måndag 31 juli 2017

ISK & KF & utdelningar

Ett kort inlägg om KF och ISK. Mycket står redan att läsa från flera bloggare, bland annat Stefan och Petrusko.

Fick en förfrågan från min kära vän, Anders Ölwe, som tidigare även intervjuats här på bloggen, om ISK/KF samt hur utländska innehav beskattas. Som ovan sagt står mycket att läsa på ovan bloggares sidor. Dock vill jag lägga till ett par detaljer.

Nummer 1: Om du planerar att fly landet och bosätta dig, dvs vara skriven, utomlands, såsom i Portugal eller Italien, kan du ej äga ett ISK, då du ej är svensk medborgare. Detta för att ISK-reglerna gällande beskattning enbart är för svenska (solidariska, för att använda Maggans begrepp) medborgare.

På t.ex. Avanzas hemsida står följande att läsa: "Dessvärre kan man inte öppna ett ISK som utlandsbosatt enligt kontots villkor. Om du öppnar ett ISK som utlandsbosatt kommer kontot ändras till ett vanligt Aktie- & fondkonto. Det är inte heller möjligt att öppna Kapitalförsäkring som utlandsbosatt." 

Om du går med tankar likt dessa är ett smart förfarande att ha ALLA innehav på en Kapitalförsäkring, och inte köra det standardiserade som säger svenska innehav på ISK och utländska på KF.

Uppdatering från Avanza: Om du äger ett KF under din tid som skriven i Sverige och sedan bosätter dig utomlands och även blir skriven där, dvs. du avslutar ditt medborgarskap i Sverige, får du behålla din KF. Dock kan du ej öppna en ny då du väl avsagt dig det svenska medborgarskapet. Gällande flytt och skrivning i USA är det annorlunda lagar tillika regler. Bäst är här att kontakta Avanza.

Har du utländska innehav, vars skattesats är högre än den vanliga 15%-regeln, såsom i t.ex. Danmark, som har 27 % i källskatt, på ett ISK måste DU själv kontakta envar lands skattemyndighet och begära mellanskillnaden (i detta fall 12 %). Precis som med de 15 procentenheterna, som mäklare såsom Avanza och Nordnet fixar automatiskt, tar det cirka 2-3 år för att återfå hela källskatten.

Uppdatering 2: Äger du värdepapper likt ovan, där skattesatsen är 27 procent eller dylikt, i en KF kan du ej ansöka om avräkning för egen räkning, då DU ej äger aktierna, utan det gör din mäklare (Avanza, Nordnet et cetera).


Om du ej har några planer på att bosätta dig utomlands och är skuldfri, kan du ha utländska innehav i en ISK och få tillbaka hela källskatten. Dock måste du själv göra jobbet med att kontakta varje lands skattekontor. Lite bökigt och tidskrävande, men har man tid och lust så, varsågod.
Mer står att läsa på Skatteverkets sida: "När Skatteverket räknar ut den svenska skatten på de utländska inkomsterna tar vi hänsyn till vissa skattereduktioner som du får t.ex. för allmän pensionsavgift, jobbskatteavdrag och rotavdrag. Detta innebär att den svenska skatten inte alltid stämmer överens med den skattesats som normalt är aktuell för de utländska inkomsterna t.ex. 30 procent på inkomst av kapital. Om du har ett underskott av kapital så får du avräkning med som mest 500 kronor."








10 kommentarer:

  1. Flyttar man ur Sverige är man fortfarande medborgare, såvida man inte säger upp det. Det handlar istället om var man är skriven, i Sverige eller utomlands. Dvs var man har sin skattemässiga hemvist.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för din kommentar.

      Jag skrev inlägget i hast och valde fel begrepp. Det är nu uppdaterat med att "skriven" lagts till. Ber om ursäkt för omständigheterna.

      //Sofokles

      Radera
  2. Behöver jag alltså personligen kontakta danska skattemyndigheten även om aktien ligger i en kapitalförsäkring? Det hade jag inte räknat med. Skulle du kunna förtydliga? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för din kommentar!

      Avanza och Nordnet, och säkert övriga mäklare, återkräver alltid 15 % källskatt. Dock tar vissa länder, såsom Danmark 27 % i källskatt. Detta gör att det blir en mellanskillnad på 12 %. Dessa måste du som individ återkräva via att skicka in en blankett till den danska myndigheten.

      Hoppas detta hjälpte.

      /Sofokles

      Radera
    2. Uppdatering står att läsa i inlägget. Tyvärr har du ej möjlighet, om du äger i en KF, att kräva de 12 procentenheterna då det är mäklaren och ej du som äger aktien. Således är mitt första svar felaktigt. Ber om ursäkt, men fick mer info under dagen.

      /Sofokles

      Radera
  3. Tror man kan få tbx tex källskatt från USA Canada och Norge som jag jag aktieinnehav i utan att besöka varje lands skattekontor utgår från att Avanza Nordnet Nordea fixar det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sportcarl och tack för din kommentar!

      Ja, det stämmer, men mina exempel/fakta talar om de länder som har mer än 15 % i källskatt. USA, Kanada och Norge har "bara" 15 % och detta fixar Avanza och Nordnet.

      /Sofokles

      Radera
  4. Står fortfarande fel..
    Du säger ej upp/avslutar ditt svenska medborgarskap bara för att du flyttar.
    Var du är bosatt/skattebördig har absolut inget med medborgarskap att göra såvida du inte är från usa.

    SvaraRadera
  5. Kan tillägga att man även kan behålla ISK även om man skriver sig i ett annat land om man fortfarande är obegränsat skattskyldig i sverige vilket man tex räknas som om man behåller en bostad i sverige. Jag själv jobbar i Kina o betalar skatt där sedan ett antal år men har ändå kvar mina ISK konton pga eller tack vare en bostad i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för din kommentar,

      Som ovan skrivits, skrev jag inlägget i hast och det jag menade var, vilket du och andra påpekat, att man ej är skriven, bor eller har ngr som helst kopplingar kvar till Sverige. Jag ber om ursäkt för min klumpiga formulering i inlägget och lovar att det ej kommer hända igen.

      Att jobba i Kina måste vara en upplevelse(?)!

      Önskar dig allt gott!

      //Sofokles

      Radera