fredag 7 juli 2017

Investera i odödlighet?

"Your mission, should you choose to accept it..." Omöjliga uppdrag. Uppgifter som är olösliga. Finns dessa? Ja, om vi tillåter oss att verkligen sträcka ut våra tankar. Ta något så dumt som att någon maskin skulle kunna producera en viss vara. Ha! Eller att jag via något abstrakt, av människan skapat, skulle kunna prata med någon på andra sidan jorden. Ha! Eller att en duktig pubertal och gänglig ungdom, som för övrigt skulle betala mycket för att slippa sin moders tjat om att denne skall "gå ut och leka", eller komma ned och äta något, kan bli lika känd, eller till och med kändare, än stjärnor som Zlatan genom att spela Counter-strike, Leauge of Legends, DOTA2 eller dylikt... ja, eller något så konstigt som att vi människor skulle kunna bli "icke-dödliga". Ja, världen skulle verkligen vara konstig då.


Historiskt sätt har människan varit utsatt för många svårbekämpade, eller mer sakligt; omöjliga att bekämpa, hinder. Svält och sjukdomar har lett till att många dödsoffer skördats. På medeltiden var barnadödligheten dryga 33 % och genomsnittsåldern cirka 40 år. Orsaker? Förkylning, mässling, lunginflammation et cetera. Sjukdomar som idag kan behandlas på ett lindrigt sätt.

Låt oss säga att alla orsaker till döden är tekniska problem. Sådana har också en teknisk lösning. Förr i tiden var denna "lösning" att offra diverse djur till någon Gud, eller att gå till kyrkan, prata med prästen och be tillsammans. Idag låter vi såväl Guden som prästen förbli; ty det har bevisats att dessa lösningar ej ledde till önskade resultat. Istället vänder vi oss till labbråttorna; de där nördarna som får karaktärerna i The Big Bang Theory att framstå som dagisbarn. Cancerceller? Jobbigt, hemskt, förskräckligt och krävande, men människan kan, i de flesta fall, behandla detta med kemoterapi eller nanorobotar. Vi kan döda bakterier med antibiotika. Skulle hjärtat sluta slå kan vi återuppliva det med bland annat el-chocker och vi kan även byta ut det eller operera in en pacemaker.

Dessa sjukdomar var tidigare livshotande men med tiden har människan klarat den tekniska utmaningen. Från förkylning till tuberkulos och cancer... från cancer till döden är steget ej långt(?).
Frågan är känslig och jag tänker ej diskutera det etiska i denna, ej heller det "tragikomiska" i att leva i flera hundra år (hur ofta byter man jobb? Utbildning? Barn? Äktenskap? Vad spelar religionen för roll om döden ej existerar? Ränta-på-ränta? Försäkringar?). Istället vill jag bara lyfta fram att denna fråga, om odödlighet, eller för att vara mer korrekt; "icke -dödlighet", är en av vår tids största tekniska problem som människan kommer vilja besegra. Varje forskare och läkare som kommer på ett botemedel mot någon sjukdom gör att att vi tar ett steg närmare detta mål.

Lambert kommer bli utdaterad. Gånger två.
Jag väljer att skriva "icke-dödlighet", för det som dagens forskare tror kommer skapas är ett sorts serum e.d. som (rika) människor kommer kunna köpa för att hindra sitt åldrande. Att benämna det som "odödlighet" vore fel, för en bilolycka, en bjudning av italienskt vin istället för franskt till fel sällskap eller en misslyckad middag med svärföräldrarna kan mycket väl leda till det definitiva slutet. Kan ni tänka er hur det kommer se ut när alla fåfänga Hollywoodstjärnor kommer vallfärda för att hålla sig "fresh & clean"? Titta bara på hur mycket pengar många av dem lägger på plastikoperationer idag. Lägg sedan till alla på Wall-Street som önskar leva liiiite längre och få uppleva en rikedom t.o.m. Krösus Sork skulle ha blivit avundsjuk på.

Idag finns det en relativt stor del med framstående forskare som talar öppet om om att den moderna vetenskapens flaggskepp är att besegra döden - Fortune listar här de sex främsta. En av dessa är Aubrey de Grey medan en annan är Ray Kurzweil. Den sistnämnda utnämndes år 2012 till utvecklingschef på Google, idag känt som Alphabet Inc, och bara ett år senare grundade samma bolag ett dotterbolag - Calico - med uppdrag att "lösa döden".

"Google's project to 'cure death,' Calico, announces $1.5 billion research center" (The Verge).

När Alphabet Inc ändå diskuteras kan även nämnas Bill Maris, som likt ovan nämnda forskare är en "icke-dödlighet-förespeårkare". Denne är chef för riskkapitalbolaget Google Ventures. I januari anno 2015 sade Maris i en intervju: "Om du idag frågar mig om det skulle bli möjligt att bli femhundra år gammal , är svaret ja". Om hela processen i allmänhet men om projekt "Solve death" i synnerhet rekommenderas denna artikel.

Tomma ord á la Karl Johan Persson? Njae... Google Ventures investerade nämligen 36 procent av sin portfölj om 2 miljarder dollar till att sjösätta humanbiologiska företag, däribland flera ambitiösa projekt att lösa denna bagatell om döden. Den uppmärksamma nu kanske vill säga att H&M med K.J. Persson i spetsen har investerat i online och att detta ej visat något ens i närheten av "stora positiva resultat", men låt oss inte gå in på detaljer denna gång.

Skulle denna forskning slå väl kommer den värld vi idag känner med ens transformeras värre en Optimus Prime, Bumblebee, Megatron eller annan valfri Transformer. Luta dig tillbaka och tänk på din vardag, hur den och samhället är uppbyggt. Allt, precis allt, kommer att förändras.

"In 2010, Thiel and his partners at Founders Fund, a Bay Area venture capital firm, invested $500,000 in Halcyon Molecular, a biotech start-up whose 28-year-old founder has a "dream to create a world free from cancer and aging" (inc.com).

Som ovan presenteras är Alphabet Inc ett företag som satsar mer explicit på denna forskning. Andra företag, eller fonder, är Founders Fund, där PayPals VD Peter Thiel är ledande. Denne är också en mycket varm förespråkare för att lösa cancerfrågan och andra hemska sjukdomar, såsom alzheimers. För tillfället går det ej att investera i denna fond, men med tiden kanske detta kan bli en realitet?

"There are all these people who say that death is natural, it's just part of life, and I think that nothing can be further from the truth" (P. Thiel).

Oavsett vilket läkemedelsbolag du investerar i kommer du implicit att investera i bolag som kan komma att lösa denna petitess som döden är. Varje kur mot minsta lilla sjukdom är ett steg närmare en icke-dödlighet. Dock kan det även bli en återvändsgränd av allting; ty mig veterligen gick det ej så bra för Cheops och alla de övriga faraoerna med deras eviga liv. Medeltidens alkemister lyckades med mycket, men att producera guld eller lösa dödsfrågan var ej inberäknande. Harry Potter hade möjligheten men det gick ju sisådär... Kommer människan lyckas denna gång? Bör man investera i bolag som har denna fråga som ett uttalat mål? Är framtiden nu?Möjligtvis en av världens mest underskattade filmer.
1 kommentar: