söndag 21 april 2019

En belgisk chokladpralin?

Vi svenskar är bortskämda med våra investmentbolag. Förvisso finns liknande bolag, såsom Fairfax, Berkshire, Loews, Wendel med flera, runtom i världen, men inget land och ingen handelsmarknad har så många och så välpresterande som den svenska marknaden. Som grupp har de svenska investmentbolagen utklassat Six Return Index och med detta gjort alla sina delägare rikare. Har du mer intresse av just de svenska investmentbolagen rekommenderar jag Fridells bok, Bygg en förmögenhet: Investera i investmentbolag. Även om jag personligen inte fann mycket "nytt" i den, var det ändå en trevlig läsning och då och då framkom ny fakta som jag tidigare ej visste om. 

I slutet av ovan nämnda bok nämner Fridell några få utländska investmentbolag, däribland sydafrikanska Naspers, franska Wendel samt belgiska Groupe Bruxelles Lambert SA (GBL). Jag har tidigare tittat på Naspers, som tycks vara ett fint och välskött bolag och har även "ögnat" igenom om Wendel. I detta inlägg tänkte jag kortfattat och övergripande presentera det sistnämnda bolaget: Groupe Bruxelles Lambert - är det en god, välsmakande belgisk chokladpralin? 



"Groupe Bruxelles Lambert ("GBL") is an established investment holding company, with over sixty years od stock exchange listing, a net asset value of EUR 16 billion and a market capitalisation of EUR 12 billion as of December 31 2018. GBL is a leading investor in Europe, focused on long-term value creation and relying on a stable and supportive family shareholder base."

Groupe Bruxelles Lambert kom att grundas anno 1902 och har således varit med på en resa som få andra bolag, och allra minst investmentbolag, fått uppleva. 

På sin hemsida framlägger de sin strategi likt följande: 
"Value creation through continuous and sustainable growth of our intrinsic value and dividend distribution. GBL’s objective is to continue to deliver a total shareholder return outperforming its reference index over the long term through share price performance and continuous dividend growth throughout the cycle. This objective encompasses the need for GBL to maintain an appropriate balance between an attractive dividend yield and a long-term growth of its intrinsic value."

Det låter allt för väl och när det studeras hur de historiskt har presterat har de i alla fall inte misslyckats. Dock beror det på med vilket bolag tillik index som man väljer att jämföra dem med. 


Groep Lambert
Investor
Industrivärden
Latour
SIX Return Index
STOXX Europe 600
5 år
7,0 %
16, 8 %
14 %
23,0 %
11,1 % %
6,8 %
10 år
6,4 %
17,3 %
19 %
20,2 %
14,1 %
19,9 %


Ja... varför skall man egentligen fortsätta härifrån? Varför ens ägna en tanke till detta belgiska bolag, då det tydligt framkommer att de inte tillhör de främsta bland sina likar? Det enda svar som jag kan komma på är dels diversifiering, dels tillgång till bolag som har sin hemadress i andra länder än Sverige (okej, jag vet att Astra är brittiskt och att ABB tillhör osthålslandet, men jag utgår från att "point taken" råder). Därtill fås tillgång till bolag som är verksamma inom sektorer som de svenska motsvarigheterna ej erbjuder.

Groupe Bruxelles Lamberts innehav


Som framkommer är det än väldiversifierad portföljd med allt från energi (Total) till alkoholhaltiga drycker (Peronod Ricard) och... ja, Adidas. De tycks vara någorlunda aktiva och ligger kring aktivitetsnivå mer åt Öresund, men absolut inte lika mycket, än Investor, Industrivärden och Latour. 

Ömsom är vissa av bolagen konjunkturkänsliga, såsom franska Total SA, ömsom mindre, såsom franska Pernod Ricard och, till stor del, Adidas. Det som också framkommer är att innehaven är kassaflödesmaskiner, vilket tydligt gör synligt när årsrapporterna från 2008, 2009 samt 2011 läses igenom. Att läsa och få ta del av hur GBL lyckats manövrera under dessa stormiga tider väcker en viss, och absolut rättfärdigad, beundran hos mig. Kommer de att klara av kommande kriser lika bra? Det är det ingen som vet, men mer talar för än emot det, då historien har en tendens att om inte upprepa sig, att i alla fall försöka att härma(?). 

Skuldsättningen är inget som jag ser någon oro kring och bedömer deras historiska förmåga att hantera sin kreditlina som mycket god.




Vid varje rapport presenterar bolaget sitt substansvärde. De senaste fakta som jag har funnit är från årsrapporten för anno 2018 och då var substansrabatten ca 25 %. Då såväl börsen som GBL:s och dess innehavs kurser har gått upp sedan dess, är en mer rimlig siffra cirka 20 %.


Källa: Årsrapport för räkenskapsåret 2018

Utdelning

Utdelningen har utvecklats positivt och klarade även av 2008 tillika 2011 utan några direkta hinder. Beträffande utdelningsandelen är denna svår att analysera via Börsdata då det rör sig om ett investmentbolag, utan det bör grävas i envar årsrapport. Med handen på hjärtat har jag enbart studera några få, men av det som jag kan tyda tenderar den att vara sund och även om bolaget uttryckligen säger sig ha som ambition att ständigt höja sin utdelning, tycks de ej vara beredda att förse bolaget i en finansiellt riskfylld situation.

Med återinvesterad utdelning framlägger bolaget att investerare, som har ägt bolaget sedan 2009, har en totalavkastning på 135,8 % och en årlig sådan på 8,95 %. På sin hemsida har de en kalkylator för ett beräkna och här kan du själv gå in och studera olika tidsintervall.



Återköp
Ja, en bild säger mer än tusen ord(?). Dock skall nedan bild ej tolkas hej vilt, för det framkommer att de är mycket aktiva när det kommer till att utföra återköp. Bara under 2019 har de återköpt så många aktier att deras procentandel av alla utomstående aktier är 2,1 %. För mer information om detta finns tydliga och mycket tacksamma presentationer på denna sida.


Ledning
Likt många investmentbolag är ledningen mycket erfaren och har flera år av såväl studier som adekvat akademiskt utbildning och erfarenhet och jag har svårt att finan några direkta negativa sidor hos denna. Dock kan ju bolagets prestationer mer än väl vara ett "mått" på deras kompetens(?).

Slutsats
Jag letar internationella investmentbolag och detta är ett av flera. Historiskt har bolaget presterat mediokert, men de har en intressant portfölj och genom att äga detta bolag får jag ömsom en mycket billig förvaltning, ömsom spridning mot flera, internationella toppbolag som har klarat av de hårda stormar som har uppkommit, och mer säkert kommer att uppkomma. Då, över tid, stigande utdelningar är ett viktigt kriterium för mig lockar bolaget lite extra. En som lyfter fram bolaget som värt att studera närmare är denne skribent på Seeking Alpha och han presenterar även mer ingående om de olika innehaven.

Vad anser du om detta bolag? Belgisk choklad är sannerligen god och deras våfflor går absolut att förtära, men gäller det även detta bolag? 

4 kommentarer:

  1. Den är trevlig. Har kikat på Texaf men det här är tråkigare och stabilare. Ska man gå åt imvestmentsbolagshållet, och även kika utanför Sverige så varför inte?

    Kan även tipsa om Hotel Chokolat. Brittiskt men ett höglönsamt pralinbolag som kan vara värt en titt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gustav och tack för båda besök och kommentar.

      Tack för tipset - skall läsa om detta i veckan!

      Önskar dig en underbar exotisk söndag;)

      Mvh
      Sofokles

      Radera
  2. Hej, storägaren Pargesa är också noterad med lite ytterligare rabatt, se exvis https://seekingalpha.com/article/4228627-get-discount-discount-pargesa-holdings-s

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anon och tack för såväl ditt besök som din kommentar!

      Jag har kikat lite på dem och finner dem också intressanta, men idag skulle jag välja GBL framför dem.

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera