det bra att inte ligga med för hög hävstång av det skälet.


"[...]Vi ligger nästan fullinvesterade [...]"

Oavsett vad börsen står i tycks det alltid finnas de som säger att den är för högt värderad medan andra hävdar motsatsen. Vad anser du om dagens värdering på Stockholmsbörsen?

Lite åt det höga hållet men väldigt skiftande mellan olika bolag och sektorer. Hoten är framför allt högre räntor och nästa konjunkturdipp i en normal ekonomi (det vill säga fallande vinster utan att centralbankerna ingriper lika bestämt som de gjort de senaste åren). Vi ligger nästan fullinvesterade är kanske ett annat svar på frågan.


En ständigt aktuell fråga inom kollektivet är den om diversifiering – vad anser du om detta?

Jag hade inte koll på att det var en stor fråga. Jag är skolad på Handels och i USA på nittiotalet. Det var en mycket finance-inriktade miljöer. Så för mig är det en självklarhet med riskspridning och effektiv allokering. Ska jag vara helt ärligt tror jag inte på att som amatör slå index på sikt.

Vi har ju en väldiversifierad portfölj, så jag är trygg med att inte göra någon skada. Sedan har vi haft tur och den har gått bra men för mig som läser mycket är det glasklart att det verkligen är antingen just tur eller enstaka kloka beslut som inte säger något om framtiden.


För ett par veckor sedan hade jag äran att intervjua Fundamentalanalys. Till honom ställde jag två mer filosofiska frågor och dessa kommer såklart även att drabba dig.

Vad är tid?
Tja, vad är rum? En beskrivning för att ge sammanhang åt en tillvaro som egentligen saknar logik. Kanske ett mått på förändring.


Vad är meningen med livet?
Det är en omöjlig fråga eftersom vi inte kan förhålla oss till döden. Mening kan bara uppstå i förhållande till något annat. Ett annat svar är att dricka när man är törstig.
7 kommentarer:

 1. Tack för att du tog dig tid och skrev den här trevliga intervjun. Det är roligt att läsa om sig själv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gottodix och tack själv! Ypperliga svar!

   /Sofokles

   Radera
 2. Riktigt trevlig lördagsläsning!

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa och tack för din kommentar!

   Trevligt att du gillade intervjun. Fler finns att läsa sedan tidigare med b.la. Chansar mest, Lundluppen och miljonären.

   Fler kommer också att komma!

   /Sofokles

   Radera
 3. Jag ligger litet efter med bloggläsandet... Ekonomin på molekylär nivå hinner jag med men jag ligger efter lite efter på meta-frågorna.

  Just namnet är nog det ena jag stör mig på med Gottodix. Dels är det ett namn jag borde ha tänkt på då min formella examen är just med inriktning på molekylära processer och dessutom påminner Jacob väldigt mycket om en epidemiolog snarare än oss kemister/biotekniker. Jag har haft en hel del jobb ihop med personerna bakom både västerbottenstudien och det nu pågående arbetet på prostatacancer i Stockholm. I båda fallen påminner det hela om Jacobs investeringsmodell där man utgår från större skeenden i samhället och borra sig ned till de molekylära skeenden där jag oftast befinner mig. En liten rolig petitess i sammanhanget är att bra epidemiologer inom området gärna lägger stor vikt vid att hitta den molekylära förklaringen till epidemiologiska observationer. Därför att det är skillnaden på att tro att metylkvicksilver skyddar hjärtat och förstå att nettoeffekten för en fiskätande livsstil är positiv trots kvicksilvret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Undrar om du inte prickar precis så som jag tänker. Epidemiolog. Det är inte alls dumt. Det är väl det som gör att våra stilar möts så bra i samtal? Jag vill alltid ned i de minsta men relevanta detaljerna men det gäller ju att veta vilken detalj som är intressant.

   Det blir ju också en lite annan syn på orsak och verkan. När jag läser dina analyser tänker jag ofta på att det är sylvassa i orsaker i olika delar av bolagen som driver vinsterna. Jag börjar nog mer i verkan men det blir ju ointressant om det inte når samma slutpunkt. Som ditt fiskexempel tydligt visar.

   Upplever att det ofta blir rätt spännande när vi från olika håll letat oss fram till samma frågor. I dagarna är ett aktuellt exempel att titta på våra respektive analyser av Fingerprint. Du höll ett rejält om redovisningen och jag tittade på en branschanalys.

   Radera
  2. Just Fingerprint blev faktiskt lite av ett specialfall då jag redan hade mycket "fluffig" kunskap och konstaterade att en branschanalys skulle bli föråldrad innan den var färdig. Däremot var trenderna tydliga och inom OEM-tillverkning är det egentligen bara möjligt med långsiktig lönsamhet om man tillverkar nyckelkomponenter som grafikkort eller processorer, alternativt gör krångliga saker i bulk.

   Ska nog skriva något om det här senare, är ett intressant ämne

   Radera